Het zijn misschien maar een paar millimeter, maar ze maken het verschil: een breder spoor laat de auto er meteen heel anders uitzien. Het silhouet lijkt krachtiger, steviger en stabieler. Lees alles over het onderwerp spoorverbreding hier!
Een spoorverbreding heeft niet enkel een effect op het uiterlijk, ook de rijkwaliteit verandert. Niettemin moet bij spoorverbreding op een aantal zaken worden gelet en het brengt niet alleen voordelen.
Goedkope tuning, snel uitgevoerd
Het bijzonder aangename aan een spoorverbreding is dat deze maatregel met verhoudingsgewijs weinig middelen een groot effect sorteert. Een spoorverbreding is in principe niet moeilijker dan een bandenwissel.
Ook de stappen voor uitvoering zijn eender. De installatie van een complete spoorverbredingsset neemt hoogstens een kwartier in beslag. Niettemin dient u voorzichtig, geconcentreerd en met het juiste gereedschap te werk te gaan.
De juridische kant van de zaak
Hoe breder, hoe beter? Het zit helaas anders. In de Benelux is de wielkast de grens. Om precies te zijn: de maximum toegelaten spoorbreedte eindigt vijf millimeter vóór de buitenkant van de carrosserie. De reden hiervoor ligt hem in de veiligheid. Een open draaiend wiel heeft een slingereffect wanneer het een voetganger of een fietser treft. Als een passant door het wiel geraakt wordt, trekt de draaiing hem onder de auto. Maar ook wanneer het draaiende wiel met zijn achterkant de passant raakt, kan hij daardoor in de lucht worden geslingerd. Daarom kent de spoorverbreding een juridische grens.
Behalve de vuistregel “vijf millimeter smaller dan de carrosserie als maximale spoorbreedte” is nog een tweede aspect belangrijk in verband met de rechtszekerheid: er mogen enkel geteste en goedgekeurde sets voor de spoorverbreding worden gebruikt. Eigenhandig de zogenaamde spacers aan de draaibank vervaardigen is niet toegestaan.
![]() Winkel voor Spoorverbreding⇒ alleen hoogwaardige productenBESTEL ONLINE ⇒ |
Waaruit bestaat een spoorverbredingsset?
De voornaamste onderdelen van een montageset voor spoorverbreding bestaan uit de zogenaamde spoorverbreders oftewel spacers. Dit zijn ronde schijven met in totaal negen boorgaten. Het grote gat in het midden wordt over het wiellager geplaatst. De acht ringsom aangebrachte gaten zijn afwisselend schroefgaten en doorvoergaten. De spacer wordt met de meegeleverde schroeven aan de naaf bevestigd. Vervolgens wordt het wiel aan de schroefgaten vastgeschroefd en klaar is de spoorverbreding.
De dikte van de schijf is maatgevend voor de afstand waarin het wiel buitenwaarts verplaatst.
Voor- en nadelen van de spoorverbreding
Spoorverbreding heeft volgende voordelen:
– Betere spoorstabiliteit vooral in de bocht. – het ziet er mooi uit. |
Het verbeterde bochtgedrag van de auto is het gevolg van het vergrote contactoppervlak van de auto. De contactpunten met de grond staan verder uit elkaar, hetgeen de wagen in zijn totaal stabieler maakt en het spoor beter handhaaft. Alhoewel het maar een paar millimeter betreft, voelt u het verschil al bij de eerste rit.
Het optische effect is heel opvallend, vooral wanneer de spoorverbreding met brede banden en laagprofielvelgen gecombineerd wordt. Grote velgen met brede banden die ook nog eens verder uit elkaar staan, maken de auto in zijn verschijning krachtiger en steviger.
Het nadeel van een spoorverbreding is wel dat hiermee de hefboomwerking op de gehele stuurinrichting toeneemt. Dit verhoogt de slijtage van alle componenten. Vooral fuseekogels, spoorstangen en stabilisatorstangen hebben eronder te lijden. Ook aan de aandrijfstangen werd als gevolg van een spoorverbreding al verhoogde slijtage vastgesteld. Het coole uiterlijk wordt daarom met een kortere levensduur van deze onderdelen betaald.
