Onderhoud: bougies, luchtfilter en olie vervangen en op waarschuwingssignalen letten

Onderhoud: bougies, luchtfilter en olie vervangen en op waarschuwingssignalen letten

De aanschaf van een goedkope auto kan u duur komen te staan, wanneer u de oude schat niet met het nodige respect behandelt. Wanneer u een low-budgetauto daarentegen van het noodzakelijke onderhoud voorziet, zal hij hij u dankbaar zijn. Lees in dit artikel wat bij de aanschaf van een voordelige tweedehandswagen allemaal komt kijken.

Avontuur 500 euro-auto

onderhoudsbeurt checklistDe 500 euro-auto is een klasse apart: terwijl andere auto’s hun eigenaren tienduizenden euro kosten, rijden de low-budgetliefhebbers aan de prijs van een set wieldoppen. Wanneer deze ultra-goedkope wagens door de check, voorafgaand aan de aanschaf zijn gekomen, kunnen ze vaak met een paar handgrepen voor jarenlang gebruik geschikt worden gemaakt.
 

Onderhoud: Maatregelen voor een nieuw startpunt

onderhoudsbeurt maatregelen voor instandhoudingEr is een reden waarom auto’s zo goedkoop worden aangeboden: niemand houdt nog van ze. De vorige eigenaren onthouden de auto soms maanden tot jaren de noodzakelijke verzorging. Daarom is het des te belangrijker, ze technisch weer in de “nultoestand” te brengen. Dit is een gedefinieerd tijdstip of kilometerstand waarvan de nieuwe eigenaar weet, welke intervallen hij voor het onderhoud moet aanhouden.

De belangrijkste maatregelen voor een nieuw startpunt zijn:

Grondige motorreiniging
Vervanging van alle filters
Vervanging van de bougies, verdelerkappen, bougiekabels en evt. onderbrekers
Vervanging van alle vloeistoffen

Hoe een motorreiniging wordt uitgevoerd, kunt u hier lezen: De auto wassen – Tips voor de optimale autoverzorging!

Ademen en laten ademen: de filters

onderhoudsbeurt motor filter vervangenDe belangrijkste filter in een auto is de luchtfilter van de motor. Hij zit onder een grote plastic kap in de motorruimte. Afhankelijk van het type auto is zijn behuizing met schroeven of eenvoudige clips afgesloten. De behuizing wordt geopend en de filter verwijderd. Bij het openen van de behuizing dient op de toestand te worden gelet. Is de filter sterk met olie besmeurd, kan dit verschillende oorzaken hebben:

– de motor verliest olie en zuigt oliehoudende lucht aan
– de cilinderkoppakking is defect
– de motorontluchting is verstopt
– de EGR-klep is verstopt
– de klepsteelpakkingen zijn defect
– de auto heeft klepschade
– de zuigerringen zijn versleten

Een lichte oliefilm is bij een jarenlang onverzorgde auto nauwelijks te vermijden. Wanneer de luchtfilter echter in de olie zwemt en zich vol met olie heeft gezogen, is een grotere schade zeer waarschijnlijk.

onderhoudsbeurt oliefilter vervangenTip: De oliefilter altijd bij aanschaf van de auto et het onderhoud checken. Een auto met een dergelijk schadebeeld niet kopen!

Een vervuilde of slechts licht door olie besmeurde luchtfilterkast wordt vóór het aanbrengen van een nieuwe luchtfilter gereinigd. Wanneer u daarvoor remmenreiniger gebruikt, dient u deze eerst te laten vervliegen voordat u de motor weer start.Oliefilter tegen een lage prijs in de online winkelAndere filters in de auto zijn: de pollenfilter, de luchtfilter van de airco, de benzinefilter, interieurfilter, etc. De vervanging van alle filters verhoogt het comfort en rentabiliteit van de auto al aanzienlijk.

Onderhoud van de auto: Zodat het weer vonkt

onderhoudsbeurt bougies vervangenDe vervanging van de bougies hoort bij de aanschaf van een oude auto. Hier wordt vaak jarenlang mee gewacht zodat de vervanging altijd loont. Bij de aanschaf van een nieuwe bougie mag uitsluitend aan de hand van de gegevens in het kentekenbewijs worden gezocht! Gewoon met de oude bougie naar de accessoirehandel gaan is de verkeerde weg! De vorige eigenaar kan immers de verkeerde bougies hebben ingebouwd. Bij een vervanging kan een blik op de oude bougie nuttige informatie leveren:

Afzettingen: De bougies werden jarenlang niet vervangen, er werd minderwaardige brandstof gebruikt, zuigerringen of cilinderkoppakking is defect.
Met roet vervuild: de auto werd werd alleen voor korte afstanden gebruikt of de bougie heeft een verkeerde warmtewaarde.
Met olie besmeurd: De bougie of de bougiekabel is defect en de cilinder ontsteekt niet. Hier kan een onderhoudsbeurt aan het ontstekingssysteem snel tot een prestatiestijging van tot wel 30 % leiden.
De vervanging van een bougie is heel gemakkelijk. Hij wordt met de passende steeksleutel eruitgedraaid en door een nieuwe vervangen. Vastdraaien gebeurt echter met de hand! Een afgebroken bougie is een zeer dure aangelegenheid. Dan moet de bougie vaak worden uitgeboord en een nieuwe schroefdraad worden gesneden. Dat is bij oude auto’s waar dit het geval is, een financiële total loss. Bougies van BoschBougiekabels en verdelerkap kosten bij de meeste auto’s samen slechts ca. 50 euro. In dit opzicht is de auto na hun vervanging weer als nieuw. Iets meer know-how is echter nodig voor het onderhoud aan de onderbrekercontacten. Deze bevinden zich onder de verdelerkap. Een ontstekingssysteem met onderbrekercontacten wordt echter al jarenlang nauwelijks nog gebruikt.

