Tips voor particuliere autoverkoop – Meer geld bij het privé verkopen

Tips voor particuliere autoverkoop - Meer geld bij het privé verkopen

De nieuwe auto is besteld en dan wordt het tijd om afscheid te nemen van het oude vehikel. Veel eigenaren vinden de autoverkoop een lastige en onaangename aangelegenheid. Enerzijds wilt u geen geld meer in de auto investeren. Anderzijds moet de verkoop wel nog wat opbrengen. Vergist u zich hier niet. Met een paar handigheidjes kan de verkoop van de auto veel lucratiever worden vormgegeven, zonder dat er teveel geld moet worden uitgegeven. Lees in dit artikel de beste tips rondom particuliere autoverkoop.

Veiligheid gaat voor

Verkoop nooit een auto zonder contractVerkoop nooit een auto zonder contract. U kunt passende standaardcontracten op de website van uw verzekeraar of de ANWB downloaden. Fotografeer bij autoverkoop het rijbewijs en het identiteitsbewijs van de koper. Zo bent u in ieder geval enigermate beveiligd tegen eventuele juridische gevolgen omdat u nu kunt bewijzen dat u uw zorgvuldigheidsplicht ben nagekomen.

Recente APK – drievoudige waarde

Auto met APKWie op zoek is naar een tweedehands wagen, let als eerste op het keuringsvignet. Een recente APK-keuring is ook nu nog een bijzonder geruststellende goedkeuringszegel die geld opbrengt: een keuring kost ca. 120 EUR – maar verhoogt de waarde van een auto met minstens 400 euro.

Maar ook wanneer hij er niet doorheen komt, is een APK-keuring niettemin lonend: met een officieel gebrekenrapport weet de koper precies wat hij moet repareren om het begeerde vignet te behalen. Dit verhoogt dan wel niet de waarde van de auto, maar maakt de verkoop eenvoudiger.

Top selectie van auto-onderdelen

Top selectie van auto-onderdelen

24-uurs levering beveiligd

naar de winkel

Auto opknappen: doorslaggevend effect

Is de keuring achter de rug, komt het uiterlijk aan de beurt. Investeer een zaterdagvoormiddag om een vette waardeverhoging eruit te halen.
De auto in een nieuw jasje steken

Polijsten van autokoplampen

 • Bij de auto’s vanaf 1995 komt er nog een factor bij: de koplampen. Het maakt aanzienlijk verschil of de voorlichten dof, blind en geel uitgeslagen zijn of dat ze vers gepolijst en doorzichtig glanzen. De accessoirehandel biedt voor een paar euro polijstsets aan waarmee de koplampen kunnen worden opgeknapt. Wie het geld daarvoor niet wil uitgeven, kan het eerst met huismiddeltjes proberen. Het goedkoopste en eenvoudigste middel is een keukenhanddoek en tandpasta. Met een beetje geluk behaalt u hiermee bruikbare resultaten.

polijsten van de auto

 • Bij het polijsten van de auto dient u enigermate professioneel te werk te gaan. De leek wordt aangeraden, af te zien van machinale ondersteuning en de auto compleet met de hand op te poetsen.

de auto verzegelen

 • Na het polijsten moet de auto met was worden verzegeld zodat de lak niet na de eerste, beste regenbui weer dof wordt. Interieur, bumpers en kunststoffen sierstrips worden met kunststofreiniger verzorgd. Ook de velgen en banden krijgen een grondige beurt met afwaskwast en zeepsop.

De motor van de auto wassen

 • De motor verdient ook een wasbeurt. In de thuisgarage is remmenreiniger en perslucht daarvoor de snelste en goedkoopste oplossing. Voor doe-het-zelvers is de motorreiniging met hogedrukreiniger niet aanbevolen. Daarmee kunt u heel snel de auto lamleggen. Daarom liever wat meer handwerk investeren en daarmee geen risico aangaan.
 • Gewassen, gestofzuigd en gepolijst is de tweedehands auto al gauw 300 – 400 euro meer waard.

stickers op de auto voorafgaand aan het polijsten verwijderenNog een kleine tip: alle stickers op de auto voorafgaand aan het polijsten verwijderen. Hetgeen u zelf ooit leuk vond, valt slechts zelden ook bij de nieuwe eigenaar in de smaak.

Kleine investering met groot effect

Met versleten banden is de auto slecht verkoopbaar.
banden vervangen

 • Met een set gebruikte, doch goede banden kunt u de verkoopwaarde aanzienlijk verhogen.

nieuwe remblokken op een auto

Haal de Bosch remblokken goedkoop op

Controleren en vervangen van onderdelen

Vooral wanneer u deze werkzaamheden in een garage laat uitvoeren. Dat mag gerust het tankstation om de hoek zijn – zo lang u de nieuwe eigenaar een recente rekening van de uitgevoerde werkzaamheden kunt laten zien. Hiermee heeft u een extra verkoopargument.

Een compleet onderhoudsboekje is hierbij natuurlijk onklopbaar. Dit kan bij een oudere auto niettemin op een grotere investering uitlopen. Voor zover de auto altijd goed onderhouden werd, hoeft de nieuwe inspectie niet al te duur te zijn.

