Motorreiniging: Hogere verkoopwaarde, mooiere aanblik en snellere probleemoplossing

Motorreiniging: Hogere verkoopwaarde, mooiere aanblik en snellere probleemoplossing

De motor van de auto zit normaal gezien onzichtbaar onder de motorkap verborgen. Waarom zou u de moeite nemen, de aandrijving te reinigen? Inderdaad: in puur mechanisch of elektrisch opzicht kunt u met motorreiniging meer schade aanrichten, dan dat het nut heeft. Niettemin bestaan er goede redenen om de motor af en toe eens een schoonmaakbeurt te gunnen. Om echter het gewenste resultaat te bereiken en het niet in een reparatie te laten eindigen, moet een aantal zaken in het oog worden gehouden. Lees in deze wegwijzer, hoe u uw motor zonder gevaar weer kunt laten blinken.

1. Fouten bij de motorreiniging
2. Motor thuis reinigen
3. Motorreiniging in de wasbox
4. Professionele motorreiniging
5. Motorreiniging met droogijs

Voordelen van motorreinigingVoordelen van een schone motor

motorreiniging wasstraatEen schone motor heeft enkele aanzienlijke voordelen. Deze zijn:

– een betere aanblik
– het vinden van mankementen
– het vergemakkelijken van reparatiewerkzaamheden

De schonere aanblik komt niet alleen het ego van de autobezitter ten goede. Hij verhoogt vooral de verkoopwaarde van de auto. Wanneer de motor stralend schoon gewassen is, heeft de hele auto een aanzienlijk verzorgdere uitstraling. Natuurlijk behoort tot de verkoopvoorbereiding ook een polijstbeurt en een grondige reiniging van het interieur.

motorreiniging hogedrukreinigerDe vaak gehoorde mening dat een “gereinigde motor iets te verbergen heeft” omdat alle sporen van lekkage zijn weggespoeld, is onzin. Het tegengestelde is waar: alleen wanneer de motor schoon is, kan na een proefrit worden gecheckt of er ergens olie, benzine of koelwater lekt.

Uiteindelijk is het veel prettiger werken aan een gewassen motor. Men ziet er na de vervanging van een generator niet meer als een kolenschepper uit, maar kan deze reparatie desnoods in een trouwkostuum uitvoeren.

Fouten bij de motorreinigingFouten bij de motorreiniging

motorreiniging waar laten doenEen verkeerd uitgevoerde motorreiniging kan de aandrijving lamleggen en in het ergste geval vernielen. Bovendien moet bij de motorreinigingen met wettelijke bepalingen rekening worden gehouden. U loopt anders het risico op een flinke boete en een ernstige verstoring van de relaties met buren en huiseigenaren.
Wanneer u beelden en video’s van een motorreiniging bekijkt, ziet u vaak hoe een hogedrukreiniger in de motorruimte wordt gehouden. Dat is in principe correct. Zo maar erop los kärcheren legt echter de motor zeker lam. Het met hoge druk ingespoten water dringt in elke stekkerverbinding en maakt alles los wat niet vastgeschroefd zit. Dit kan met name aan de elektriciteit en de elektronica tot storingen leiden en zelfs permanente defecten veroorzaken.

motorreiniging motor aan of uitWanneer bij een oververhitte motor wordt geprobeerd, hem met een koude waterstraal weer zo snel mogelijk af te koelen, kan dit ernstige gevolgen hebben: de metalen onderdelen kunnen zodanig vervormen dat ze niet meer in elkaar passen. Dit veroorzaakt niet alleen spanningen tussen de afzonderlijke onderdelen van de auto, maar ook in de onderdelen zelf. In het ergste geval lokt u een barst in het motorblok uit.
Bij de motorreiniging worden olie en koelmiddel van de aandrijving afgespoeld. Dit verontreinigde water mag niet zomaar in de riolering terechtkomen. Hierop staat een hoge boete en zal ook de ergernis van buren en huiseigenaren opwekken.Bestel goedkope Motoronderdelen online bij Auto-onderdelenExpert

Gewoon in de wasbox?

motorreiniging zelf doen dieselOmwille van de genoemde milieuredenen is de weg naar de wasbox weliswaar verstandig. Op voorhand moet echter absoluut duidelijk zijn of een motorreiniging bij de wasstraat geoorloofd is. De exploitant van de wasbox moet een zogenaamde olieafscheider hebben geïnstalleerd. Is deze niet voorhanden, is in de wasbox uitsluitend de reiniging van carrosserie en interieur toegestaan. Anders krijgen ook exploitanten met hoge boetes te maken. Deze reageren er dan ook erg geprikkeld op wanneer iemand toch tegen alle toelating in zijn motor in hun bedrijf reinigt. Dat kan tot weigering van de toegang leiden.

Drie wegen naar een schone motor

Voor de veilige en legale reiniging van de motor zijn drie methoden beschikbaar:

– Handwerk thuis
– Wasbox met olieafscheider
– Een dienstverlener in de arm nemen

1. Motor thuis reinigen

Motor thuis reinigen Op voorhand mag al duidelijk zijn: met huismiddelen is slechts een beperkte reiniging van de motor mogelijk. Veel meer dan een oppervlakkig schoonmaken zou thuis niet moeten worden uitgeprobeerd. De wet staat het niet toe en er bestaat een hoog risico op het toebrengen van schade.

Voor een reiniging van de motor thuis dient u over een garage te beschikken. Bij een thuisreiniging moet absoluut de verontreiniging van de ondergrond worden vermeden. Daarvoor legt u voorafgaand aan de reinigingsbeurt een groot stuk karton of een oud stuk tapijt onder de motor.

