Bumpersteun voor jouw auto

Bumpersteunen Voor Top automodellen
- Bumpersteun VOLKSWAGEN GOLF
- Bumpersteun BMW 3-serie
- Houder bumper VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Bumpersteun OPEL ASTRA
- Bumpersteun VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Houder bumper FORD FOCUS
- AUDI A4
- Bumpersteun OPEL CORSA
- Bumpersteun MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Houder bumper AUDI A3
- FORD FIESTA
- Bumpersteun BMW 1-serie
- Bumpersteun VOLKSWAGEN PASSAT
- Houder bumper RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Bumpersteun SEAT IBIZA
- Bumpersteun SEAT LEON
- Houder bumper TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Bumpersteun defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Verborgen, doch belangrijk: de bumperdrager
De bumperdrager is het onderdeel, dat de botsingsbescherming van een auto op een verantwoordelijke afstand van de carrosserie houdt. Hij bestaat uit een hoekig, gelast stuk metaal. De bumperdrager behoort, zoals de bumper zelf tot de onderdelen die preventief kunnen vervormen. Hun montage is heel eenvoudig.
De kosten bij ongelukken binnen de perken houden
Een bumper is niet meer de machtige bescherming tegen lichte aanrijdingen, die hij vroeger ooit was. Om redenen van design en gewicht is de bumper van een auto tegenwoordig meestal uit kunststof en eerder breekbaar. Niettemin heeft hij nog altijd een belangrijke functie: het absorberen van lichte schokken, zodat er geen schade aan de wagen ontstaat. Om deze taak optimaal te kunnen vervullen, wordt hij door zijn dragers op ongeveer een handbreedte afstand van de carrosserie gehouden. Zo bestaat een extra buffer tussen bumper en carrosserie. In geval van een botsing wordt zo eerst de bumper vervormd, dan de dragers en pas dan het dragende deel van de auto. Zo blijven de reparatiekosten gering: is de botsing slechts sterk genoeg om alleen de bumper en de houders te vervormen, kunnen de onderdelen eenvoudig en zonder laswerkzaamheden worden vervangen.
Constructie van de bumperdrager
De bumperdrager bestaat uit een stuk metaal met gaten, waarop een ander stuk metaal staand op is gelast. De boorgaten zijn de opnamepunten voor de schroefverbinding aan de carrosserie. Aan de andere kant heeft de bumperdrager de voor de wagen benodigde bevestigingspunten voor opname van de bumper. Dit kunnen tevens schroefverbindingen zijn. Rails of steeksystemen zijn tevens gebruikelijk.
Wat kan de bumperdrager?
In de 1970er en 1980er jaren was het in de USA wettelijk bepaald, dat een auto een botsing van minstens 5 km/u volkomen onbeschadigd doorstaat. Het resultaat waren massieve bumpers die ook nog eens met heel zware bumperdragers waren uitgerust. In plaats van de gebruikelijke metalen staanders werden destijds gebufferde systemen met terugstelfunctie ingebouwd. Deze zeer dure en ook zeer zware oplossingen worden tegenwoordig niet meer gebruikt. Met name in tijden van parkeerassistenten zijn deze dure en verbruiksverhogende constructies niet meer relevant. Een bumper loopt bij een botsing tegenwoordig zeer snel schade op, ook omdat hij meestal in dezelfde kleur als de auto is gelakt. Niettemin kan men ook vandaag er nog vanuit gaan, dat een botsing in stapvoetssnelheid tot ca. 8 km/u geen schade aan het chassis veroorzaakt. Dit hangt echter sterk van de wagen af.
Defecten aan de bumperdrager
Behalve de beschadigingen door botsingen hebben de bumperdragers een machtige vijand: de roest. Deze onderdelen bestaan weliswaar uit metaal, dat met een zinklaag tegen roest beschermd is. Niettemin kan steenslag of jarenlang gebruik de beschermingslaag mettertijd beschadigen. Dan begint de roest zijn vernietigend werk en vreet aan de bumperdrager. Dit wordt duidelijk wanneer de bumper plotseling scheefhangt. Totdat het zover komt, vergaan echter minstens 10 jaar. Dan dient de bumperdrager regelmatig op roest te worden gecontroleerd.
Een bumperdrager repareren
De enige moeilijkheid bij de reparatie van een bumperdrager bestaat erin, de bumperdrager schadeverij te demonteren. Bij moderne wagens moet hier bijzonder voorzichtig en precies volgens onderhoudsplan worden gehandeld. Waar de bumpers zitten, bevinden zich tevens de botsingsensoren voor de airbags. Wanneer deze in werking worden gezet, wordt de reparatie veel duurder dan enkel de vervanging van de bumperdrager. In sommige gevallen is het eenvoudiger, de bumper samen met de dragers te demonteren en dan pas de dragers van de bumpers af te halen. Dat is vooral bij schuif- en steeksystemen het geval. Het is theoretisch mogelijk, een bumperdrager te lassen. De voordelige prijzen voor een vervangingsonderdeel maken deze meestal onbevredigende reparatiepogingen echter onnodig.
Kwaliteit van de bumperdrager
De bumperdrager is technisch gezien een eenvoudig onderdeel. Voor personenwagens beginnen de prijzen bij ongeveer 10 euro per stuk. Niettemin zijn enkel onderdelen van OEM-kwaliteit op de punten pasprecisie, afwerking, roestbescherming en draagkracht zodanig vervaardigd, als door de autofabrikanten voorzien was. Om deze redenen verkrijgt u in onze shop uitsluitend bumperdragers die aan de hoge eisen van de autoconstructeur tegemoetkomen.