Gratis marketing-kneepjes

Gratis marketingtrucs voor de autoverkoopWanneer de auto technisch en uiterlijk klaar is voor de verkoop, wordt het tijd voor marketing. Dure advertenties in het regionale dagblad zijn absoluut overbodig. Een auto wordt vandaag de dag op het internet verkocht. Dat is niet alleen gratis, maar ook veel comfortabeler en praktischer aangezien u de koper via verschillende kanalen kunt aanspreken.
Gerenommeerde autoverkoopsites zijn autoscout24.nl en de Nederlandse pagina van mobile.de. Verder zijn de kleine advertenties op e-bay voor allerlei gebruikte waren standaard, ook voor auto’s. Alledrie deze marktplaatsen hebben hun voor- en nadelen, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn voor privégebruikers gratis. De handelswijze is altijd hetzelfde zodat u zich veel werk kunt besparen door uw eigenhandig opgestelde inhoud telkens opnieuw te gebruiken.

1. Foto’s

hoe maak je de juiste autofoto'sFotografeer uw auto altijd bij zonneschijn en ook vooral vanuit het cavaliersperspectief, d.w.z. van schuin van voren.

Zo ziet de verkoper tegelijkertijd de voor- en zijkant. De eerste foto wordt van rechts van voren gemaakt en vervolgens zijn de andere hoekpunten aan de beurt. Het is belangrijk dat de auto volledig kan worden bekeken. Anders denken kopers dat u iets te verbergen heeft. Bij oudere auto’s is het belangrijk, de kritische punten te fotografen. Dat zijn de voorste en achterste wielkasten en de zijdorpels. Wanneer daar roestplekken zitten, moeten deze worden getoond. Eerlijkheid is een “must” bij de autoverkoop, anders riskeert u onenigheid bij de bezichtiging. Het interieur en de kilometerteller met kilometerstand worden ook gefotografeerd.

Tips voor autofoto'sTIP: voorzie de eerste foto van commentaar dat informatie verschaft over de staat van keuring en het aantal gereden kilometers. Zo heeft de koper direct zicht op de belangrijkste gegevens.

2. Tekst

Bespaart u zich vooral oeverloos gezwets. Op “Deze oude jongen heet Frits” en dergelijke onzin zit niemand te wachten.

 • Eerst vermeldt u de harde feiten: kilometerstand, bouwjaar, type, motorvermogen, uitrusting en vooral staat van keuring.

Zoals reeds vermeld maakt een recente keuring de auto aanzienlijk aantrekkelijker en makkelijker verkoopbaar, dan een auto met een verlopen keuringsvignet.

 • Dan komt de beschrijving. Een paar soft facts zijn in orde. “Verkoop wegens nieuwe aanschaf” bijvoorbeeld, geeft aan dat u de auto wel verkopen, maar niet cadeau geven wilt. De meest recente investeringen kunnen er ook bij worden vermeld.

Het beste maakt u een lijst met bullet points van de positieve aspecten en daarna nog een met de gebreken.

 • Wees hier zo eerlijk mogelijk: als particulier verkoper hoeft u weliswaar geen garantie op de auto te geven. Niettemin kunnen ernstige gebreken zeer onaangename juridische gevolgen hebben.

Dit kan eventueel tot aangifte wegens oplichting leiden.

3. Video

Filmpjes bij de autoverkoopHet is verbazingwekkend, hoe weinig particuliere verkopers het gratis hulpmiddel van een filmclip gebruiken.

Des te beter voor u: maak een filmpje.

Voor de eerste clip – met de smartphone is absoluut voldoende – loopt u om de auto heen. Voor de tweede videoclip houdt u de camera bij geopende motorkap een minuut lang op de motor gericht. Laat daarbij de koelwatertank open en maak een opname van de inhoud. Vraag een helper om de motor een paar keer te laten ronken. In het derde filmpje rijdt u een paar meter met de auto terwijl uw helper meerijdt en naar buiten filmt en tevens een opname van de kilometerteller maakt.

Tijdens dit filmpje is de radio uit en wordt niet gesproken. Kopers willen de geluiden tijdens het rijden horen. Bijzonder veelzeggend is natuurlijk een rit op de snelweg bij hoge snelheid.

Hierbij is het temperatuurgedrag van de motor voor de koper heel interessant. Tenslotte filmt u de auto nog een keer, terwijl hij aan u voorbijrijdt.

Upload de vier filmpjes op youtube en maak een link in uw advertentie.

Supertips

Verkoop de auto aangemeld. Dit betekent minder last voor de koper, omdat hij zo de auto naar huis kan rijden.

Normaal gezien is dit geen probleem. Meldt vooraf uw verzekeraar dat u de auto aangemeld verkoopt.

 • Fotografeer in dit geval echter absoluut het rijbewijs en identiteitsbewijs van de koper en deel de verzekeraar deze gegevens mee. Neem in het koopverdrag op dat de auto binnen drie dagen moet worden afgemeld.
 • Voeg ook rustig een clausule toe dat bij niet-afmelding de politie wordt geïnformeerd. Een eerlijke verkoper heeft hiervoor begrip.

Maakt de koper op u een onserieuze indruk, treft u volgende overeenkomst: houd het kentekendocument bij u totdat de koper u de kentekenplaten heeft toegezonden. Vervolgens meldt u de auto zelf af en stuurt de koper het kentekendocument. Gaat de koper hier niet op in, wacht u gewoon op de volgende geïnteresseerde.

Een zeer eenvoudige maar uiterst opwaarderende investering is de brandstof: een auto volgetankt verkopen doet het heel goed bij onderhandelingen.

Met deze eenvoudige maatregelen laat u een autoverkoop slagen en betaalt deze zich terug met ettelijke honderden euro’s extra. ☺

Nuttige websites: ANWBAutoscout24.nl, Mobile.de (nl)

Foto: Madcat_Madlove, thodonal88, George Rudy, Africa Studio, Aleksandar Malivuk, hedgehog94, Atstock Productions, Nattzkamol, BigTunaOnline, kimkwanhee, Arlo Magicman, The world of words, XiXinXing / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (25 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...