Uitgebreide gids voor uw caravan: aanschaf, juridisch, onderhoud

Uitgebreide gids voor uw caravan: aanschaf, juridisch, onderhoud

Kamperen betekent optimale vrijheid tijdens uw vakantie. Daarbij komt nog eens dat de kosten voor een camping aanzienlijk lager liggen dan voor een hotel of pension. Dat zijn slechts enkele redenen, waarom kamperen steeds populairder wordt. De tent is al snel niet meer goed genoeg en de vraag naar een caravan of motorhome dient zich aan. Waar de voordelen van een caravan liggen, waarop u bij aanschaf moet letten, maar ook de caravan in het verkeer, zijn onderhoud en juridische aspekten kunt u hier nalezen.

1. Caravan vs. Motorhome
2. Juridische en technische voorwaarden
3. Kosten voor de caravan
4. Aanschaf van een caravan
5. Technische keuring en zijn gasinstallatie
6. Onderhoud en voorbereiding
7. Algemene controle vóór de vakantie
8. Wettelijke bepalingen en gewichten

1. Voordelen van de caravan t.o.v. een motorhome

koopadvies caravanIn principe is een caravan een klein, volledig ingericht appartement. Bed, verwarming, koelkast, fornuis, spoelbak en natuurlijk douche en WC zijn meestal aan boord. Het voordeel in vergelijking met een motorhome ligt hem vooral daarin, dat u aan het vakantieoord u met uw wagen vrij kunt bewegen. De mobiliteit voor dagtripjes met de motorhome is daarentegen beperkt. Het nadeel van de caravan is de snelheidsbeperking bij het voortbewegen van aanhangers. Afhankelijk van plaatselijke condities ligt de toegelaten maximum snelheid bij 80 of 100 km/u.
Leven in een motorhome

2. Juridische en technische voorwaarden (trekkend voertuig)

En zo komen we meteen bij de juridische aspekten. Voor de caravan dient u te beschikken over een trekhaak en extra buitenspiegels, die breder zijn. Natuurlijk heeft u ook het juiste rijbewijs nodig. Wie zijn rijbewijs vanaf 1998 heeft gehaald, mag met het gewone rijbewijs B alleen een ongeremde aanhanger vervoeren. Het totale gewicht van de aanhanger mag de 3,5 ton niet overschrijden.

Gids koop caravanVoor het rijden met een caravan heeft u vaak een rijbewijs B+ of BE nodig (tot 4,25 ton). Bovendien moet de treklast van de wagen met die van de aanhanger overeenkomen. Daarbij hoort ook het verticale draagvermogen. Met de doorsnee middenklasse wagen kunnen over het algemeen caravans met een gewicht tussen 1400 en 1600 worden getrokken. De totale massa van de aanhanger mag het gewicht van een trekvoertuig niet overstijgen. Voor grotere caravans heeft u een groter trekvoertuig nodig, zoals een wagen uit de bovenklasse, terreinwagen of grotere SUV.

3. Kosten voor de caravan: verzekering, standplaats, onderhoud

caravan serviceEen caravan vereist minstens een aansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen bedragen de kosten ongeveer 100 euro per jaar. Vrijwillig kan een kampeerverzekering worden afgesloten. U dient er rekening mee te houden dat de tol in andere landen voor caravans hoger is dan voor gewone auto’s. Bovendien komen er nog eens kosten voor de standplaats bij. Een caravan mag namelijk niet langer dan twee weken in de openbare verkeersruimte worden geparkeerd. In veel gevallen heeft u een standplaats nodig. Een standplaats met een afdak is op zijn minst aanbevolen. Anders is de caravan een groot deel van het jaar aan het weer blootgesteld.

4. Hierop moet worden gelet bij aanschaf van een caravan

hobby caravanBij de aanschaf van een nieuwe caravan hoeft u natuurlijk niet op eventuele gebreken te letten. Bij een tweedehands caravan daarentegen des te meer. De caravan moet technisch van binnen en van buiten worden geïnspecteerd. Bovendien dienen de schokdempers, de toestand van de as inclusief de reminstallatie, de banden, verlichting, dissel inclusief trekhaak (meestal een kogel) en handrem te worden gecontroleerd. Dit geldt tevens voor de stekker voor de aansluiting aan het contact van het trekkende voertuig. De stekker is bij de caravan meestal 13-polig.
Trekhaak goedkoopHeeft u aan het trekkende voertuig een 7-polige aansluiting, heeft u een adapter nodig. De trekhaak moet op verbuiging worden gecontroleerd. De remwerking dient op een proefbank te worden gemeten. Voor de controle van de banden is het bij de caravan niet voldoende, de profieldiepte te meten. Omdat caravans minder vaak rijden, zijn de profielen ook na vele jaren vaak nog goed. Mogelijkerwijs is de weekmaker uit het rubbermengsel ontsnapt. UV-straling en strooizout versnellen dit proces. Banden worden dan broos en poreus. Daarom is ook de leeftijd van de banden belangrijk.

