De ongevalstatistieken spreken voor zich: in weerwil van alle wetgeving en beschikbare middelen zijn nog altijd tot wel 20% van alle ongelukken terug te voeren op gebrekkige ladingzekering. Met enige kennis en verantwoordelijkheidsgevoel kan echter elke lading veilig worden gestuwd. Lees in dit overzicht over de basis, de rechtpositie en de beste middelen voor het veilig stuwen van goederen voor vervoer.
Massa en zijn traagheid
Kracht is gelijk aan massa maal versnelling. Eenmaal in beweging blijft een massa trouw aan zijn richting. Om hem uit de bewegingsrichting te brengen, moeten krachten worden uitgeoefend. Daartegen zal de massa zich echter met even grote tegenkrachten verzetten. Om niettemin een massa dynamisch door meerdere richtingsveranderingen te kunnen bewegen, moet de nodige moeite worden opgebracht.
De richting van de kracht in het goederentransport
Dit wordt duidelijk wanneer u de beweging van een lading tijdens het transport nauwkeurig beschouwt: bij het optrekken vanuit staande positie daalt de achterkant van de auto enigszins – de gestapelde lading oefent een tegenkracht op de bewegingsrichting uit en trekt in de andere richting. Bij het rijden door de bocht neigt de wagen naar buiten. De massa wil rechtdoor en trekt in die richting waarin de wagen even daarvoor nog reed. Bij het remmen daalt de wagen aan de vooras. De last wil de oorspronkelijke richting handhaven en drukt daarom op de voorkant van het onderstel.
![]() Remschijven • Top kwaliteitgoedkoop vanaf 9,76 €naar de winkel ⇒ |
Binnenin de wagen gebeurt echter nog veel meer: de spangordels, netten, banden, bouten en alles wat nog ter beveiliging van de lading werd gebruikt, nemen de ongewenste beweging van de vracht op en brengen deze op veilige wijze aan het onderstel over. Dat is in ieder geval de ideale situatie. In de praktijk wordt ladingzekering echter strafbaar achterwege gelaten.
Klep dicht – alles veilig? Fout!
Veel vervoerders handelen volgens het principe: in een kofferruimte kan er niets gebeuren. De waren kunnen door de gesloten buitenwand nooit van het laadoppervlak vallen en dus zijn ze voldoende gezekerd. Dit klopt echter niet. Schuivende lading kan in de laadruimte tot gevaarlijke situaties leiden, zoals:
– slingeren of uitbreken
– over de kop gaan
– doorboren van de buitenwand
– doorboren van deuren
– het indeuken van de bestuurdercabine bij noodstop
Afgezien daarvan: niet-gezekerde lading loopt in een afgesloten ruimte zeker schade op. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat vervoerde goederen in de laadruimte veilig en stevig vastgesjord en gestuwd zijn.
Altijd passend bij de vervoerde goederen
De wijze van zekering hangt altijd direct met de vervoerde lading samen. Men maakt onderscheid tussen:
– vloeistoffen
– stortgoed
– stukgoederen
– gevoelige lading
- Grote hoeveelheden vloeistof worden idealiter in tankwagens vervoerd. De ladingzekering is zo het eenvoudigst te handhaven. Het rijden met een grote tank is echter een bijzondere uitdaging. Dit geldt met name wanneer de tank niet volledig gevuld is. De heen en weer klotsende vloeistof kan met name bij snel rijden door de bocht gevaarlijk worden.
- Al veel eenvoudiger te hanteren is stortgoed. Een losse, droge massa genereert altijd grote wrijvingskrachten in het interieur. Zand, granulaat, grit, schroot of schroeven – de afzonderlijke componenten grijpen op elkaar in en verhinderen op deze wijze het klotsen zoals vloeistoffen dat doen. Niettemin kan ook stortgoed bij te snelle lastwisseling in beweging komen. Dan wordt het rijden met een droge massa tot een probleem: in tegenstelling tot vloeistoffen egaliseert stortgoed niet zo snel weer. In het ergste geval kan zo het voertuig uit evenwicht raken en omkiepen.
- Stukgoed is alles, wat zich op paletten, in kartonnen dozen of los op een laadoppervlak dan wel in een laadruimte laat stuwen. Stukgoed moet altijd worden gezekerd. Dat geldt met name voor gevoelige lading. Hiervoor zijn er inmiddels tal van speciale bevestigingsoplossingen die zelfs de meest breekbare waren veilig naar hun bestemming brengen.
- Tevens biedt de logistiekbranche talrijke speciale wagens aan, waarmee bijna elke vracht zich optimaal laat vervoeren. De meest gebruikelijke voertuigen zijn:– open diepladers voor het transport voor grote afzonderlijke stukgoederen.
– open kiepwagens voor stortgoed.
– tankwagens voor vloeistoffen.
– platte vrachtauto (platformwagen) voor stukgoederen, containers van allerlei aard en afzonderlijke waren.
– gesloten bestelauto / vrachtwagen voor stukgoederen met behoefte aan bijzondere bescherming.
– wagens voor speciaal vervoer met opbouw.Het is belangrijk, altijd de juiste vrachtwagen te kiezen die bij de vracht past. U kunt natuurlijk water in een open kiepwagen transporteren. Vraag is echter hoeveel daarvan op zijn bestemming aankomt. U kunt ook een bestelwagen met zand vullen wanneer u een manier zou vinden om dit er schoon weer eruit te krijgen. Gelukkig stellen moderne logistieke bedrijven voor elke transportwaar de passende houders, wagens en ladingzekering beschikbaar.
