Een goed klimaat in de auto: doe-het-zelf-cursus in pollenfilter vervangen!

Een goed klimaat in de auto: doe-het-zelf-cursus in pollenfilter vervangen!

In weerwil van zijn naam kan de pollenfilter veel meer dan enkel pollen filteren. Daarom is de benaming “interieurfilter” eigenlijk beter op zijn plaats. Het is een belangrijk vervangingsonderdeel dat de luchtkwaliteit in de auto direct beïnvloedt en daarbij voor het juiste klimaat zorgt. Helaas wordt hij vaak vergeten en rijden veel autobestuurders met een compleet vervuilde pollenfilter rond. Dat is jammer, want de vervanging is bij de meeste auto’s heel eenvoudig.

De pollenfilter – zijn taken

pollenfilter takenDe belangrijkste taak van de interieurfilter ligt voor de hand, namelijk het uitfilteren van ongewenste deeltjes uit de van buitenaf aangezogen lucht. Met name in steden is dit heel belangrijk, omdat behalve stof en vuil hier ook schadelijke deeltjes zoals roet, stikstof, ozon, zwaveldioxide en koolwaterstoffen uit de lucht worden gefilterd. Deze stammen ten dele van andere autobestuurders, maar zijn tevens bijprodukten van de industrie. In de lente en zomer is het ook nog eens van belang dat het voor allergische personen zo schadelijke stuifmeel wordt gefilterd. Wanneer de filter nog in orde is, zal hem dit voor bijna 100% lukken en wordt de auto een oase van frisse lucht.

Hoe beter een interieurfilter functioneert, des te minder werk moeten verwarming en airco leveren voor het bereiken van de gewenste interieurtemperatuur. Dit heeft dan weer het gevolg dat de auto minder brandstof verbruikt en dus minder CO2 en andere deeltjes uitstoot. Een regelmatige vervanging is daarom niet alleen voor het eigen gemak belangrijk, maar ondersteunt actief een schoner milieu.

Mogelijke signalen voor vervanging

De pollenfilter is direct en indirect bij tal van processen betrokken en daarom zijn de signalen heel verschillend. Vaak is een muffe geur in de auto een eerste indicatie voor de noodzaak van vervanging; dit kan echter ook te maken hebben met een vervuilde airco. Wanneer bovendien nog eens de prestatie van de verwarming en de luchtstroom uit de blaasinstallatie minder worden, zijn de tekenen ondubbelzinnig. Andere symptomen kunnen een stijging van het brandstofverbruik en zelfs beslagen ruiten zijn. Dat laatste doet zich voor omdat in de lucht hangende waterdeeltjes nu ook het interieur in kunnen worden geblazen. In de zomer zullen allergische patiënten een vervuilde interieurfilter omwille van de stuifmeelbelasting direct opmerken. Een vettige laag op de ruiten is ook een indicatie.
Voorschriften voor vervanging van de pollenfilterVoorschriften voor vervanging zijn er niet. De meeste fabrikanten bevelen echter een vervanging na 15.000 kilometer aan voor zover niet anders aangegeven. Wie zijn auto lang laat staan en dit aantal kilometers niet haalt, dient niettemin eenmaal per jaar een filtervervanging in te plannen. Voor allergische mensen is het begin van de lente het beste tijdstip.

In de herfst en winter is de belasting van de filters het hoogst en een vervanging garandeert de optimale filtercapaciteit.

Pollenfilter – welke is de juiste?

Je hebt pollenfilters en pollenfilters. Afhankelijk van de fabrikant biedt de markt heel verschillende soorten die zich vooral onderscheiden door de aard van het gebruikte materiaal:

Pollenfilter shop

Pollenfilter Shop

goedkoop vanaf 4,24 €

Nu kopen

Standaardfilter– Standaardfilters bestaan uit een voorfilter, meestal van katoenvezel, een micro-weefsellaag en een draagweefsel. Stof, pollen en fijnstof worden betrouwbaar uitgefilterd. Andere deeltjes kunnen echter nog in het auto-interieur terechtkomen. Geschikt voor niet-gevoelige mensen.
Pollenfilter met aktieve koolstof– Interieurfilters met aktieve koolstof beschikken over behalve de bovengenoemde lagen ook over een extra laag van aktieve koolstof. Die zorgt ervoor dat ook uitlaatgassen, fijnstof, geuren en schadelijke gassen worden tegengehouden. Het interieurklimaat wordt merkbaar frisser en de airco functioneert beter. Geschikt voor allergische en gevoelige mensen.
Biofunctionele pollenfilter– Biofunctionele filters/allergiefilters kunnen naargelang fabrikant een verschillende benaming hebben (bijvoorbeeld Filter+). Hierbij wordt gebruik gemaakt van polyfenol, dat anti-allergeen en anti-microbieel werkt en vermijdt dat schimmelsporen, allergenen en bacteriën in het interieur geraken. Geschikt voor uiterst gevoelige en voor ziekten vatbare mensen.

Een pollenfilter reinigen – is dat mogelijk?

pollenfilter reinigenVaak wordt in plaats van de directe vervanging eerst een reiniging van de pollenfilter aanbevolen. Dit kan bijvoorbeeld met een stofzuiger of een persluchtinstallatie worden doorgevoerd en verwijdert op z’n minst een groot deel van de zichtbare vuildeeltjes. Met deze procedure bereikt u echter niet de diepere lagen van de filter. Daarom wordt ook na reiniging de filterprestatie niet merkbaar beter. U komt over het algemeen niet onder een vervanging uit.

Het belangrijkste over het vervangingsonderdeel in een overzicht:

Welke taak heeft de pollenfilter?
– De pollenfilter, of nauwkeurig gezegd: de interieurfilter moet in de auto de meest uiteenlopende ongewenste deeltjes uit de lucht filteren.
– Daartoe behoren vuil en stof, maar ook pollen, gifstoffen, geuren en allergenen.

