Ruitenwissers: veiligheid, inspectie, keuze, vervanging

Ruitenwissers: veiligheid, inspectie, keuze, vervanging

De ruitenwisser is een van de belangrijkste kenmerken van een verkeersveilige wagen. Bij overeenkomstige weersomstandigheden zijn functionerende wisserbladen onmisbaar. Gelijktijdig zijn ze voortdurend aan de hoogste belastingen en slijtage blootgesteld.
Dit werpt vragen op, hoe de ruitenwissers een zo lang mogelijke levensduur te bezorgen, wanneer de vervanging nodig is, en hoe deze moet worden uitgevoerd.

Functie en overzicht

auto ruitenwissersRuitenwissers zijn bij het rijden in de regen alsmede sneeuw en ijzel voortdurend in gebruik. Vooral in het koude jaargetijde verrichten deze onderdelen zwaar werk, dat ze als gevolg van slijtage steeds slechter kunnen uitvoeren. Behalve de voor de hand liggende belastingen betekenen ook hitte en UV-straling een gevaar voor de wisserbladen. Deze invloeden laten vooral het rubbermengsel poreus worden. Als gevolg van schade aan de wisser kunnen bij het gebruik meer dan alleen maar strepen ontstaan. Sommige wissers zijn dermate beschadigd dat ze bij gebruik de voorruit beschadigen.

Om het niet zover te laten komen, dient u de wisserbladen regelmatig te inspecteren en indien nodig te vervangen. Hiermee kunnen vervolgschade en zelfs ongelukken vanwege slecht zicht worden vermeden. Intacte wisserbladen zijn ook nog eens juridisch relevant, omdat de wetgeving vrij zicht voorschrijft. Wisserbladen verschillen onderling kwalitatief op het gebied van reiniging en slijtage.

Veiligheidseisen en juridische bepalingen

WiserbladenJuridische grondslag voor de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de autoruiten, ruitenwissers en de daarmee verbonden systemen voor ontdooiing en ontwaseming vormen de Artikelen 12 – 15 van het Voertuigreglement. Daarin staan o.a. de vereisten voor het gebruikte veiligheidsglas, dat helder, lichtdoorlatend en vervormingsvrij moet zijn. De ruitenwisser is hier onderdeel van, aangezien deze bij de van toepassing zijnde weersomstandigheden voor duidelijk zicht zorgt. Daarbij hoort ook de verwarming die vorst en ijzel verwijdert.
De veiligheidskenmerken worden tevens bij de APK-keuring gecontroleerd. Deze kan u het keuringsvignet weigeren wanneer de ruitenwissers niet meer correct functioneren.
Ruitenwisserarm goedkoop

Controle en tijdpunt voor vervanging

Ruitenwissers controlerenOver het algemeen kunt u ervan uitgaan dat kwalitatief hoogwaardige ruitenwissers ongeveer elke twee jaar moeten worden vervangen. De levensduur moet echter afhankelijk van gebruik en belasting worden beschouwd en kan daarom schommelen. Vandaar dient u reinigingsprestatie en slijtage regelmatig te controleren. Wanneer u vaststelt dat bij het wissen geen duidelijk zicht ontstaat, maar zich strepen vormen, is dit een indicatie voor een broos geworden rubber. Betreft het slechts weinig of korte waterslierten, is dit nog geen probleem. Bij langere strepen, die het gezichtsveld sterk belemmeren, kunt u van onbruikbaar geworden ruitenwissers uitgaan. In dit geval dient u de wisserbladen zo snel mogelijk te vervangen. In de praktijk is meestal een ruwweg halfjaarlijkse inspectie van de wisserbladen voldoende. Hierbij is het zinvol, deze in het kader van de voorjaars- of wintercheck in een garage te laten uitvoeren.