Niet enkel olie verversen

auto onderhoud olie verversenDe belangrijkste vloeistoffen in de auto zijn de motorolie, het koelmiddel en de remvloeistof. De olieverversing maakt onderdeel uit van de aanschaf van een tweedehands auto. Dit geldt met name wanneer de vorige eigenaar niet kan aangeven wanneer dit voor het laatst gedaan werd. Bij een olieverversing hoort ook altijd de vervanging van de oliefilter.

onderhoudsbeurt koelmiddel checkenHet koelmiddel wordt aan de aftapschroef van de radiateur gewoon afgetapt. Is dit roestrood verkleurd, moet het koelsysteem gespoeld en gereinigd worden. Hier werd dan geen antivries gebruikt en de auto heeft te lang stil gestaan. U sluit de tuinslang op de koelwaterslang aan en laat het water zolang doorlopen totdat het niet meer roestkleurig is. Pas echter op: er is ook roodgekleurde antivries. Deze is echter eerder roze of kersenrood en daarom goed van de roestkleur van gecorrodeerd ijzer te onderscheiden.
Heeft het koelwater een diepe roestkleur, is een grondige radiateurreiniging een goed idee. Het middel hiervoor van de merkfabrikant kost slechts 8 – 15 euro en kan de levensduur van de auto aanzienlijk verlengen.

auto onderhoud remvloeistof bijvullenVoor de vervanging van remvloeistof wordt de rit naar de garage aanbevolen. De rem is het belangrijkste onderdeel aan de auto en mag enkel door vaklui onder handen worden genomen. Wanneer u daarvoor de kosten schuwt, moet minstens het watergehalte in de remolie zijn getest: het toepasselijke gereedschap hiervoor kost slechts 7 euro en verschaft de nodige zekerheid. Is de remolie echter al groen, rest enkel nog de vervanging.

onderhoudsbeurt versnellingsbakolie controlerenKlinkt de auto wat astmatisch en schakelt hij moeilijk, kan een verversing van de versnellingsbakolie helpen. Deze taak is wat gecompliceerd, maar met de juiste ervaring en gereedschap goed zelfstandig uit te voeren. Verse versnellingsbakolie kan in een oude auto ware wonderen teweegbrengen.
 

Distributieriemen, remmen en banden

auto onderhoud distributieriem vervangenKritisch wordt het wanneer niet bekend is wanneer de distributieriem voor het laatst werd vervangen. Hier blijft maar één ding over: alles vernieuwen wat erbij hoort. Riem, spanrol, waterpomp moeten eruit en door een nieuwe set worden vervangen. Dit verschaft de noodzakelijke werkingsgarantie en veiligheid en beschermt tegen nare verrassingen.
auto onderhoud remmen checken
De remmen dienen op zijn minst te worden gecontroleerd. Ideaal is de vervanging van remschijven en voeringen. De huidige prijzen van de online verzending zijn voor deze onderdelen bepaald gunstig. Er bestaat geen reden meer voor het rijden met remmen aan de slijtagegrens.
onderhoudsbeurt banden vervangen
 

Hetzelfde geldt voor de banden: nieuwe banden zijn vanaf 20 euro verkrijgbaar; een professionele montage inclusief uitbalanceren en de afvalverwerking van oude banden kost 15 euro. Daarvoor krijgt u echter veilig rijden op gloednieuwe banden en hoeft u zich geen zorgen over bochten en regenwater te maken.
 

Nieuwe batterij voor koude winters

auto batterij onderhoudsbeurtBij oude auto’s moet vóór de winter de batterij worden vervangen, als deze net zo oud is. Niets is ergelijker dan wanneer de auto vanwege een door ouderdom verzwakte batterij niet wil starten. Nieuwe batterijen zijn al vanaf 40 euro verkrijgbaar. Zelfs de goedkoopste batterijen zijn beter dan een defecte batterij. Niet vergeten de oude batterij altijd mee te brengen omwille van de recycling.

Verzeker uzelf van duurzame verlichting

onderhoud LED-koplampenWanneer u knipperlichten, achter- en remlichten door LED-lampen vervangt, heeft u een duurzame oplossing. Het voordeel van deze lampen is, dat ze zolang meegaan dat u ze ook in de volgende auto kunt gebruiken. De afdekkappen van de auto koplampen laten zich met een oude tandenborstel en witte tandpasta snel weer opknappen. Ook zijn in het interieur LED-lampen voor de dashboardverlichting een aanzienlijke verbetering. Bij de vervanging zult u meestal vaststellen dat een groot gedeelte van de oude gloeilampen reeds is doorgebrand. Dat maakt het verderrijden in het donker tot een ware belevenis.

Neem hart in het onderhoud van voertuigen!

Een enorm voordeel van ultra-goedkope low-budgetauto’s is, dat u er zonder beperkingen aan kan knutselen. De vrees, een waardevolle auto te beschadigen, is niet aan de orde bij auto’s in de 500 euro-prijsklasse. Pak dus uw gereedschapskist en slijpmachine en neem de oude kar onder handen – u kunt alleen maar leren en uw kennis verbreden. Bij het schroeven aan oude auto’s heeft menigeen zijn liefde voor de mechanica ontdekt, waarom niet u?

Foto: wavebreakmedia, Vlad Kochelaevskiy, Atstock Productions, CHIEW, ARENA Creative, sima, Aksenova Natalya, AppStock, Wachira W, Chatchai Kritsetsakul, temastadnyk, etaphop, l i g h t p o e t, Joe Belanger, i viewfinder / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (53 Stemmen, gemiddelde: 4,98 uit 5)
Loading...