5. Technische keuring van de caravan en zijn gasinstallatie

De APK keurt ook de geldigheid van het keuringsvignet. Een nieuwe camper dient te zijn voorzien van stabilisatie, schokdempers en ABS. Een aanhanger moet beschikken over een oplooprem. Gaat u naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland op vakantie, dient u ook over een keuringslogboek voor de gasinstallatie van uw caravan te beschikken. Eigenaren van caravans en kampeerauto’s die van plan zijn om op vakantie naar Duitsland te gaan, kunnen voor de uitvoering van de gaskeuring per 1 april 2017 bij Caravan Onderhoud Stichtse Vecht terecht.
Schokbrekers goedkope

Controle van bodemplaat, water- en gasinstallatie

De bodemplaat bestaat vaak uit houten beplating op een metalen frame. Het hout moet worden gecontroleerd op verrotting, het metaal op roest. In het voertuig zelf dienen de aanwezige tapijten, vooral bij hoeken, randen en bij de entree op vocht te worden gecontroleerd. Ook het dak moet een vochtinspectie ondergaan, alsmede dichtingen van dakvensters, deur en ramen.

checklist koop caravanDe toestand van de waterinstallatie moet worden gecontroleerd. Bij de gasinstallatie moeten alle voorgeschreven controlecertificaten aanwezig en geldig zijn. (Oftewel een nieuwe keuring is vereist, hetgeen de koopprijs zou doen dalen). De gasinstallatie moet voldoen aan de voorschriften volgens DIN EN 1949. De toestand van de gehele gasinstallatie en de elektrische inrichting dient te worden gecontroleerd. Daarbij hoort ook een evt. aanwezige batterij. Aan aansluitingen van leidingen en bedrading is vaak roest te vinden.

De elektrische installatie van de caravan

De elektrische installatie is meestal zodanig opgebouwd, dat een stroomvoorziening via het 12-Volt-net van de trekkende wagen of de eigen batterij, maar ook via het 230-Volt-net van stroom kan worden voorzien. De koelkast kan vaak van gas op stroom worden omgezet. Zijn al deze controles afgesloten, kunt u de verdere inrichting op functionaliteit checken: Daartoe behoren de opklaptafel, het converteren van de zitgroep in een bed, de functie van de kleppen van de opbergruimtes enz.

6. Onderhoud (bij het langdurig parkeren) en voorbereiding van de caravan op vakantietochten

caravan zelf reparerenBij het onderhoud van een caravan met het oog op langdurig parkeren dienen enkele punten in acht te worden genomen. Enthousiastelingen zullen de wagen bij lang wegzetten opkrikken om de banden en de schokdempers te ontlasten. De handrem dient voorzichtig te worden bediend. Staat de caravan op een vlakke plek waar hij niet weg kan rollen, zijn wiggen onder de wielen voldoende. Heeft u de tijd om de handrem elke paar weken te lossen, bewegen en weer aan te trekken, kunt u deze gebruiken. Bij langdurig parkeren moet anders het gebruik van de handrem worden ontraden, omdat hij anders kan vast kan roesten.

Onderhoud van de watervoorziening in de caravan

De watervoorziening is een voortdurend onderwerp voor campers. De ene zweert erbij, de installatie vóór langere parkeerperiodes volledig leeg te laten lopen. Dat houdt echter in, dat het systeem in de ware zin van het woord volledig droog moet zijn. Daarom vertrouwen andere caravaneigenaren op chemie. Het systeem wordt met drinkwater, waaraan de nodige chemische middelen zijn toegevoegd, gevuld. Er zijn speciale wateraansluitingen met vlotter en pomp, die garanderen dat het systeem altijd vol is.

