Zelf de auto wrappen? Geen probleem met onze tips

Zelf de auto wrappen? Geen probleem met onze tips

Het wrappen van auto’s is een populair alternatief voor lakken. De mogelijkheden reiken van opvallende en sportieve designs tot reclameopschriften. Met de juiste voorbereiding kunt u de auto ook zelf van folie voorzien. Wij tonen u, wat u hiervoor nodig heeft en geven u waardevolle tips voor het aanbrengen van folie op uw wagen.

Waarom zou u de auto wrappen?

Auto zelf wrappen nadelenEen mooi design van de carrosserie is niet alleen gevraagd voor sportwagens of in de tuningscene. Ook veel autoliefhebbers willen graag het uiterlijk van hun auto opwaarderen, hetgeen tradioneel gebeurt met een eenkleurige lak. Car wrapping, oftewel het aanbrengen van folie op de autocarrosserie is een alternatief voor lakken met tal van voordelen. Om te beginnen is het aanbrengen en verwijderen makkelijker dan het langdurige en nauwkeurige aanbrengen van lak. Bovendien kunnen met folie spannende kleurschakeringen, patronen en beeldmotieven worden gerealiseerd. Dit helpt vooral wanneer u uw wagen tot een reclameobject voor uw firma wilt maken.

Zelf wrappen of naar de garage?

Auto zelf wrappen voordelenHet aanbrengen van folie is minder moeizaam dan lakken. Wel is het een complex werkje, dat met de nodige precisie moet worden uitgevoerd. Alleen door nauwkeurig te werken met op maat gesneden folie vindt een uiterlijke opwaardering van uw auto plaats. Met name bij volledige wrapping wordt handigheid en het werken van minstens twee personen aanbevolen.

Auto zelf wrappenBij het wrappen van uw auto dient u onderscheid te maken tussen het bedrukken van kunststof-folie en het aanbrengen op de auto. Voor de vervaardiging van plakfolie zijn professionele plaatselijke drukkerijen en het internet de juiste aanspreekpartners. Deze garanderen een aantrekkelijke uitvoering van uw drukmotieven, zodat deze met de juiste resolutie en in de correcte tint op de wagen terechtkomen. Wanneer de folie gedrukt en geleverd is, dient u te overwegen of u zelf handig genoeg voor het aanbrengen bent. Eenmaal ontstane vouwen en scheuren kunnen niet meer zonder zichtbare sporen worden verwijderd. Bij twijfel kunt u beter een garage opzoeken.

Volledige of gedeeltelijke wrapping vergeleken

Auto zelf wrappen kunststof-folieOf u uw auto zelf kunt wrappen, hangt ook van de grootte van de folie en het gekozen motief af. De koningsdiscipline is de volledige wrapping, dus het beplakken van de gehele carrosserie met folie. Dit wordt met name gedaan om het aanbrengen van een nieuwe laklaag te besparen. De aan te brengen folie is verhoudingsgewijs groot en dient daarom met grote nauwkeurigheid te worden aangebracht. Hier is het bezoek aan een vakgarage de beste keuze.

Auto zelf wrappen gedeeltelijkBij gedeeltelijke wrapping ziet dit er anders uit. Hier wordt de folie slechts op afzonderlijke delen van de carrosserie zoals bijvoorbeeld de zijdeuren aangebracht. Ook het beplakken van de ruiten is mogelijk. De gedeeltelijke wrapping is populair bij bedrijven om een reclameslogan, het firmalogo of een telefoonnummer aan te brengen. De afzonderlijke folievellen zijn meestal klein en goed hanteerbaar en kunnen ook door doe-het-zelvers eenvoudig worden aangebracht. Schoon en nauwkeurig werken is weliswaar vereist, maar met een beetje handigheid is het eigenhandig wrappen zonder problemen mogelijk.

Basistips voor het wrappen

Auto zelf wrappen volledigVoor een schoon aanbrengen van de folie zijn de beste externe omstandigheden een voorwaarde. Dit begint al bij de ondergrond, die vrij van stof, vuil en irritaties moet zijn. Grotere scheuren en lakschade dient u voorafgaand aan het aanbrengen van folie glad te maken, zodat een effen oppervlak ontstaat en zich geen vouwen kunnen vormen.

