Auto koplampen correct zelf instellen – zo eenvoudig is het!

Auto koplampen correct zelf instellen - zo eenvoudig is het!

Voor de optimale verlichting van de weg door de koplamp moeten een aantal factoren kloppen. Reflector en plexiglazen kap moeten schoon zijn. De koplamp moet goed zijn bevestigd en de juiste lamp bevatten en ook moet hij juist zijn afgesteld. Een niet correct afgestelde koplamp kan tegenliggers verblinden of aan de weg voorbij schijnen. Beide kunnen bij het rijden in het donker tot gevaarlijke situaties leiden. Lees in deze wegwijzer, hoe u uw auto koplampen thuis eenvoudig kunt instellen.

Eerst dit nog…

auto koplampen zelf instellenAuto koplampen zijn aan voorbijgaande trends onderhevig, als veel andere designelementen aan de auto. Zoals vinnen aan de achterkant en opklappende koplampen kwamen en gingen, zo leven we nu in het tijdperk van de koplampen met plexiglazen kap. Deze glasheldere afdekkingen, bij fabricage van de auto geïnstalleerd, bestaan uit kunststof. Dit betekent ten opzichte van de vroeger gebruikte auto koplampen met hard matglas echter een verslechtering van de kwaliteit. gekraste koplampen polijstenEr zijn tal van redenen voor deze verandering, maar het gaat er vooral om dat hier een slijtageonderdeel werd gecreëerd. Plexiglazen kappen kunnen krassen en dof worden totdat ze voor de keuring niet meer toegelaten zijn.

De auto-industrie beveelt in dit geval vervanging aan. Wat het moeilijk maakt, is het feit dat de kappen zelf niet als slijtage- of vervangingsonderdeel verkrijgbaar zijn. Meestal moet bij een dof geworden kap de gehele koplamp worden vervangen. Omdat een auto daar twee van heeft, komt dit vooral ten goede aan de permanente omzet van de vervangingsonderdelenindustrie.

Eerst kunt u echter een reddingspoging wagen, die bijna niets kost:

auto Koplampen instellen handleidingDe accessoirehandel biedt voor het instandhouden van auto koplampen speciale polijstsets aan. Met een beetje oefening kunnen ook sterk bekraste en doffe auto koplampen hun oorspronkelijke heldere glans weer terugkrijgen. Dit gaat weliswaar wat moeizaam, maar is met het oog op de kosten echter de moeite waard. Pas wanneer deze reddingspoging gefaald heeft, moet het glas of de gehele koplamp worden vervangen. Huismiddelen, zoals bijvoorbeeld tandpasta, bereiken vaak niet het gewenste resultaat. In geval van gebarsten of gebroken glas of een beslagen en verroeste reflector blijft niets anders dan volledige vervanging over. Bij oudere auto’s met weinig restwaarde is dan een bezoek aan de recycler nuttig. Deze heeft vaak auto koplampen van alle typen op voorraad.

goedkope autokoplampen

Autokoplampen • De beste keuze

goedkoop vanaf 10,87 €

Bestel nu

Handleiding voor het instellen van de auto koplamp

Een correct ingestelde koplamp is relevant voor de APK-keuring. Het is daarom zinvol, de koplamp vóór de rit naar het keuringsstation zelf te controleren en eventueel bij te stellen. U heeft daarvoor nodig:

auto Koplampen controleren– 1 vlak, recht terrein dat afgegrensd wordt door een liefst witte muur
(Parkeergarages zijn hier ideaal geschikt)
– printerpapier
– potlood
– duimstok
– brede, gekleurde isoleertape
– evt lange schroevendraaier

Vóór uitvoering van de koplampinstelling moet het volgende worden gecontroleerd:

auto koplampen afstand berekenen
 
 1. Luchtdruk in alle banden correct?
2. Schokdemper in orde?
3. Hoogteregeling van koplamp op nul (hoogste punt?)

Deze controles zijn belangrijk om zeker te zijn dat de auto werkelijk recht staat. Bovendien kan daarbij gelijk de lichtveldregeling van de koplamp worden gecontroleerd. Lichthoogteregeling is in Nederland verplicht.

1. De auto op precies 10 meter afstand recht voor de muur plaatsen

auto koplampen verklaringDe afstand van 10 meter is ideaal voor het berekenen van de gewenste en werkelijke waarden. De hellingshoek van de koplamp is bij elke wagen verschillend. Met een afstand van 10 meter is de berekening het makkelijkst. Staan slechts 5 meter ter beschikking, moet het bereikte resultaat door twee worden gedeeld. Minder dan 5 meter mag de afstand niet bedragen.

