Standkachel achteraf inbouwen zo maakt u uw auto zuiniger en comfortabeler

Standkachel achteraf inbouwen: zo maakt u uw auto zuiniger en comfortabeler

Een standkachel of standverwarming is een dermate aangename en comfortabele feature, dat men zich afvraagt waarom dit niet standaard is ingebouwd. Bij het nagaan van deze vraag komt de eerste verrassing al: moderne dieselwagens hebben al een – halve – standkachel bij constructie meegekregen. Oudere en benzinewagens moeten nog steeds naar oplossingen voor achterafmontage uitwijken. Lees in dit artikel waar u bij installatie van een extra verwarming op moet letten.

Schone ruiten, warme motor, aangenaam interieur

standkachel inbouwenDe voordelen van een standkachel zijn enorm. Vooral in de winter toont dit kleine, praktische apparaat zijn grootste nut. Hij verwarmt de motor voor, warmt het interieur op en laat het ijs van de ruiten smelten. Daarvoor hoeft de motor van de wagen niet te worden gestart. De extra verwarming werkt met een eigen brander. En hier komt het goede nieuws: voor een voorverwarmingscyclus heeft de standkachel slechts ongeveer 0,1 – 0,3 liter brandstof nodig. Deze hoeveelheid wordt echter door de voorverwarmde motor direct weer bespaard. Eenmaal ingebouwd, werkt de standkachel daarom nagenoeg verbruiksneutraal.

Werking van de extra verwarming

Voordelen van een standkachelDe standkachel bestaat uit een pomp, een brander, een blaasinstallatie en een omvangrijk slangensysteem plus kabels. De pomp voert de brandstof naar de brander, waar deze wordt ontstoken. De warme lucht wordt via de blaasinstallatie in het interieur geleid. Gelijktijdig verwarmt de brander ook het koelmiddel, zodat de motor ook verwarmd wordt. Dit zorgt voor een duidelijk betere koude start die de motor ontziet.
Bestel Motor Ventilator

Waarom is de standkachel goed voor de motor?

functionaliteit van de standkachelMetaal zet zich onder invloed van warmte uit. In koude toestand hebben de afzonderlijk van elkaar bewegende onderdelen van een motor een grote speling. Deze speling zorgt voor klapperen en ratelen, hetgeen grote interne slijtage veroorzaakt. Pas wanneer de motor de optimale werkingstemperatuur heeft, sluiten de ruimtes tussen de onderdelen. Zij zitten dan schuifpassend.

Monteer standkachelDe kracht wordt niet abrupt, maar glijdend overgebracht. Zonder standkachel moet de motor zich eerst een bepaalde tijd zelf opwarmen totdat hij zijn optimale temperatuur heeft bereikt. Daarbij werken de interne beweeglijke onderdelen op de beschreven wijze op elkaar in. Daarbij komt nog eens, dat kleppen, hefbomen en lagerschalen een gehard oppervlak hebben. Wanneer dit oppervlak eenmaal is afgesleten, schrijdt de interne slijtage zeer snel voort. De standkachel verwarmt de motor zodanig voor dat de onderdelen bij de start gelijk schuifpassend zitten. Daarom ontziet deze feature uw motor zo doeltreffend.
Bestel Weerstand Interieurventilatie

Installatie van een standkachel

Instructies voor de standkachelDe talrijke onderdelen maken de montage van deze module tamelijk moeilijk. De installatie van een extra verwarming is daarom niets voor leken. Voor de vakkundige implementatie van dit comfort-onderdeel moeten elektrische kabels opnieuw worden aangelegd en brandstofleidingen opnieuw worden afgetakt. Daarom verdient het goede overweging of men zich aan deze installatie waagt. Voor de installatie van een standkachel vraagt een vakgarage tussen de 300 en 600 euro, exclusief het apparaat zelf.

standkachel opbouwenBijzonder eenvoudig en voordelig is de achterafmontage van een standkachel in moderne dieselwagens. De dieselmotoren van de meest recente generatie produceren niet zoveel restwarmte als de oudere modellen. Dat reduceert weliswaar het verbruik en de uitstoot van schadelijke sotffen: het leidt er echter ook toe, dat de motoren een lange aanlooptijd nodig hebben om de optimale bedrijfstemperatuur te bereiken. Daarom hebben moderne dieselmotoren de brander en de pomp van een extra verwarming al standaard ingebouwd. Ze moeten enkel nog worden uitgebreid met de blaasinstallatie en de regeleenheid. Dat klinkt eenvoudig, maar het is een aanzienlijke uitdaging. De noodzakelijke vakkennis en handigheid zijn hierbij nog altijd heel belangrijk. Wie niet met isolatie en nieuwe bedrading van elektrische leidingen vertrouwd is, kan de installatie van een standkachel beter aan een professionele dienstverlener overlaten.

Foto: wbocksch, EsHanPhot, Italyan, Georgy Dzyura, Vladimir Tyutin, stockWERK, Nejron Photo / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (51 Stemmen, gemiddelde: 4,94 uit 5)
Loading...