Auto juist zelf te wrappenÀ propos vouwen: zelfs bij een zeer nauwgezet aanbrengen van grote stukken folie is het niet te verhinderen dat kleine luchtbellen ontstaan. Ook in een vakgarage dient u met minimale degradatie van uw foliemotief rekening te houden. Door hun ervaring en de juiste gereedschappen zijn experts echter in staat, het risico van bellenvorming tot een minimum te beperken.

Auto zelf wrappen wat nodig isVoor een optimale hechting aan de ondergrond is de omgevingstemperatuur van essentieel belang. Experts bevelen een buitentemperatuur van 20 graden of iets hoger aan. Onder andere omstandigheden trekt de folie door hitte of koude samen, of zet hij uit. De resultaten worden een paar uur of dagen na het aanbrengen goed zichtbaar. In extreme gevallen is de folie gescheurd of vormt hij door uitzetting veel vouwen.
Vereiste voor de auto bij wrapping

De belangrijkste info in een overzicht

Auto zelf wrappen kostenWat heeft u nodig?

– Plakfolie van hoge drukkwaliteit
– Kunststoffen afstrijkmes voor het gladstrijken
– Reinigingsmiddel voor de ondergrond
– Minstens twee personen (bij volledige wrapping)
– Antikleefmiddel (voor de verwijdering in een later stadium)

Auto zelf wrappen - instructiesCondities voor de auto

– Schoon oppervlak
– Een zo effen mogelijke ondergrond
– Geen roest- of lakschade

Auto zelf wrappen kleeffolieHoe duur?

– 100 tot 200 euro (gedeeltelijke wrapping)
– 300 tot 1.000 euro (volledige wrapping al naargelang kwaliteit)
– Een paar honderd euro (vakkundige wrapping)

Auto wrapping configuratorAuto zelf wrappen – voordelen

– Groot kostenvoordeel
– Individuele positionering van de gedeeltelijke wrapping

Auto zelf wrappen kleurenAuto zelf wrappen – nadelen

– Veel en nauwkeurig werk
– Grotere moeilijkheden met bellenvorming

Zijspiegel betaalbaar

Uw auto zelf wrappen – handleiding en tips

Auto zelf wrappen of lakkenOp de eerste plaats dient de kunststoffen folie met uw drukmotieven te worden besteld. Neem vooral bij volledige wrapping de precieze maten van uw auto op, die u ook in uw handboek kunt nalezen of bij de fabrikant kunt opvragen. Het is uiteindelijk niet mooi, wanneer één of meerdere centimeters oppervlak niet door de folie zijn afgedekt.

Wanneer de folie is geleverd, reinigt u de carrosserie grondig en zorgt u ervoor dat de ondergrond na de reiniging goed droog is. Wanneer u van plan bent, de folie er na een paar jaar weer af te trekken, brengt u eerst speciaal antikleefmiddel uit de vakhandel aan. Dit vereenvoudigt het losmaken achteraf aanzienlijk. Zodra het antikleefmiddel is gedroogd, kan het eigenlijke aanbrengen van de folie beginnen.

hoe zelf auto wrappenMaak de beschermlaag van de folie in een hoek los en plaats hem aan de juiste plaats op de carrosserie. Idealiter houdt één persoon de folie op de juiste plaats, terwijl de andere voorzichtig de beschermlaag verder verwijdert en de kleefkant glad en stevig op de carrosserie aanbrengt. Een kunststoffen rakel of afstrijkmes helpt u bij het gladstrijken van de folie over grotere oppervlakken en is met name bij een volledige wrapping onmisbaar.

Is de folie correct aangebracht, zult u ingesloten luchtbellen ontdekken die na een paar dagen meestal verdwijnen. Gebeurt dit niet, steekt u met een fijne naald de bellen lek en strijkt u ze plat.

Foto: Ikonoklast Fotografie, Trodler, Parilov, Dmitry Kalinovsky / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (67 Stemmen, gemiddelde: 4,46 uit 5)
Loading...