2. De bovenste rand van het verlichtingsoppervlak vinden

De bovenste rand van het verlichtingsoppervlak van het dimlicht kunt u meten met een wit blad papier en een duimstok. U gaat vóór de auto staan en houdt het papier voor de koplamp. U ziet dat de lichtstraal een fel stralende bovenkant heeft. De donkere gebied daaronder is strooilicht. Dit kan worden genegeerd. De hoogte van de bovenste rand van het verlichtingsoppervlak meet u na en maakt hier notitie van.

auto koplampen reparatie serviceBij deze gelegenheid kunt u ook gelijk de onderste rand van het verlichtingsoppervlak meten. Deze mag zich niet onder een hoogte van 500 mm bevinden. Dit geldt voor elk voertuig, ook voor motorfietsen. Wanneer deze rand zich lager bevindt, is dit een ernstig gebrek, waardoor u wellicht niet door de APK-keuring komt.

Dit probleem treedt vaker bij dieper gelegen auto’s op. Ook al was het onderstel oorspronkelijk toegelaten, kan door geleidelijke verzakking van het onderstel achteraf deze grenswaarde veranderen.

3. Overdracht van de hoogte het verlichtingsoppervlak

auto koplampen demonterenDe hoogte van de rand het lichtuitvalsoppervlak wordt nu op de bestraalde muur overgedragen. Wanneer de muur niet wit genoeg is, kunt u een blad papier in de juiste hoogte aan de muur hangen. De gemeten hoogte van de rand van het lichtuitvalsoppervlak wordt met het potlood en de duimstok op de bestraalde muur overgedragen.

4. Berekening van de gewenste hoogte

Uit de voorgeschreven hellingshoek ( meestal tussen 1 en 1,5 %) en de afstand tussen voertuig en muur kan nu de gewenste hoogte voor de koplamp worden berekend. Bij een afstand van 10 meter en een hellingshoek van 1% moet de bovenste rand van de lichthoogte tien centimeter onder de overgedragen lichthoogterand van de koplamp liggen. Deze gewenste waarde wordt nu op de muur gemarkeerd. De markering wordt met brede, gekleurde isolatietape benadrukt, zodat hij uit 10 meter afstand nog goed te zien is.

5. Instellen van de koplamp
auto koplamp glas vervangenIs de gewenste waarde op de muur gemarkeerd, kan nu de koplamp met behulp van de schroevendraaier worden ingesteld. Een paar maar draaien is meestal genoeg.
Het proces wordt aan de tweede koplamp herhaald. Nu zijn de auto koplampen ingesteld, schoon en veilig. Niets staat de APK-keuring nog in de weg.Gloeilampen en verlichtingselementen voor auto's

Wanneer de lichthoogteregeling het laat afweten

De lichtveldregeling is bij alle auto’s wettelijk verplicht. Bij veel auto’s bijvoorbeeld de Fiat Cinquecento of de Volvo 480 was de lichtveldregeling hydraulisch. Dit had tot gevolg dat de lichtveldregeling na hoogstens 5 jaar was uitgedroogd. Het opvullen of de reparatie was bij deze wagens heel gecompliceerd en slechts zelden succesvol. De meeste lichtveldregelingssystemen zijn daarom tegenwoordig elektrisch aangedreven. Dit is niet alleen aanzienlijk betrouwbaarder, maar ook makkelijker in onderhoud. De motoren van de lichtveldregeling zijn duurzaam en stevig. Vallen ze dan toch een keer uit, kunnen ze makkelijk worden vervangen. Meestal zijn echter verroeste steekcontacten of gebroken kabels voor het uitvallen van de lichtveldregeling verantwoordelijk. Dit laat zich snel verhelpen.
Heeft men een wagen met hydraulische lichtveldregeling, kunt u checken of een ombouw naar een elektrische module mogelijk is. Verbazingwekkend genoeg laat de hydraulische lichtveldregeling van de Fiat Cinquecento zich probleemloos door een elektrisch aangedreven lichtveldregeling van de Volkswagen Polo 86C 2F vervangen.

Altijd de beste lampen gebruiken

auto koplampen vervangenOok oudere wagens zonder de bijzonder krachtige xenon-koplampen kunnen met het gebruik van modernere lampen worden opgewaardeerd. Hier dient echter het maximaal mogelijke te worden gebruikt. Meer en beter licht betekent ook altijd veilig rijden en betere zichtbaarheid voor andere verkeersdeelnemers.Soorten van auto koplampen Voor zover niet voorhanden is de achterafmontage van dagrijlicht eveneens een zinvolle maatregel. Dit kan heel makkelijk op een zaterdagnamiddag, waarop een autobezitter zich aan zijn autoverlichting wijdt, worden geïntegreerd. De vervanging van de oude gloeilampen voor de achterverlichting en de voorste en zijwaartse richtingaanwijzers door moderne LED-lampen ronden de opwaardering, aanpassing en instelling van het verlichtingssysteem aan de wagen af.

Foto: VitaminCo, Jenoche, admin_design, Bhakpong, takoburito, zeljkodan, chin797, Nodty, sima, i viewfinder, Sunny_Images, Corepics VOF / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (52 Stemmen, gemiddelde: 4,92 uit 5)
Loading...