Mijn voertuig praat tegen mij – verstaan de rijgeluiden juist

Mijn voertuig praat tegen mij – verstaan de rijgeluiden juist

Wanneer er iets in uw auto fluit, sist, piept of kleppert, zou u in letterlijke zin helderhorend moeten worden. Met een geoefend oor kunnen gevaarlijke situaties, dure reparaties of het uitvallen van de auto worden vermeden. In dit artikel is te lezen hoe u de meest typische rijgeluiden kunt herkennen.

Systematisch inperken

Rijgeluiden identificerenBij een rijdende auto is er beweging in alle hoeken en gaten. De motor draait, de versnelling schakelt, de wielen rollen over de weg, het onderstel veert, de uitlaat schommelt onder de onderplaat en blaast de uitlaatgassen weg. Om een geluid te kunnen identificeren, is systematisch handelen vereist. Indien mogelijk zet u hiervoor zoveel mogelijk systemen uit om de oorzaak van het geluid met de speurneus van een detective na te gaan.

staande auto maakt geluidenHet belangrijkste bij de zoektocht naar de oorzaak is daarom: ongehinderd rijden. U kunt het beste een plek opzoeken waar geen andere verkeersdeelnemers te verwachten zijn. In elk geval moet het een geasfalteerde baan zijn. Het schudden en schokken op een landweg kan de speurtocht onnodig bemoeilijken. Bovendien rolt de auto daar niet lang genoeg door wanneer hij door kuilen in de weg rijdt.

auto klappert tijdens het rijdenWanneer bij het rijden het geluid zich voordoet, trap eerst op de koppeling om te ontkoppelen. Wanneer het geluid nog steeds te horen is, kunnen koppeling en versnelling al worden uitgesloten. Vervolgens accelereert u weer en schakelt dan – op voorwaarde dat het een lange, rechte weg zonder andere verkeersdeelnemers betreft – tijdens het rijden de motor uit.
Daarbij trapt u ook op de koppeling en ontkoppelt. Nu rijdt de auto alleen nog door de eigen traagheid. Zijn er nu nog steeds rijgeluiden hoorbaar, kunt u tot op de ophanging inperken.

Rijgeluiden knoppenIs het geluid echter verdwenen, moet nu bij uitgeschakelde motor worden geremd. Opgepast: de remdruk kan nu aanzienlijk hoger zijn omdat de rembekrachtiging bij uitgeschakelde motor niet van druk wordt voorzien. Bij auto’s met stuurbekrachtiging valt het sturen bij uitgeschakelde motor eveneens behoorlijk zwaarder. De remmen kunnen nu door schuurgeluiden of een permanent piepen tijdens het rijden van zich laten horen.

Stop de wagen. Laat de motor stationair draaien en laat hem vervolgens een paar maal luid ronken. Wanneer op het moment dat de motor alleen maar draait, het storend geluid te horen is, kan de fout worden ingeperkt tot motor, aandrijving, waterpomp of dynamo.Koop SKF Waterpomp online

Op die manier komt u steeds dichter bij de oorzaken van het geluid

Wat maakt welk geluid?

Om het geluid beter te kunnen identificeren, volgt hieronder een lijst met de meest typische rijgeluiden, hun oorzaken en hoe daarop te reageren.

Rijgeluiden vóór het optrekken

Rijgeluiden bij de schokdemper

 1. Piepend en klokkend geluid bij het instappen: schokdemper defect, vervangen.

Schokbrekers van kwaliteitsmerken

Rijgeluiden van de benzinepomp

 • Zacht gezoem bij het omdraaien van de contactsleutel: normaal werkgeluid van de brandstofpomp. Negeren.
Rijgeluiden van de dashboardverlichting

 • Zacht klikgeluid bij het starten, eventueel met het gelijktijdig dimmen van de dashboardverlichting: massakabel verroest. Demonteren, reinigen, evt. vervangen en opnieuw monteren.
Geluiden bij het starten van de motor

 • Schurend geluid bij het starten van de motor: iets schuurt in de riemaandrijving. Motor uitschakelen en controleren.
Geluid uit de motorruimte

 • Luid gepiep uit de motorruimte: v-riem van de generator of waterpomp versleten. Gewoon vervangen.