Ladingzekering voor iedereen
Voor ladingzekering worden volgende hulpmiddelen ingezet:
– sjorbanden / spangordels
– kettingen
– bouten
– netten en zeilen
– antislipmatten
– sperelementen
Deze middelen dienen ertoe, de vracht kracht- en vormgesloten op zijn plaats te houden.
- Krachtsluiting wijst erop dat de vracht door een drukkracht wordt gefixeerd. Wanneer een lang voorwerp door dwars over het laadoppervlak gespannen spangordels wordt bevestigd, heeft men zowel kracht- als vormsluiting. De krachtsluiting werkt bij deze vorm van bevestiging in de lengterichting: de drukkracht van de spangordels en en de wrijvingskracht van de ondergrond – idealiter versterkt door antislipmatten – verhinderen dat de vracht naar voren of naar achteren kan bewegen. De zekering aan de zijkant wordt door de fysieke barrières van de dwars gespannen spangordels gegarandeerd. De lading moet om zijwaarts van het laadoppervlak te vallen, eerst de spangordels vernielen.
- Sjorbanden zijn de meest gebruikelijke middelen voor ladingzekering. Er is een enorm brede waaier van gordels en spanbanden beschikbaar. De keuze loopt van lichte, maar robuuste trekgordels voor een dakimperiaal tot brede en superstabiele sjorbanden voor zwaar transport. Machines en zelfs grote stalen buizen kunnen tegenwoordig zeer betrouwbaar enkel met sjorbanden worden beveiligd. Op ladingen die meer dan een meter uitsteken, moet een rode waarschuwingsvlag worden aangebracht. Dat verhindert dat autobestuurders op het uitstekende lange voorwerp inrijden.
- Pas voor werkelijk massieve transportgoederen is de spanketting nog altijd superieur aan de sjorband. Kettingen zijn echter aanzienlijk moeilijker te hanteren. De spanketting belooft echter een maximale veiligheid.
- Bij speciale transporten is vaak een directe bevestiging van de vrachtgoederen op het laadoppervlak noodzakelijk. Dit vereist echter speciale constructies. De vrachtwagen is dan vaak specifiek voor een bepaald transport uitgerust. Deze oplossingen zie je vaak in machine- en voertuigbouw. Het voordeel is dat met een vastgeschroefde en afgeschotte lading niet alleen maximale ladingzekering wordt bereikt. Ook het laden en lossen gaat met deze oplossing meestal bijzonder snel.
- Netten zijn eenvoudige, doch effectieve hulpmiddelen ter verhindering van het wegvliegen van losse en lichte lading. Ze worden vaak op open bestelwagens of stortbakken geïnstalleerd. Hoe fijnkorreliger de lading is, des te fijnmaziger moet het net zijn. De maximale bescherming biedt een zeil. Bovendien kan dit ook een bescherming tegen het weer garanderen.
- Sperelementen zijn op laadoppervlakken insteekbare of opklapbare barrières. Ze verhinderen dat de lading wegglijdt en bieden extra bevestigingspunten voor sjorbanden. Flexibele versperringen maximaliseren de gebruikswaarde van diepladers, platte vrachtwagens of gesloten vrachtwagens.
Altijd op het zwaartepunt letten
Ladingzekering begint al bij de verdeling van de vracht over het laadoppervlak. De vracht wordt zodanig verdeeld dat het zwaartepunt zo centraal mogelijk op het laadoppervlak van de vrachtwagen ligt.
Dat is bij eenassige aanhangers bijzonder belangrijk: wanneer het zwaartepunt te ver naar achteren ligt, duwt de aanhanger via de koppeling de achterkant van het trekvoertuig omhoog. Wanneer het zwaartepunt te ver naar voren ligt, drukt de aankoppeling de achteras naar omlaag en tilt de voorwielen van het trekkende voertuig op. Beide asbelastingen zijn uiterst ongunstig en maken het rijden aanzienlijk moeilijker. Slingeren is dan tijdens het rijden praktisch niet te vermijden.
Belangrijk is tevens: eenassige aanhangers altijd laden en lossen terwijl ze nog aan het trekvoertuig vasthangen. De trekhaak en het trekkende voertuig verhinderen dat de aanhanger naar één kant kiept.
![]() Trekhaak kortingonmiddellijk beschikbaarNu kopen ⇒ |
Zonder ladingzekering gaat het ook
Het vervoer van grote hoeveelheden stukgoederen kan eventueel zonder ladingzekering worden gedaan. Wanneer het stukgoed, bijvoorbeeld kartonnen dozen met waren op paletten pasprecies in een stabiele laadruimte kan worden geladen, is het extra vastsjorren meestal niet nodig. De voorwaarde is echter dat de vracht altijd volledig wordt gelost. Zodra er holle ruimtes in de lading ontstaan, kan hij gaan schuiven. Dat maakt maatregelen voor ladingzekering opnieuw noodzakelijk.
Foto: S_Photo, lassedesignen, Rob Wilson, Kletr, ksl, Andrey_Popov, SARIN KUNTHONG, Serjio74, Zerbor, Ekkaluck Sangkla, CL STUDIO, Andreas Alexander, kang hyejin, Abraham Badenhorst / shutterstock.com