Internet & WLAN in de auto – zo werkt het!

Internet & WLAN in de auto – zo werkt het!

WLAN in de auto heeft ook praktische voordelen: livestream vanuit de auto, video-telefonie op de bijrijdersstoel of gewoon internetcommunicatie zijn met de juiste techniek ook onderweg mogelijk. Vooral bij langere ritten weten vooral medepassagiers het te waarderen wanneer zij ongestoord het net op kunnen. Wie zijn auto professioneel voor meerijden aanbiedt, heeft met betrouwbaar internet een echt concurrentievoordeel.

Tijdens het rijden dient u zich op de rit te concentreren en niet in het internet te surfen – dat is niet meer dan gezond verstand. Toch zijn er goede redenen voor installatie van WLAN in de auto. Om te beginnen is men vandaag de dag simpelweg te afhankelijk van ’s werelds datastroom en zit men liever niet urenlang zonder internetaansluiting.

WLAN in de auto – vier letters naar de hele wereld

Internet en WLAN in de autoWLAN betekent “Wireless Local Area Network”, hetgeen vertaalt als “toegang tot de dichtstbijzijnde internetprovider zonder kabel”.

Thuis en in de kroeg op de hoek is dit ook volledig normaal. Het aanbod van deze vaste netwerken met “internet overal vandaan” is echter halfslachtig. De router hangt immers nog gewoon aan de muur en is met een kabel aan het netwerk verbonden. Alleen de laatste meters worden per signaal overgebracht. Dat is voor een auto natuurlijk geen praktische oplossing want niemand wil een kilometerlange kabel achter zich aan slepen.

Mobiel internet maakt het mogelijk

Mobiel internet en WLAN in de autoOp plaatsen waar vast geïnstalleerde netwerkpunten om praktische redenen niet bereikbaar zijn, staan de mobiele netwerken klaar om het gewenste surfplezier te leveren. Deze netwerken zijn met masten en satellieten in de Benelux en heel Europa al goed uitgebouwd. Om WLAN in de wagen te krijgen, zijn daarom tal van oplossingen beschikbaar.

Makkelijker gaat het niet: de surfstick

WLAN in de auto met de surfstickEen surfstick aan de laptop functioneert ook in de auto. Voor wie onderweg surfen wil, is de surfstick de snelste en eenvoudigste oplossing. USB-internetsticks functioneren net als smartphones met een SIM-kaart. De stick wordt gewoon in de laptop gestoken en u kunt aan het surfen. Afgerekend wordt via een prepaid abonnement of een maandabonnement.

Niettemin is de zend- en ontvangstprestatie van de surfstick afhankelijk. De stick is de makkelijkste maar ook de zwakste oplossing en niet voor alle gebruikers optimaal. Vooral in dunbevolkte gebieden met slechte netspreiding kan het zoeken naar een stabiele verbinding het geduld zwaar op de proef stellen. Met een surfstick bent u weliswaar “slechts” via het mobiele netwerk met het internet verbonden. Niettemin kunt u vanaf Win 10 met een paar klikken de laptop tot een eigen WLAN- hotspot maken. Behalve de beperkte zend- en ontvangstprestatie is vooral de accu-capaciteit van de notebook een beperkende factor.

WLAN in de auto: Hotspot per mobiele telefoon

WLAN in de auto per mobiele telefoonBehalve de notebook en surfstick is ook een gewone smartphone geschikt voor de inrichting van een WLAN-hotspot. Voordeel hierbij is dat de smartphone probleemloos aan de 12 Volt-stekker van de auto kan worden aangesloten en er daardoor geen problemen met de acculading optreden. De datavolumes van een telefoon zijn echter beperkt. Wanneer hij als WLAN-hotspot wordt gebruikt, zit u al gauw aan de ingerichte limiet. Dan wordt surfen oftewel heel langzaam of u moet een duur extra pakket kopen.

Het komt op de antenne aan

WLAN in de auto op de antenneSurfstick en hotspot per smartphone zijn voor het inrichten van een kortstondige internettoegang in de auto uiterst geschikt. Wanneer u werkelijk van ongelimiteerd surfplezier in uw auto, motorhome of als vrachtwagenchauffeur wilt genieten, bent u op zoek naar een oplossing met meer comfort.

Niettemin is elke vorm van surfen van de beschikbaarheid van een hotspot afhankelijk. Hoe verder de auto van de dichtstbijzijnde hotspot verwijderd is, des te moeilijker wordt het inloggen op het internet. Hieraan ligt het eenvoudige fysieke principe ten grondslag dat het zendvermogen met de verwijdering van de zender afneemt. Wanneer u vanuit een grotere afstand tot de dichtstbijzijnde zendmast een toegang tot het internet wenst, is een krachtigere antenne noodzakelijk. Deze antennes kunnen echter behoorlijk groot uitvallen. Voor normale personenwagens zijn ze daarom niet echt geschikt.

