Autoreparatie: wanneer is een bezoek aan de garage te vermijden?

Autoreparatie: wanneer is een bezoek aan de garage te vermijden?

Ruitenwissers, koplampen of remvoeringen – in de loop van een autoleven moeten tal van auto- en slijtageonderdelen worden vervangen. Naast de aanschafprijs van de vervangingsonderdelen willen veel autobezitters zich de extra kosten van een garagebezoek besparen. Met een beetje handigheid kunt u bepaalde autoreparaties inderdaad zelf uitvoeren. Wij tonen u, wanneer dit eigen initiatief de moeit loont en wanneer u beter op een vakkracht kunt vertrouwen!

AutoreparatieDe eigenhandige autoreparatie in het algemeen

Nog maar één of twee decennia geleden was het gewoon mogelijk, een aantal auto-onderdelen bij modelreeksen van alle gangbare fabrikanten zelf te vervangen. Een geoefende blik in de motorruimte en een privé-reparatiebrug waren voldoende om remmen, schokdempers en zelfs versnellingen zelf te repareren. Dit is weliswaar nog steeds mogelijk, maar in de loop der jaren aanzienlijk moeilijker geworden. De reden hiervoor is het stijgende aandeel aan auto-elektronica. Steeds meer autocomponenten zijn van sensoren voorzien en worden elektronisch aangestuurd.

Ook wanneer kleinere auto-onderdelen nog steeds eigenhandig kunnen worden vervangen, wordt hun aantal steeds kleiner. Vooral de elektronische componenten van de wagen zijn niets voor leken. Komt het hier tot foute instellingen, kan de auto in het ergste geval niet meer starten of worden de gegevens van de bestuurder op onveilige wijze geïnterpreteerd. De belangrijkste maatstaf voor de eigenhandige autoreparatie is daarom of dit het verhelpen van mechanische schade betreft, of dat er een ingreep in de auto-elektronica vereist is.

Auto-onderdelen zelf repareren

Deze auto-onderdelen kunt u probleemloos zelf repareren!

Hetgeen u zelf kunt repareren, hangt natuurlijk van modelreeks, bouwjaar en de technische expertise van de auto-eigenaar af. Gebruikelijke gebieden, waar de eigenhandige autoreparatie of de vervanging van slijtageonderdelen nog steeds lukt, zijn: Auto-onderdelen snel geleverd

Lichten zelf repareren1. Verlichting: Bij het uitvallen van één of meer lichten kunnen vervangende lampen eenvoudig worden ingeschroefd en garagebezoek is onnodig. Dit geldt voor alle automodellen, waarin nog de traditionele gloeilampen als verlichting worden gebruikt. Een xenon koplamp houdt het in vergelijking hiermee veel langer uit, maar vereist bezoek aan een garage. U kunt de koplamp zelf reinigen en polijsten.
Ruitenwissers zelf repareren2. Ruitenwissers: Wanneer de wissers verslijten en u niet langer duidelijk zicht bij regen en sneeuw hebt, dienen de ruitenwissers zo snel mogelijk te worden vervangen. Door het eenvoudig eraftrekken en eropschuiven van de wissers is deze vervanging ook voor leken een koud kunstje.
Auto zelf lakken3. Lak en carrosserie: Van het verwijderen van een klein krasje tot het uitdeuken van de carrosserie bestaat nog steeds de mogelijkheid, de wagen het door u gewenste uiterlijk te verlenen. Natuurlijk komt het op de grootte van de carrosserieschade aan. Bij het overlakken van barstjes of roestplekken moet op de juiste keuze van kleur worden gelet.
Banden zelf vervangen4. Banden: Ook de eigenhandige bandenwissel is nog altijd mogelijk. Bij de meest moderne wagens moet enkel op de elektronische sensoren voor de luchtdrukcontrole worden gelet. Hier is het de moeite waard, bij een vakgarage over de schouder mee te kijken en dan in het vervolg de vervanging van de banden zelf voor uw rekening te nemen.

Auto-onderdelen professioneel repareren

Bij de volgende auto-onderdelen is een vakman nodig!