kampeerwagen accessoiresSommige caravaneigenaren zweren bij chloordioxide. Dat wordt volgens de handleiding van de fabrikant gemengd. Vóór de winter (bij vorstgevaar) wordt alles afgetapt. Verder wordt het systeem kort vóór ingebruikname met vers water en anders de desbetreffende chemicaliën gespoeld en gereinigd. Zilvernitraten, die ook wel worden gebruikt, werken enkel bij reeds gereinigd water. Bij vorstgevaar moet het water zeker uit alle leidingen, boiler en de kranen worden getapt. Ook afvalwatertanks mogen niet worden vergeten. Al naargelang samenstelling dient het afvalwater (chemisch toilet) afzonderlijk te worden verwijderd.
Remslangen en remleidingen in topkwaliteit super goedkoop

De gasinstallatie – keuringsperiodes en voorschriften in acht nemen

Zoals reeds gezegd, dient de gasinstallatie aan de DIN EN-norm te voldoen. De gasfles moet gescheiden van het interieur in een speciale ruimte staan. Hij moet hier vastgezet kunnen worden. In de gaskast zijn slangen voor het gas toegestaan. Deze mogen niet ouder dan 10 jaar zijn. In het interieur van de caravan moeten gasleidingen uit bijvoorbeeld koper zijn aangelegd.

jaarlijkse kosten voor een motorhomeControleperiodes voor de installatie mogen niet worden overschreden. Tijdens de periode dat de caravan niet wordt gebruikt, moet de gasfles verwijderd en veilig opgeslagen worden. Er zijn rode statiegeld-gasflessen en grijze eigendoms-gasflessen waarbij op de gangbare grootte moet worden gelet. Vóór de vakantie dient de geldigheid van de controle van de gasinstallatie te worden gecontroleerd. Ook de aansluiting moet tijdig gebeuren, zodat evt. reparaties kunnen worden ondernomen.

Elektriciteit, koelkast, opbergruimte, enz.

Caravans zijn voorzien van een batterij. Deze dient te worden afgekoppeld. Staat de caravan ook in de winter buiten, dient de batterij warmer en droog te worden opgeslagen. De koelkastdeur moet op een kier staan, zodat zich geen schimmel kan vormen. Ook de opbergruimtes moeten alle geopend zijn om een schimmelgeur te vermijden. Matrassen, zitkussens, enz. dienen droog te worden opgeslagen.

7. Algemene controle van de caravan vóór de vakantie

kampeerwagen gidsDe caravan moet tijdig reisklaar worden gemaakt. Aan de aanhanger zelf betreft dit de bandendrukcontrole, eventueel het smeren van de koppeling, de remfunctie en natuurlijk de verlichting. Ook in de caravan dienen na het reinigen van de waterinstallatie ook de aansluiting van de gasflessen alsmede alle componenten op hun functioneren te worden gecheckt. Plan het onderhoud altijd zo, dat in geval van schade genoeg tijd voor reparatie voorhanden is.

Voorbereiding van de chauffeur

Ook wanneer de bestuurder over het juiste rijbewijs beschikt, dient er tijd voor een testrit te worden ingepland. De meeste caravaneigenaren rijden de rest van het jaar niet met een aanhanger, maar alleen tijdens de reis van en naar de vakantiebestemming. Daarom is oefenen van het rijden met een grote aanhanger vóór de vakantie nodig. Daarbij hoort hook het achteruitrijden en het rangeren van de aanhanger. Deze testritten zijn uitstekend geschikt voor de de technische controle van uw caravan.

8. Laat niets aan het toeval over – wettelijke bepalingen en gewichten

Onderhoud en service caravan en motorhome
Nadat u uw camper weer reisklaar heeft gemaakt en geladen, is het aan te bevelen, de caravan te laten wegen. Dit geldt ook voor het reisklare en geladen trekvoertuig. Altijd weer vinden in binnen- en buitenland speciale caravancontroles plaats. Wanneer de toegelaten gewichten worden overschreden, kan de politie de caravan ter plaatse stilleggen. Bovendien maakt het op de hoogte zijn van alle wettelijke bepalingen m.b.t. caravans in doorreis- en bestemmingslanden deel uit van een goede voorbereiding. Veel straffen en boetes liggen in het buitenland aanzienlijk hoger.

Weblink: Caravanonderhoudstichtsevecht
Foto: ABC Photo, Nednapa Sopasuntorn, Tadeas Skuhra, PATIWIT HONGSANG, kostasgr, Vereshchagin Dmitry, yrjö jyske, Charles Dawson, Tadeas Skuhra, Brian A Jackson, Nicky Rhodes /shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (57 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...