Roetfilter zelf vervangen: handleiding en tips

Roetfilter zelf vervangen: handleiding en tips

In alle moderne auto’s worden hoogwaardige dieselpartikelfilters (DPF) ingebouwd, die voor een gecontroleerde uitstoot van de uitlaatgassen zorgen. In de loop der tijd verslijt dit onderdeel en kan het zijn filterfunctie niet meer optimaal verrichten. Hieronder delen wij u mede, hoe u de DPF oftewel roetfilter zelf kunt vervangen en ontvangt u een aantal tips met betrekking tot dit auto-onderdeel.

Roetdeeltjes vertegenwoordigen een immense belasting voor het milieu en zijn een van de belangrijkste redenen, waarom in bepaalde Europese steden milieuzones werden ingevoerd. In vergelijking tot de benzine-auto is de dieselauto in dit opzicht de grotere milieuzondaar.

Wat belangrijk is voor de vervanging van de DPF

roetfilter schoonspoelenVoor de vervanging van de roetfilter kunt u in de vakhandel niet zomaar elk model kopen. Dit zou uiteindelijk bij de keuring opvallen en dan wordt installatie van een passende filter noodzakelijk. In de regel bent u op merkartikelen van de bekende fabrikanten of hun toeleveranciers aangewezen om te garanderen dat de roetfilter precies bij de wagen past en zijn taak optimaal uitvoert. Online zijn er wel goedkopere aanbiedingen te vinden dan bij de plaatselijke onderdelenleverancier. Zijn geschiktheid voor uw wagen heeft echter de hoogste prioriteit.
dpf reinigen ervaringenModerne bouwreeksen geven automatisch het moment voor vervanging van de roetfilter aan. Op het instrumentenpaneel van uw dashboard zit hiervoor een lichtje, of de display maakt melding van de aanstaande vervanging. Bij deze tekenen dient u de eigenhandige vervanging of het bezoek aan de garage niet te lang uit te stellen. Met name bij regelmatig autogebruik dreigt anders vérstrekkende en kostbare schade.

 

Roetfilter echt vervangen of liever reinigen?

Roetfilter controlerenNiet altijd betekent de waarschuwing op het dashboard dat de filter helemaal moet worden vervangen. In veel gevallen kan de vervanging door een grondige en professionele reiniging van de filter worden voorkomen. De hiermee verbonden moeite mag echter niet worden onderschat. Alleen door een professionele reiniging, die zeer nauwkeurig moet worden uitgevoerd omwille van het vermijden van schade aan de filter, zal de waarschuwing voor filtervervanging op het dashboard uiteindelijk weer verdwijnen.

Bovendien geldt: zelfs na de reiniging zal de voorhanden zijnde filter niet meer in intacte toestand zijn. Zijn slijtage zal duidelijk sneller gaan dan bij een nieuwe roetfilter. De overeenkomstige waarschuwingen zijn op middellange termijn te verwachten. De reiniging van de filter is daarom eerder een uitstelmaatregel voor de vroeg of laat onvermijdelijke vervanging van de filter.

roetfilter reinigenOpgepast: Opdat de wagen geen schade oploopt, dient deze minstens 48 uur na reiniging van de roetfilter te rusten en kan niet gebruikt worden. Dit is een aanzienlijk nadeel ten opzichte van de installatie van een nieuwe filter, hetgeen in een paar uur is gebeurd en uw auto meteen weer rijklaar maakt.
Roetfilter online bestellen

De roetfilter vervangen – onze handleiding en aanwijzingen

roetfilter dieselDat reiniging de voorkeur t.o.v. de complete vervanging geniet, heeft een eenvoudige reden: de eigenhandige vervanging is tamelijk gecompliceerd. De DPF is in de meeste bouwreeksen nauw ingepast en maakt de demontage van een reeks andere componenten noodzakelijk. Voor een veilige vervanging moet de filter van boven en onderen probleemloos bereikbaar zijn. Hier helpen geen truukjes. Een professional heeft met behulp van het juiste gereedschap een paar uur voor de vervanging nodig, leken zijn daar al gauw een hele dag mee bezig. Overweeg vooraf dus goed of u de roetfilter zelf wilt vervangen.

De plaats en het juiste gereedschap controleren

roetdeeltjesfilter zelf vervangenDe vervanging van de roetfilter is ook met betrekking tot het nodige gereedschap een uitdaging. Controleer daarom vóór de eerste handgreep of u alle nodige hulpmiddelen in de juiste maat bij de hand heeft. Vooral wanneer er schroeven met de ratel moeten worden losgedraaid, zou het kunnen dat u niet over de passende steeksleutel met de juiste breedte beschikt.