Spoorverbreding – Stap voor stap
Om een spoorverbreding te installeren heeft u nodig:
1 wielsleutel of moersleutel |
1. Wielbouten losdraaien
- Eerst wordt de auto geparkeerd, de handrem getrokken en de sleutel eruitgehaald.
- Dan kunnen de wielbouten worden losgedraaid. De wielbouten van een auto kunnen het beste losgedraaid worden wanneer de auto nog vast op de grond staat. Hiermee wordt verhinderd dat de wielen bij het schroeven meedraaien.
2. Auto opkrikken
- Wanneer u niet de beschikking heeft over een hefbrug, kan de spoorverbreding ook met een autokrik worden uitgevoerd. Belangrijk daarbij is: altijd de krik op de daarvoor voorziene steunpunten op de carrosserie plaatsen. Een verkeerd geplaatste krik kan al snel ernstige schade aan het chassis veroorzaken en de wagen in een total loss veranderen.
- Bij werkzaamheden aan de auto mag u nooit enkel op de krik vertrouwen. Eerst moet de opgekrikte wagen tegen wegrollen worden beveiligd. Hiervoor zijn wielkeggen ideaal.
TIP: in de accessoirehandel zijn wielkeggen met geïntegreerde verbandskist en gevarendriehoek verkrijgbaar. Met deze oplossingen bent u op zijn best uitgerust voor alle eventualiteiten met de auto.
- Vervolgens wordt de auto op een professionele assteun geplaatst. Deze goedkope, doch veilige onderdelen zorgen voor een vaste en stabiele stand van de auto. Een assteun heeft een veel groter standvlak dan een autokrik. Zij maken indien nodig urenlang werken onder de auto mogelijk.
3. Wielen demonteren
- Het wiel waaraan de spacer wordt geïnstalleerd, kan nu dankzij de van tevoren losgedraaide bouten snel worden gedemonteerd.
4. Spacer installeren
- De spoorverbreder wordt volgens montagehandleiding geïnstalleerd. De schroeven worden met het in de handleiding aangegeven koppel aangehaald.
OPGEPAST: schroeven ALTIJD kruisgewijs aanhalen!
5. Wiel terugplaatsen
- Vervolgens wordt het wiel weer gemonteerd en met het voorziene koppel vastgedraaid.
Na de montage – naar de APK
Een spoorverbreding moet in principe worden geregisteerd. De APK controleert behalve de correcte montage en de vereiste afstandsmaten ook de fabrikant van de spoorverbreders. Daarom is het altijd belangrijk de typegoedkeuring voor de set bij de hand te hebben.
Een niet geregistreerde spoorverbreding kan tot 90 EUR boete opleveren.
Nog niet breed genoeg
Er is een manier om het spoor van een auto voorbij de door de fabriek voorgeschreven grenzen van de carrosserie te verbreden. Hiervoor zijn echter ombouwmaatregelen aan de carrosserie noodzakelijk. De “kleine” ombouw is het “buigen” van de wielkasten.
Hiervoor moet een carrosseriespecialist worden opgezocht, die deze service aanbiedt. Weliswaar lijkt het buigen van de randen van de wielkast makkelijk. Er kan echter veel bij misgaan: de carrosserie kan ongelijkmatig worden kromgetrokken en vooral de lak kan bij deze maatregel schade oplopen. Een carrosseriewerkplaats vraagt voor het buigen van alle vier de wielkasten ca. 150 – 400 EUR.
Deze ombouw moet echter vooraf met de APK worden afgestemd. Anders heeft u veel geld voor een kromgetrokken auto uitgegeven.
Wanneer nog verdere verbreding gewenst is, moet aan de carrosserie worden gesleuteld. Dit betekent omvangrijke klink- en laswerkzaamheden. Hier stuit de doe-het-zelver al snel op zijn technische grenzen. Afgezien daarvan wordt het met verder uitdijende spoorverbreding steeds moeilijker, het zaakje legaal te krijgen.
Daarom hebben harde maatregelen als geklonken of gelaste spoorverbredingen vooral zin voor wagens in de rallysport.
Foto: Novikov Nikolay, Joel Hallberg, DR-images, paultarasenko, New Africa, OPgrapher, Happy cake Happy cafe, Kaikoro / shutterstock.com