V-riem van Bosch tegen gunstige prijzen

Rijgeluiden van de lagers

 • Rammelend geluid dat uit de motor komt: lagers van de generator. Generator demonteren en controleren, evt. de lagers vervangen.
Rijgeluiden waterpomp defect

 • Zacht, permanent gepiep wanneer de auto staat bij draaiende motor: Waterpomp defect. Vervangen.

Rijgeluiden tijdens de eerste meters

Geluid van de motor

 1. Geratel bij het starten van de motor: hydraulische klepstoter of te weinig motorolie. Oliepeil controleren. Wanneer het geluid na een paar minuten ophoudt, negeren (op voorwaarde dat het oliepeil in orde is). Blijft het geluid hoorbaar, zijn de klepstoters versleten en moeten zij worden vervangen.

Koop Hydraulische Klepstoters in premium kwaliteit

Geluid bij optrekken

 • Ronkend geluid bij het optrekken: uitlaat defect. Helemaal of gedeeltelijk vervangen.

Geluiden tijdens het rijden

Rijgeluiden van de koppeling

 1. Permanent ritmisch, schurend geluid: mogelijkerwijs de koppeling. Op het koppelingspedaal trappen. Verdwijnt het geluid, is de koppeling versleten. Vervangen.
Rijgeluiden Remklauw droog

 • Permanent zacht gepiep tijdens het rijden: de remklauwen staan droog. Remvoeringen demonteren en met koperpasta insmeren. (Opgelet: IN GEEN GEVAL machinevet of olie gebruiken!!)
Geluiden tijdens het rijden

 • Zacht gefluit tijdens het rijden: mogelijkerwijs loopt de versnellingsbak droog. Zoals beschreven bij stationair draaien controleren en op olielekkage onderzoeken.
Rijgeluiden bij het remmen

 • Metalig schuurgeluid bij het afremmen: remvoeringen zijn volledig versleten! Idealiter de auto stilzetten en laten afslepen. Anders: Zo snel mogelijk naar de vakgarage. Daarbij langzaam rijden en afremmen vermijden.

Hoogwaardige Remblokken ATE

Geluid bij het sturen

 • Slaand en klapperend geluid bij het sturen: stuurkogel uitgevallen. Meteen laten vervangen; de auto is niet meer verkeersveilig!
Geluid stabilisator defect

 • Klapperend geluid bij het rijden door gaten in de weg: draagarmen, stabilisatoren of schokdempers defect. In de vakgarage laten controleren en vervangen.
 • Schokkende klopgeluiden bij lastwisseling: motorrubbers opgerekt. Vervangen.
Rijgeluiden wiellager defect

 • Brommend geluid bij het sturen: wiellager defect. Vervangen.
Rijgeluiden losse bumper

 • Ondefinieerbaar schuren en klapperen tijdens het rijden: bumpers kunnen zijn losgeraakt. Controleren of alle onderdelen van de carrosserie nog op hun plaats zitten.
Geluiden uitlaatspruitstuk vervangen

 • Sissend geluid bij draaiende motor: Haarscheur in het uitlaatspruitstuk. Deze moet worden vervangen.
Rijgeluiden in het koelsysteem

 • Sissend geluid bij uitgeschakelde motor. Overdruk in het koelsysteem. Afwachten tot de druk is afgenomen. Vervolgens de motor compleet inspecteren. Mogelijke oorzaken: defecte radiateur, defecte thermostaat, defecte cilinderkoppakking, geperforeerde slang.
Geluiden tijdens het rijden door de bocht

 • Piepende banden tijdens de bocht: bandendruk te laag. Band is te oud of te versleten.
Rijgeluiden van de banden

 • Hard afrolgeluid van de banden: band te oud en rubber te hard. Ook kan het zijn dat de band verkeerd om (tegen de looprichting in) werd aangebracht. De pijlmarkering op de band moet altijd in de rijrichting wijzen.