In bepaalde gebieden in de auto moet u zelfs met de meeste handigheid toch van de auto afblijven. Tot de belangrijkste gebieden voor professionele autoreparatie behoren:

Auto-elektronica professioneel repareren1. Auto-elektronica: Bijna alle componenten van een wagen worden tegenwoordig elektronisch aangestuurd of gecontroleerd. Bij foutmeldingen op het dashboard of fysieke beschadiging van kabels en onderdelen bestaat het risico, dat u de situatie door eigenhandig ingrijpen nog erger maakt.
Airconditioning in de auto professioneel repareren2. Koelsysteem en airco: Wanneer de koeling van de wagen niet meer goed functioneert, moeten alle componenten van het systeem op lekken worden gecontroleerd en koelvloeistof, hetgeen een delicaat chemisch middel is, worden bijgevuld. Ook deze werkzaamheden kunt u beter aan een professioneel overlaten.
Auto motor professioneel repareren3. Motor en versnelling: Beide componenten vormen het hart van uw auto, wanneer het om aandrijving en de maximale rijprestatie gaat. Zelfs de verkeerde vervanging van de kleinste vervangingsonderdelen kan tot aanzienlijke motorschade of versnelde slijtage in de versnellingsbak leiden. Ook al is de vervanging technisch geslaagd, verliest de wagen toch vaak aan prestatievermogen.

Autoreparatie, waarbij model en individueel geval doorslaggevend zijn

Vervanging van de remmenRemvervanging en schokdempers: beide onderdelen zijn voor de verkeersveiligheid essentieel belangrijk en moeten bij opgemerkte slijtage worden vervangen. Bij oudere wagens gaat het om puur mechanische onderdelen. Hier pleit vooral het vele werk en vereiste tijd tegen de eigenhandige reparatie. Bij moderne wagens is reparatie door de professioneel (SACHS) onvermijdelijk.

Remschijven van merkfabrikant Textar

Remschijven van Textar ⇒ merkfabrikant

goedkoop vanaf 16,27 €

Kijk nu

Bougies vervangen– Bougies: voor de ontsteking van het brandstofmengsel onontbeerlijk, horen bougies tot de meest eenvoudig bereikbare componenten in de motorruimte. Het eigenhandig eruitschroeven en plaatsen van nieuwe bougies is met enige autokennis mogelijk. Om geen motorschade uit te lokken, moet dit heel veilig en nauwkeurig gebeuren. Bij twijfel dus beter de garage opzoeken.
Grootste selectie van bougies - Bestel nu online
OlieverversingOlieverversing en oliefiltervervanging: Het bijvullen van olie is ook voor leken geen probleem. Een complete olieverversing compleet met verwijdering van de oliepan en de vervanging van de oliefilter of pakkingen is daarentegen gecompliceerder. Het komt met name op het juiste gereedschap aan; een reparatiebrug en een grote keuze aan autogereedschap is raadzaam.

Verdere praktische tips voor autoreparatie

Bijna altijd is de beslissing voor een eigenhandig uitgevoerde reparatie financieel gemotiveerd. Daarbij is het belangrijk te weten, hoe duur de autoreparatie door een vakgarage uiteindelijk zou uitvallen. Met services als reparatiekostencalculatie door DEKRA bij kleine schade en eendere aanbiedingen verkrijgt u concrete informatie over de kosten waarop u moet rekenen.

Bovendien weten veel garages, dat auto-eigenaren omwille van de kosten eigenhandige reparatie overwegen en houden er speciale aanbiedingen op na. Services zoals Smart Repair voor kleine schade als deuken en krassen zijn in het hele land te vinden. Na een steekproef door de ANWB is het toch zaaks, een nauwkeurige blik op de aanbieder te werpen. Services en kosten lopen sterk uiteen. Eventueel is het lonend om een tweede offerte bij eendere autobedrijven aan te vragen.

Reparatie tips voor de autoAfsluitend geldt: welke reparatie u uzelf toevertrouwt, hangt in hoge mate van uw equipment af. Behalve klassiekers als wielsleutel en krik dient u over een grote set van draaimomentsleutels, schroevendraaiers, ratelsleutels, moersleutels en ander gereedschap te beschikken. Wanneer u als leek niet met een grote gereedschapskist bent uitgerust, dient u opnieuw te overwegen. De aanschaf van gereedschap voor eenmalige reparatie kan uiteindelijk duurder dan het alternatieve garagebezoek uitvallen.

Onze conclusie betreffende eigen reparatie van auto’s

Sinds ongeveer een decennium daalt het aantal mogelijkheden voor uitvoering van zelfstandige reparatie aan de wagen. Zodra het om de motorprestatie of de auto-elektronica gaat, is degelijke vakkennis noodzakelijk en het bezoek aan een vakgarage aanbevolen. Alleen voor de vervanging van heel eenvoudige slijtageonderdelen kan vandaag de dag nog elke autobezitter onbeperkt de eigenhandige reparatie worden aangeraden.

Foto: JackF, donatas1205, Cla78, Yaoinlove, Ruslan Olinchuk, Karin & Uwe Annas, golubovy, Kittiphan, malkovkosta, NorGal, photoiron / fotolia.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (63 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...