Matte en gekraste koplampen? Dit behandel je zo!

Matte en gekraste koplampen? Dit behandel je zo!

De koplampen van een wagen leveren in geval van neerslag en in het donker een grote bijdrage tot de rijveiligheid. In het loop der jaren kunnen ze mat worden. Hagel en andere fysieke inwerkingen kunnen het gladde oppervlak van de verlichting bekrassen. In dit artikel is te lezen wanneer onderhoud aan de lampen loont en hoe dit functioneert.

Wanneer moet er over onderhoud aan de koplampen worden gedacht?

Elke wagenbezitter weet uit jarenlange ervaring dat de koplampen van zijn wagen aan lichtsterkte verliezen. Niet altijd hoeven dan de lampen te worden vervangen om weer over een correcte functie te beschikken. Door een mat geworden koplamp schijnt niet meer voldoende licht. Een gewone reiniging van auto koplampen helpt dit probleem niet uit de wereld.

Koplampen autoKrassen en mat geworden oppervlakken van uw koplampen moeten echter wel serieus worden genomen. Om te beginnen boet u aan veiligheid bij ’s nachts rijden of neerslag in omdat de lichtkegel van uw autolicht de weg niet meer optimaal verlicht. Grotere barsten en krassen veroorzaken bovendien ongewenste lichtverstrooiing. Dit verhoogt het risico, andere verkeersdeelnemers te verblinden. Het eigen voertuig wordt zelfs een gevaar op de weg en dit laat zich dan niet door een simpele vervanging van lampen verhelpen.

Overweeg onderhoud van uw koplampen wanneer u de indruk krijgt dat de lichtsterkte niet meer zo goed is als vroeger. Een indicatie is tevens, dat tegemoetkomende wagens door knipperen aangeven dat ze worden verblind. Zij denken dat u uw grootlicht heeft ingeschakeld, alhoewel het slechts gaat om een dimlicht dat vanwege krassen ongunstig wordt verstrooid. Neem in dit geval de veranderingen aan uw koplampen niet te licht op.

Koplampen en APK – waar u op moet letten

Matte en dof geworden koplampen bewerkenOok al negeert u een mankement aan uw koplampen, dit wordt uiteindelijk toch een probleem ter gelegenheid van de volgende APK-keuring. Een correcte instelling en functioneren van de koplampen is bij de technische controle van uw wagen essentieel. Met speciale meetapparatuur wordt de lichtsterkte en lichtverstrooiing gecheckt. Bij merkbare afwijkingen kan dit tot een weigering van een APK-vignet leiden.

Meestal zal de APK-keurmeester u een vervanging van de koplampen voorstellen. Dit kan afhankelijk van producent en bouwreeks tot een reparatie van een viercijferig eurobedrag leiden, hetgeen u zich als autobezitter zeker wilt besparen. Door het polijsten en opwaarderen van uw koplampen levert u in plaats daarvan een bijdrage aan de kwaliteitsverhoging van uw koplampen, waardoor u ook nog eens voldoet aan de APK-eisen. Belangrijk is hierbij een nauwkeurige en professionele uitvoering, zodat u de toestand van uw koplampen daadwerkelijk verbetert en niet nog meer verstrooiing van het licht veroorzaakt.
Koplamp goedkoop

Matte en gekraste koplampen polijsten – een praktische handleiding

Wanneer u aan uw wagen melkachtige of gekraste koplampen heeft ontdekt, wordt het tijd voor snel en vakkundig herstel. Een garage hoeft u hiervoor niet op te zoeken. In plaats daarvan kunt u met eenvoudige middelen voor een opwaardering van uw koplampen zorgen. Volg hiervoor de volgende handleiding.