WLAN in motorhomeWel zijn grotere netwerkantennes ondertussen standaarduitrusting van motorhomes en caravans geworden. Het goede aan antennetechnologie is echter, dat de krachtige ontvangstassistentie ook met normale surfsticks kan worden verbonden. Daarvoor schroeft u de staafantenne van de surfstick er gewoon af en verbindt hem met behulp van een adapter met de buitenantenne. Voor personenwagens is deze oplossing niet echt geschikt. Hier is een router met voldoende zend- en ontvangstprestatie nodig.

Die is echter met behulp van speciale WLAN-autoantennes te verhogen. Hier biedt de handel verschillende krachtige high-techantennes aan. Behalve de conventionele dipoolantennes, in de WLAN-uitvoering meestal met spiraalvormige voet, zijn vooral de shark fins voor WLAN-ontvangst uiterst geschikt. Deze haaienvinnen zien er niet alleen aantrekkelijk uit. Ze zijn ook nog eens bijzonder stabiel, aerodynamisch en kunnen in de wasstraat niet afbreken.

Hoogprestatierouter voor de 12V-stekker

WLAN in de auto met mobiele routersDe Chinese fabrikant Huawei heeft met zijn mobiele routers pionierswerk geleverd. Tot op enkele maanden geleden was de installatie van een krachtige router in een auto nog een dure aangelegenheid. Audi vraagt voor een dergelijke installatie al snel meer dan 2000 EUR. Huawei heeft inmiddels een hele reeks plug-and-play-apparatuur ontwikkeld die tevens een deugdelijke prestatie levert. Mobiele plugin-routers functioneren ook met een SIM-kaart.

Inmiddels hebben de meeste elektronicaleveranciers een inhaalsslag gemaakt en bieden eendere oplossingen aan. Bijzonder comfortabel is bijvoorbeeld ook het zogenaamde “Car Connect”-pakket. Hier wordt de WLAN-router niet in het 12V-contact gestoken maar aan de OBD2-aansluiting (port voor het foutgeheugen) aangesloten. Deze port is bij alle auto’s vanaf bouwjaar 2006 standaard aan boord. Voordeel is, dat de WLAN-router hier niet zo storend werkt en meer prestatie kan leveren. Het model heeft nog een aantal extra snufjes ingebouwd, zoals de ingebouwde GPS-zender. Met een passende app kan de positie van de auto te allen tijde worden bepaald.

Wat kost WLAN in de auto?

De prijzen voor eindapparatuur zijn dramatisch gedaald. Zoals ook bij smartphones hangt de koopprijs sterk van het contract af. Wanneer het apparaat in combinatie met een vast contract wordt aangeschaft, krijgt u het zelfs vaak gratis. Simlockvrije apparatuur met voldoende vermogen kost vanaf ca. 150 EUR.

De prijzen voor het abonnement zijn net zo verschillend als bij mobiele netwerktarieven. Het aanbod reikt van prepaid tot uurtarieven tot maandelijkse bedragen met flatrates. Een 10 GB-volume kost tegenwoordig 20 – 50 EUR per maand. Prijzen kunnen sterk schommelen.

Intelligente investering met meerwaarde

WLAN in de auto met OBD2Met WLAN-hotspot in de auto is het als met de navigatieapparatuur. Natuurlijk kunt u ook gewoon met Google Maps en smartphone dwars door Europa navigeren. Niettemin zijn het kleine beeldscherm en de onhandige staanders niet voor iedereen aantrekkelijk. Vast geïnstalleerde navigatieapparatuur is dan wel veel duurder, maar biedt aanzienlijk meer comfort en waarde.

Bij WLAN-toepassingen is het net zo: eenvoudige en goedkope oplossingen bieden weliswaar in principe dezelfde prestatie als een vast geïnstalleerde WLAN in de auto. Niettemin wordt bij toenemende afstand van de de dichtstbijzijnde zendmast al snel duidelijk waar de grenzen van smartphone-hotspot en surfstick liggen. Het vast geïnstalleerde WLAN in de auto is vandaag qua prijs op een schappelijk niveau aanbeland en kan dankzij OBD-aansluiting ook discreet in de auto worden ondergebracht. Er bestaat daarom geen reden meer voor onhandige noodoplossingen om onderweg op het internet te komen.

Foto: MNBB Studio, FaysalFarhan, siiixth, Coprid, Rashevskyi Viacheslav, Zapp2Photo, Pom_Wongsathorn, longinov68, welcomia / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (27 Stemmen, gemiddelde: 4,93 uit 5)
Loading...