Voor een handmatige reiniging heeft u nodig:

– een effectief reinigingsmiddel
– poetslappen, kwast en borstel
– passende oude werkkleding
– remmenreiniger
– een goed verluchte werkplaats

Reinigingsmiddelen voor de motorreinigingReinigingsmiddel met hoge vetoplossingskracht is voor de motorreiniging het meest effectief. Hier kunnen speciale reinigingsmiddelen zoals bakovenspray en vlekverwijderaar goede diensten bewijzen. Een speciale “motorreiniger” is in de meeste gevallen niet absoluut noodzakelijk. Als producten kunnen “ProWIN” en “Cillit-Bang” worden aanbevolen.

De motor moet voorafgaand aan de reiniging zijn afgekoeld en er moet een groot stuk karton of tapijt onder de motorruimte zijn gelegd. Het is belangrijk dat het karton of tapijt absorberend is. Zo kan er niets weglekken. De motor moet tijdens de reiniging zijn uitgezet met het oog op letselrisico.

Nu wordt de motor royaal met de reiniger besproeid, waarna u het laat inwerken. Vervolgens reinigt u de motor van boven naar onderen met borstel en lappen.

Vervolgens worden hardnekkige vervuilingen met remmenreiniger besproeid. Remmenreiniger is een uiterst effectieve vuiloplosser. Zijn grootste voordeel is, dat het middel snel verdampt. Remmenreiniger is echter licht ontvlambaar. Bij het sproeien daarom niet roken en erop letten dat de werkplaats goed geventileerd is. Na volledige verdamping van de remmenreiniger is de motor zo schoon als met eigen middelen maar mogelijk is. Nu worden alle lappen en de onderliggende mat (tapijt of karton) weggegooid.Bestel remblokken ATE met kwaliteitsgarantie

2. Motorreiniging in de wasbox

Motorreiniging in de wasboxHet thuis reinigen van de motor is een smerig werk. Bovendien bestaat een zeker wettelijk risico en het resultaat is zelden volledig bevredigend. De weg naar de wasbox ligt voor de hand. Zoals gezegd moet erop worden gelet dat u een dienstverlener opzoekt, bij wie motorreiniging is toegestaan.
Voor de motorreiniging in de wasbox wordt de motor tevens op voorhand krachtig met motorreiniger, bakovenspray of uiterst werkzame vetoplosser op zeepbasis besproeid. Remmenreiniger is bij dit proces niet nodig. Vervolgens wordt bij draaiende motor de hogedrukreiniger ingezet. Let erop dat u de straal

– niet op de verdelerkap richt
– niet op de zekeringskast richt
– niet op stekkerverbindingen richt
– niet op de regeleenheid richt.

U moet de weg in de motorruimte daarom enigszins kennen om bij het gebruik van de hogedrukreiniger geen fouten te maken. De motor wordt draaiende gehouden zodat hij snel weer droogt.

Wanneer de motor uitgaat of niet wil starten, is meestal de verdelerkap nat geworden. Het is doorgaans voldoende hem eraf te halen, met een absorberend keukenpapier te reinigen en dan weer te monteren.

De reiniging van de motor in de wasbox is weliswaar een snelle, maar niet geheel ongevaarlijke oplossing. Bovendien bereikt u met dit proces alleen de bovenkant van het aggregaat. De ideale oplossing om de motor echt te laten blinken, is daarom het professioneel te laten doen.

3. Dit kan alleen de professional

Een dienstverlener kan volgende dingen voor u doen:

– Professionele en volledig uitgevoerde motorreiniging
– Levering van garantie
– De inzet van de modernste technologieën

Professionele motorreinigingEen dienstverlener heeft de juiste expertise om een motor correct en veilig te reinigen. Hij weet precies waarop hij moet letten en veroorzaakt in de regel geen schade aan het elektrisch systeem. Bovendien kan een garage de motor ook van onderen reinigen. Dit is met thuismiddelen of in de wasbox heel moeilijk. Mocht er bij de reiniging toch iets kapot gaan, is de garage verzekerd. U blijft daardoor niet met de reparatiekosten zitten.

In de reinigingsbranche staan tegenwoordig technologieën ter beschikking die alleen garages zich kunnen veroorloven. Weliswaar werken de meeste dienstverleners nog met de hogedrukreiniger. Er is echter een modern proces beschikbaar dat niet alleen heel veilig is, maar bovendien dermate effectief dat het de motorruimte er helemaal nieuw uit laat zien: het stralen met droogijs.

Voor perfectionisten: motorreiniging met droogijs

Motorreiniging met droogijsDroogijs is bevroren kooldioxide. Het wordt tot kleine pellets verwerkt en met hoge luchtdruk tegen een vervuilde plek geblazen. Bij contact met het verontreinigde oppervlak verdampt de pellet meteen en schuurt daarmee alle losse vuildeeltjes eraf. Het resultaat is een dermate schone motorruimte dat u denkt, een nieuwe auto te bezitten. De droogijsreiniging heeft echter zijn prijs: is men bij een normale motorreiniging met 15 – 20 euro klaar, moet u met het moderne proces op de dubbele prijs rekenen. Het resultaat rechtvaardigt deze prijs echter. Bovendien is het waterloze droogijsstralen bijzonder veilig. Schade aan het elektrische systeem is met dit proces nagenoeg uitgesloten.

Foto: risteski goce, MoonAngelEyes, Menzl Guenter, buffaloboy2513, AlexKZ, robypangy, Polifoto / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (50 Stemmen, gemiddelde: 4,92 uit 5)
Loading...