1) Grondige reiniging van uw koplampen

Bewerking van uw koplampen

Niet altijd is meteen te zien of de koplamp werkelijk melkachtig en dof geworden is of dat er zich vuil aan de buitenkant van de behuizing heeft vastgezet. Regen, modder, insecten en andere invloeden laten in de loop van weken en maanden hun sporen na en slaan als een vieze laag op de koplamp neer. Gebruik voor de zorgvuldige reiniging van uw koplampen warm water en een traditionele autoshampoo. Een glasreiniger zoals vroeger is niet nodig omdat alle moderne koplampen van robuust kunststof zijn vervaardigd. Na de zorgvuldige reiniging en het daaropvolgende afdrogen met een katoenen doek heeft u een beter zich op de toestand van de koplamp.

2) Voorzichtig polijsten van de koplamp

Zo polijst u uw koplampen

Heeft u blinde plekken of kleinere krassen op uw koplampen ontdekt, is het polijsten een tweede stap. Hierbij is het belangrijk, voorzichtig te handelen en het juiste polijstmiddel te kiezen. Wij bevelen een fijn schuurpapier met een korrel van 1500 tot 2500 aan. Gebruik voorafgaand aan het polijsten gewone plakband om het gebied tussen koplamp en carrosserie af te plakken. Anders loopt u het risico, bij een verkeerde beweging tijdens het polijsten de lak van uw auto te beschadigen.

Ga in geen geval met droog schuurpapier aan de slag omdat dan zelfs bij een kleine korrel nog meer krassen het gevolg kunnen zijn. Maak het schuurpapier vochtig en ga er herhaaldelijk mee over de betroffen plekken. Het is raadzaam, twee of drie schuurvellen van verschillende korrel te gebruiken en hiermee van grof naar fijn te werken. Na elke schuuractie blijven er fijne polijstdeeltjes op de koplampen achter, die u gewoon met warm water kunt wegspoelen.

3) Glanspolijsten en verzegeling van uw koplampen

Koplampen reinigen

Na gedane arbeid wilt u de toestand van uw gepolijste koplampen zo lang mogelijk handhaven. Met een polijstmiddel voor aluminium uit de vakhandel (bijv. van Hella) bereikt u goede resultaten voor het wegwerken van de allerfijnste oneffenheden in het oppervlak van uw autokoplamp en de verbetering van het uiterlijk. Belangrijk is dat u voor deze stap tijd neemt om de afzonderlijke plekken op uw koplamp grondig te bewerken. Wanneer u al na een paar minuten klaar bent met het polijsten, is het werk niet af.

Voor de verzegeling van de bewerkte koplamp raden wij speciale afwerkmiddelen voor kunststof aan. Deze vindt u in de vakhandel voor auto-accessoires, waarbij moet worden gelet of het middel voor gebruik op koplampen geschikt is. Door het egaal verdelen van het middel brengt u een beschermlaag op de koplamp aan zonder dat deze de lichtstraal beïnvloedt. Hoe zuiver u gewerkt heeft, is te zien bij een afsluitende test van uw koplampen door het bestralen van een vlak, effen oppervlak.

Verdere tips voor het opwaarderen van uw koplampenmatte koplampen weer helder

Verdere tips voor het opwaarderen van uw koplampen

– Het opwaarderen van gekraste koplampen is een zinvol en voordelig alternatief voor vervanging. Toch zal ook het sterkste schuurmiddel geen wonderen aan sterk beschadigde koplampen kunnen verrichten. Blijf bij het opwaarderen van uw koplampen daarom realistisch. Wanneer er grote en duidelijke barsten in het kunststoffen oppervlak zitten, zal het opwaarderen niet meer lukken en is de vervanging van uw koplampen onvermijdelijk.
– Bovengenoemde stappen moet u niet pas uitvoeren wanneer de koplampen duidelijke mankementen vertonen. Daarom is het aan te bevelen, in regelmatige afstanden de koplampen grondig te reinigen om op alle ritten van een optimale verlichting te profiteren. Voor een verantwoordelijke autobestuurder is het vanzelfsprekend dat hij zijn auto na de wintermaanden opfrist en daarbij de koplampen grondig reinigt. Ook bij niet-zichtbare schade en strepen kan de verlichting al zijn aangetast.

Foto: Nejron Photo, TrotzOlga, Primastock, bhakpong / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (67 Stemmen, gemiddelde: 4,91 uit 5)
Loading...