Wat zijn typische symptomen van slijtage?
– Slecht ruikende, muffe lucht in de auto.
– Verminderde prestatie van de airconditioning.
– Optreden van allergische symptomen.
– Hoger brandstofverbruik.
– In de herfst en de winter: beslagen ruiten.

Wanneer moet de filter worden vervangen?
– Idealiter om de 15.000 km of eenmaal jaarlijks.
– Gegevens van de fabrikant kunnen afwijken.
– Het beste tijdstip voor de vervanging is de lente.

Welke filter moet ik aanschaffen?
– Standaardfilters verrichten weliswaar hun taak maar houden geen geuren tegen. Filters met aktieve koolstof doen dit wel en zijn daarom geschikt voor passagiers met een allergie. Biofunctionele filters zijn geschikt voor bijzonder gevoelige mensen.

Doe het zelf – de pollenfilter eigenhandig vervangen

Waar en hoe de interieurfilter in de auto is ingebouwd, kan verschillen. Daarom is deze handleiding in twee opties ingedeeld.

Optie A is voor auto’s waarbij de interieurfilter achter de windgeleider en op het schutbord bovenaan onder de motorkap zit.
Deel B is voor auto’s waar de interieurfilter in het interieur is ingebouwd.

Om te uit vinden welke optie voor u van toepassing is, raadpleegt u de gebruikshandleiding van uw wagen. Op de afbeeldingen en schema’s wordt deze gemarkeerd door drie evenwijdige, golvende lijnen.

Optie A:

de pollenfilter in de motorruimte vervangen1. Wanneer de interieurfilter zich in de motorruimte bevindt, wacht u vóór vervanging minstens 30 minuten na de laatste rit omdat er anders verbrandingsgevaar bestaat.

2. Open de motorkap en zet hem met de motorkapsteun vast.

3. Bij de meeste auto’s moeten de ruitenwissers worden verwijderd. De bijbehorende schroeven kunt u met een passende moersleutel bij gesloten motorkap losschroeven.

4. De plastic plaat direct onder de voorruit is de rijwindgeleider. Deze zit met een aantal clips vast die er met een schroevendraaier uit kunnen worden gewipt.

5. Het frame van de pollenfilter zit met clips vast. Deze kunnen gewoon langs de rand naar boven worden geschoven. Trek vervolgens de oude filter met het frame eruit.

6. Controleer de grootte en de plaatsing van het frame voordat u de nieuwe filter plaatst. Zo bent u zeker dat de montagerichting klopt. Als geheugensteuntje vindt u op het frame pijlen, gemarkeerd met “Air Flow”. Deze moeten in de richting van het interieur wijzen.

7. Zet de clips weer op de filterbehuizing en monteer de windgeleider met behulp van de schroefclips weer aan het schutbord vast. Tenslotte kunt u de ruitenwissers weer met de bijbehorende moeren bevestigen.

8. Start de wagen en de airconditioning. Controleer of de ingestelde temperatuur wordt bereikt en hoe snel het duurt van warm naar koud. Is alles in orde, is de reparatie geslaagd.

Optie B:

de pollenfilter in het interieur vervangen1. Wanneer de pollenfilter zich in het interieur bevindt, kijk dan aan de bijrijderskant onder het handschoenvakje of in de voetenruimte of zich hier de gemarkeerde behuizing bevindt.

2. Is dit niet het geval, moet een deel van het handschoenvakje met de bijbehorende schroeven worden verwijderd om bij de behuizing te komen.

3. De filterbehuizing zit met clips dicht. Om deze los te maken, moeten ze beide gelijktijdig eerst naar binnen worden geschoven en vervolgens langs boven verwijderd.

4. Trek de pollenfilter compleet met frame uit de behuizing.

5. Vergelijk grootte en plaatsing van het frame met de nieuwe filter. Let op de juist montagerichting. Bij wijze van hulp staan er pijlen met “Air Flow” op het frame. Deze moeten in de richting van het wageninterieur wijzen.

6. Plaats de clips op de behuizing en schuif deze op zijn plaats totdat hij vastklikt of totdat u duidelijke weerstand voelt.

7. Bevestig het handschoenvakje met de bijbehorende schroeven weer aan het dashboard.

8. Start de motor en de airco. Controleer de werking en de wissel van warm naar koud. Let er daarbij op hoe snel de gewenste temperatuur wordt bereikt. Wanneer er geen problemen zijn, was de vervanging geslaagd.

Mogelijke fouten bij de montage

fouten bij de montage van de pollenfilterNormaal gezien is de vervanging van de pollenfilter zo makkelijk dat zelfs beginners geen grote fouten kunnen maken. Enkel bij de montage van de ruitenwissers of andere onderdelen is het mogelijk dat deze niet juist werden vastgeschroefd. Daardoor kunnen er trillingen ontstaan die tijdens de rit geluiden veroorzaken. Dan moeten de schroeven en clips nog eens extra worden aangehaald.Interieurfilter van BOSCH - Discounter - 24h bezorgservice De enige echte serieuze fout betreft de montagerichting van de filter. Wanneer deze ondanks vergelijking en de pijlen toch verkeerd om wordt geplaatst, slibben de fijne lagen met grof vuil dicht. Het resultaat is een aanzienlijk kortere levensduur en slechtere filterfunctie. Daarom dient u bij montage absoluut de montagerichting in het oog te houden.

Foto: Lukatme, Zhou Eka, wellphoto, faithvera, ZhdanHenn, MicrostockStudio, Alraun, iMolly, kostasgr, dashadima / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (26 Stemmen, gemiddelde: 4,96 uit 5)
Loading...