In de regel bevindt de roetfilter zich goed zichtbaar in de motorruimte. Bij twijfel helpt de autohandleiding bij het vinden ervan. Meteen wordt duidelijk dat er een hele reeks andere componenten rondom de roetfilter liggen. Controleer ook hier of een eigenhandige demontage overeenkomt met uw vaardigheden en of u niet een speciaal gereedschap nodig heeft. Onprofessionele vervanging kan motorschade tot gevolg hebben en daarom dient u bij de geringste twijfel liever contact met een vakgarage op te nemen.

De roetfilter verwijderen en vervangen

roetfilter achteraf monterenNuchter bekeken betreft de vervanging van de filter een eenvoudig handmatig werkje. De pot van de filter is aan beide uiteinden met twee of meer schroeven bevestigd, die na het vrijleggen van het onderdeel behoedzaam losgedraaid kunnen worden, waarna de roetfilter eruit kan worden gehaald. Voor extra bevestiging aan de wagen heeft de deeltjesfilter nog een schroefverbinding met de steunbalk van de wagen. Deze is meestal alleen onderlangs goed bereikbaar. Plan vooraf een strategie hoe u vrije toegang tot de pot verkrijgt en let er bij demontage van andere onderdelen op, dat u achteraf nog wijs wordt uit de verschillende schroeven en klemmen.

dpf autoAfzonderlijke onderdelen die eventueel in de weg kunnen zitten, laten zich niet zo maar demonteren. Hier is grote voorzichtigheid geboden opdat het niet tot een beschadiging komt. Onderdelen zoals de lambdasonde kunt of wilt u wellicht liever niet zelf demonteren, alhoewel deze een eenvoudige verwijdering van de afgeschroefde pot in de weg kan staan. Werk hier heel nauwkeurig en in alle rust om niet door uw eigen moeite extra schade aan de wagen te voorzaken.
Lambdasonde online bestellen
Uitstootfilter testenIs de oude roetfilter met pot afgeschroefd, brengt u het nieuwe model voorzichtig aan. Met inachtname van de omliggende onderdelen moet u hem enkel met de voorhanden zijnde schroeven aan de wagen en de aangesloten buizen bevestigen. Hetzelfde geldt voor de andere auto-onderdelen die vooraf gedemonteerd en nu weer in exact dezelfde positie moeten worden teruggebracht.

Testen van de nieuwe roetfilter

Roetfilter verwijderen en vervangenVoor zover de vervanging van de roetfilter mechanisch correct heeft plaatsgevonden, krijgt u geen waarschuwingsmeldingen op uw dashboard meer. Of de filter ook aan alle ecologische vereisten voldoet, wordt pas na kort autogebruik duidelijk. Werp daarna een blik in de motorruimte en inspecteer de schroefverbindingen. Komt hier roet naar buiten of zijn er duidelijk zichtbare verkleuringen, is de filter niet pasprecies gemonteerd. Dit kan gebeuren wanneer u geen gebruik maakt van originele onderdelen en het vervangingsonderdeel een paar millimeter kleiner of groter is. Dit valt misschien niet direct bij de keuring op, maar kan de meetwaarden aanzienlijk beïnvloeden.

Verdere tips betreffende de roetfilter

– Zoals de hierboven beschreven moeite laat vermoeden, is het beter eerst de voorkeur aan een reiniging te geven. Plan deze reiniging met het oog op keuring goed in. Stel echter de reiniging van de filter niet onnodig uit zodra u een waarschuwingsmelding op het dashboard krijgt. Hier is clever handelen en Fingerspitzengefühl gevraagd.

– Onderschat de noodzakelijkheid niet, bij de montage op een pasklaar vervangingsonderdeel te vertrouwen. Wanneer u geld voor echte originele artikelen wilt besparen, dient u zich bij online aanschaf zeer nauwkeurig over de afmetingen te informeren. Meet deze na ontvangst van de waren tot op de millimeter uit. Juist bij zo’n belangrijk auto-onderdeel als de roetfilter zijn verkeerde gegevens in de beschrijving voldoende reden voor een klacht.

Foto: takoburito, Conny Skogberg, LI CHAOSHU, Photology1971, Voyagerix, Petar Ivanov Ishmiriev, Chere / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (72 Stemmen, gemiddelde: 4,97 uit 5)
Loading...