Rijgeluiden uit het interieur

Geluiden interieur

 1. Krijsend gepiep: het schoepenwiel van de interieurventilator loopt droog. Demonteren en navetten. Opgepast: Wanneer het schoepenwiel blokkeert, dreigt een kabelbrand in de ventilatormotor. Let op rookontwikkeling! Ventilator uitschakelen en alle ramen openen.
Rijgeluiden bij het schakelen

 • Knarsende rijgeluiden bij het schakelen: Pedalen of bowdenkabels zijn drooggelopen. De pedalen kunnen worden gevet. Bowdenkabels kunnen beter worden vervangen. Opgepast: Wanneer dit te lang wordt genegeerd, kan de bowdenkabel breken! Meestal is in dit geval water binnengedrongen en de roest doet de bowdenkabel opzwellen.
Geluiden in de zetel
 
 

 • Piepgeluiden uit de zetel: de rails of de mechaniek van de zetel is droog. De zetel moet worden gedemonteerd en de onderdelen gesmeerd.
Wat maakt welk geluid

 • Geratel in het dashboard: een verbinding zit los. Het kan veel werk zijn om dit te vinden. Bij draaiende motor het dashboard “afkloppen”.
Geluiden bij de ruitenwisser

 • Piepende ruitenwissers: Wisserbladen zijn versleten. Door nieuwe en hoogwaardige wisserbladen vervangen.

Ruitenwissers goedkoper

Rijgeluiden uit de onderkant

Geluiden van de onderkant

 1. Luid geratel tijdens het rijden, vooral bij lastwisseling: uitlaatrubber zit los. Controleren en vervangen. Andere oorzaak: losse afdekkingen, behuizing of bekleding in de motor.
auto geluiden bij het rijden

 • Ratelend en rollend geluid tijdens het rijden: keramiekkern van de katalysator is gebroken. Het geluid wordt eerst steeds harder, dan steeds zachter totdat het volledig verdwijnt. Dan is de katalysator echter leeg en dit valt bij de volgende uitstootcontrole op.
Geluid van de katalysator

 • Rinkelend geluid bij draaiende motor: hittebeschermingsplaat van de katalysator zit los. Dit kan meestal met één of twee laspunten weer worden verholpen.
uitlaatgeluid wanneer gat

 • Geleidelijk luider wordend bromgeluid: de uitlaat is lek. Wanneer bij krachtig gas geven en loslaten de uitlaat hoorbaar “naronkt”, is waarschijnlijk de einddemper defect. Wanneer het motorgeluid extreem luid wordt, is meestal het flexibele uitlaatstuk beschadigd. Voor alle zekerheid moet de uitlaat volledig worden onderzocht. Aan de lekkages vormt roet de karakteristieke vegen. Bevinden zich de perforaties in het midden van de middendemper of aan de overgangen, kan de uitlaat tijdelijk meteen eenvoudige hoes weer worden afgedicht. Flexibele uitlaatpijpen en einddempers worden vervangen. Deze onderdelen zijn over het algemeen zeer goedkoop.

Rijgeluiden meest voorkomende oorzakenTip: Ervaren meerijder zoeken!

 
auto geluiden gas gevenHet probleem bij veel werkgeluiden in de auto is, dat ze geleidelijk optreden. Zo heeft u de tijd om aan het geluid te wennen totdat het uiteindelijk volledig wordt genegeerd. Het is daarom altijd zinvol, iemand mee te nemen en deze personen te vragen of hun iets opvalt. Zo vermijdt u “werkingsblindheid” en dure vervolgschade door de geleidelijk optredende defecten.
Met name oudere wagens worden steeds “veelzeggender” en vertellen over het algemeen heel betrouwbaar, wat er bij hen snel moet worden vervangen. Zo kan ook een “oude schat” nog een poos in het verkeer blijven wanneer u heeft geleerd op de waarschuwende rijgeluiden te letten.

Foto: Alexandr Shevchenko, Brian A Jackson, ThomsonD, Baloncici, Simple Photo Shot, Daria Filimonova, love_studio, loraks, Voyagerix, sima, Gregory Gerber, Nor Gal, Lopolo, Pataporn Kuanui, NONGASIMO, Chatchai Kritsetsakul, Dewitt, InkHeart, similis, pdsci, khuruzero, Sharomka, Nykonchuk Oleksii, Kwangmoozaa, SARIN KUNTHONG, Corepics VOF, supergenijalac, korkeng, PREM WATTHANAKUL, Maxim Rumyantsev, Sergey Kelin, Andrey_Popov / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (55 Stemmen, gemiddelde: 4,93 uit 5)
Loading...