VW Bulli: van flower-power-mobiel tot klassieker van de toekomst

Volkswagenbusje VW Bulli: van flower-power-mobiel tot klassieker van de toekomst

Zelfs op hoge leeftijd heeft hij een ongemeen hoge gebruikswaarde. Tegelijkertijd kan hij zich nog altijd op grote algemene populariteit verheugen; niet voor niets presenteerde VW in het jaar 2015 een nieuwe editie van de klassieker. Toch waren deze populariteit en het verkoopsucces niet voorspelbaar geweest, toen in Wolfsburg exact op de 8ste maart 1950 de eerste tien VW Transporters van de band liepen. De destijds in Duitsland tot Bulli gedoopte VW Bus T1 vertegenwoordigde destijds na de VW kever de tweede bouwreeks van de Volkswagen-fabriek, voor civiel gebruik bedoeld. Aanvankelijk werd hij nog als hippiebusje bespot; niettemin ontwikkelde de VW Bulli zich binnen de kortste keren tot een representatief model van de autofabrikant uit Wolfsburg.

Transporter-onderdelen discountwinkel

Transporter-onderdelen discountwinkel

Bespaar tot 80% op de aankoop

Bestel online

VW Bus T1 Bulli: A star is born

Alhoewel de VW Kever en het VW-busje qua uiterlijk en gebruiksdoeleinde niets gemeen hebben, was de techniek van de Volkswagen Transporter aanvankelijk toch op de technologie van de inmiddels legendarische VW Kever gebaseerd. De eerste modellen van de VW Bus T1 “Bulli” waren ook slechts van een vermogen van 25 pk voorzien: pas vanaf het begin van de 1960-er jaren werd het vermogen naar 42 pk verhoogd. Zo kon met de 1,5 liter boxermotor in ongeladen toestand meer dan 100 km/u worden bereikt. In 1965 voorzag VW zijn T1 “Bulli” dan ook van twee extra pk; bovendien werd de bus voortaan met 12-Volt boordtechniek geleverd.

De T1 ontwikkelt zich tot verkoop- en exporthit

Ondanks alle optimaliseringen staakte VW uiteindelijk na 17 jaren de productie van de VW-bus T1 Bulli voor de Duitse markt. Het model ging als stralende held met een welverdiend pensioen. De wagen was immers totaal onverwacht tot verkoophit geworden. Alleen in Duitsland konden tot productiestop meer dan 1,83 miljoen Bulli-modellen van deze eerste generatie worden verkocht. In Brazilië liep de T1 echter zelfs nog tot het jaar 2000 van de band. Zo werden er nog eens miljoen exemplaren van de populaire bestelbus gebouwd. Uitsluitend geselecteerde vakgarages, bekend vanwege hun hoge kwaliteits- en servicestandaard, kunnen vandaag nog kwalitatief hoogwaardige vervangingsonderdelen voor deze VW-modellen leveren.VW Bulli T1

Drastische facelift: de VW Bulli krijgt een nieuw uiterlijk

Een nog grotere populariteit bereikte de VW T3, die van 1979 tot 1990 in productie was. Vooral zijn moderne vormgeving, aangepast aan de tijdgeest, sprong in het oog. Zo hadden de ontwerpers van VW de derde Bulli-generatie een ongemeen hoekig uiterlijk toebedeeld. Dat kwam goed aan omdat deze belijning destijds hoog aangeschreven stond. Dat was overigens belange na niet de enige factor, die de T3 een ware cultstatus bezorgde. Ook het modelaanbod werd aanzienlijk uitgebreid. Behalve de bestelbusvarianten voor handel en ambacht bood het Wolfsburgse autoconcern nu ook kampeerwagens alsmede speciale Bulli-varianten voor personenvervoer aan.

De Oettinger-bus maakt de Bulli tot een echte sportwagen

In 1985 breide VW zijn portfolio met een heel bijzonder highlight uit – de zogenaamde Oettinger-bus. Dit met een zescilinder-waterboxermotor van 180 pk uitgeruste model kwam als een echte sportwagen over en zorgde zelfs bij race-chauffeurs voor een echte hype. Ook de van oorsprong al sportief gerichte concurrentie kon de erkenning van de Oettinger-bus nauwelijks verloochenen. Niet voor niets bood Porsche dan ook met het model B32 zijn eigen busje aan, dat op de VW T3 Caravelle gebaseerd was. Om het sportieve karakter te onderstrepen, voorzag Porsche zijn achtermotor van in totaal 236 pk.

De legende leeft voort in de huidige modellen

Ook de moderne, huidige modellen van de VW Bulli zijn nog altijd op de bouwwijze en vormgeving van de T1 gestoeld. Qua uiterlijk is er dan wel een en ander veranderd, ook de technologie is van tal van optimaliseringen en innovaties voorzien. Toch leeft de legendarische T1 in elk model verder. Eén ding missen de VW-Bulli-traditionalisten: het blubberende geluid van de eerste modellen, dat aan het stemgeluid van Joe Cocker en Bob Dylan deed denken.

De nieuwe VW Bulli T6: tussen nostalgie en high-tech

VW Bulli T6

Al bij al verspreidt de sinds 2015 verkrijgbare T6 een eender flair als het origineel uit de 1950-er en 1960-er jaren. Uit de modelreeks grijpt vooral de Multivan Generation Six in sterke mate terug op zijn wortels. Vooral het tweekleurige lakwerk doet sterk aan de legendarische eerste Bulli denken. Ook het design kan met zijn markante vormgeving rondom de modern gevormde voor- en achterkant als hommage aan de T1 worden geïnterpreteerd. De T6 zet echter niet vanwege deze nostalgische uitstap maatstaven, maar voornamelijk door zijn uiterst moderne technologie. Moderne Euro-6-motoren, standaard van BlueMotion-technologie voorzien, uit hoogwaardig materiaal vervaardigde comfortabele zetels en tal van functies en innovatief infotainment- en assistentiesystemen maken de nieuwe “oude” VW Bulli tot een klassieker van de toekomst.

Foto: Art Konovalov, paul prescott / shutterstock.com
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (73 Stemmen, gemiddelde: 4,95 uit 5)
Loading...