Over de keuze voor de juiste ruitenwisser

Ruitenwissers uitkiezenRuitenwissers en hun accessoires worden in tal van uitvoeringen, in verschillende materialen, kwaliteiten en prijsklassen aangeboden. De belangrijkste gebruikte materialen zijn natuurrubber en kunstrubber. Verkeersexperts schatten een combinatie van beide materialen in als de beste oplossing. Hierbij dient het uiteinde van het wisserblad uit natuurrubber te bestaan en aan de bevestiging kan synthetische rubber worden ingezet. Een meer recente ontwikkeling, die bij veel nieuwe wagens van toepassing is, zijn de zogenaamde flatblades. Deze flatblade-ruitenwissers kunnen door hun aanpassing aan de ruitvorm een bijzonder gelijkmatige druk bij het wissen uitoefenen die gelijkmatige reiniging garandeert. Deze wissertypes kunnen ook bij de meeste oudere wagens worden ingezet omdat deze vaak over de geschikte houder voor de wissers beschikken. De compatibiliteit van ruitenwissers voor bepaalde merken en modellen staat meestal op de productverpakking. In elk geval verkrijgt u de juiste informatie direct bij de fabrikant. Bij vervanging dient u de achterruitwisser niet te vergeten, die in dezelfde intervallen dient te worden vervangen als de wissers van de voorruit.

Bij wisserbladen is er een sterke samenhang tussen prijs en kwaliteit, zodat een hogere investering op het gebied van veiligheid en duurzaamheid over het algemeen lonend is. Over kwaliteitsverschillen, waarop moet worden gelet bij de keuze van ruitenwisser, informeert u ook de ANWB in regelmatige vergelijkende warenonderzoeken.

Montage van de ruitenwisser

Wisserbladen reinigenDe installatie van de wisserbladen is niet bij alle auto- en wissermodellen hetzelfde. In veel gevallen is er een standaard houder voor de wisserbladen. Toch moet altijd de handleiding van de gebruikte wisser erop worden nageslagen. Vaak zijn ook adapters voor verschillende wissersystemen in het assortiment beschikbaar. Voorafgaand aan de plaatsing is een grondige reiniging van de ruiten aanbevolen. Gebruik glasreiniger om de voor- en achterruit van vuil te ontdoen. Op deze wijze is een optimale wisprestatie van de nieuwe wisserbladen gegarandeerd.
Wisserbladen vervangenBij de montage dient u erop te letten, dat de wisserbladen niet terugklappen, omdat hierbij niet alleen de wisserarmen maar tevens de voor- of achterruit beschadigd kunnen raken. De vervanging van wisserbladen vormt over het algemeen geen probleem, zodat kosten voor de garage niet aan de orde zijn. Zo zijn enkel de materiaalkosten te dragen, die afhankelijk van uitvoering en model kunnen schommelen. Bij de vervanging van wisserbladen dient ook het peil van de wiswatertank te worden gecontroleerd. Dit geldt met name in de wintermaanden, waarbij ook aan een antivriesmiddel moet worden gedacht.
ruitenwissers biedt voor een koopje
Ruitenwissers gebruiken

Veel voorkomende fouten en tips voor een langere levensduur

Een deugdelijke omgang en regelmatig onderhoud van de wissers verlengt hun levensduur. Wanneer zij langere tijd niet worden gebruikt, bijvoorbeeld in langere perioden zonder regen, worden wisserbladen vuil. Zo kan zich residu van stof, dode insecten tussen wisser en ruit of aan het wisserrubber afzetten. De reiniging van de wissers dient met een borstel of met een huishoudspons en helder water te worden verricht. In geen geval mag u reinigingsmiddel met oplosmiddel of smeerstoffen gebruiken omdat deze de grafietlaag van het rubber aantasten. Verdere onderhouds- en aanschaftips biedt u de ANWB.

Ruitenwissers zelf reparerenEen fout die veel autobestuurders begaan, is het gebruik van de ruitenwisser als ijskrabber. Dit verkeerde gebruik kan de wisser beschadigen doordat het rubber scheurt. In het ergste geval veroorzaakt dit gebruik ernstige mechanische schade. Ook kan de wissermotor uitvallen, waarvan de reparatie hoge kosten met zich meebrengt. Ook kunnen de zich over het bevroren glas bewegende ruitenwissers diepe krassen op de ruit veroorzaken. Bij ijs op de ruit dient u eerst de ijslaag te verwijderen voordat u de ruitenwisser over de ijsvrije ruit laat bewegen.
 
 
Foto: Olaf Naami, chartphoto, jirakit suparatanameta, admin_design, Dezay, zlikovec / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (59 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...