Niets waardeert een auto meer op dan een aansprekende kleur. Een auto die glanst van de verse lak ziet er veel waardevoller uit dan wanneer hij er dof, gekrast, gedeukt en verroest bij staat. Het traditionele ambacht van autolakken heeft serieuze concurrentie gekregen: de car-wrap. Lees in deze tekst alles wat u over wrappen en lakken moet weten.
Nieuwe lak voor oude auto’s – de traditionele manier
Een auto opnieuw lakken is de gebruikelijke manier om een reddeloos verloren bovenlaag weer compleet te herstellen. Dit is wat er te doen staat, wanneer er met reinigen en polijsten niets meer te bereiken valt: geplamuurde roestgaten of deuken, verbleekte of geschaafde lak of krassen tot op het plaatwerk kunnen met kosmetische maatregelen niet meer worden gerepareerd. Hier helpt enkel nog gedeeltelijk of compleet overlakken.
- Het gedeeltelijk lakken van geplamuurde wielkasten of andere, kleine carrosserie-elementen is helemaal niet zo moeilijk. Met een gedegen voorbereiding en wat oefening bereikt ook een amateur heel behoorlijke resultaten. Eén ding mag vooraf duidelijk zijn: een doe-het-zelfreparatie is nooit meer dan een provisorische maatregel.
- Anders ziet het eruit bij een complete lakbeurt. Hier is niet alleen duur materiaal nodig, zoals bijvoorbeeld een spuitcabine met branders. Ook moet de autospuiter zelf een vakman zijn, wanneer een perfect resultaat verwacht wordt. Dat maakt een complete lakbeurt van een auto overeenkomstig duur. Met 3000 euro moet u toch wel op zijn minst rekening houden voor professioneel lakwerk.
Car wrapping – het alternatief voor lakken
Het met folie beplakken van een auto wordt vakkundig als “car wrapping” aangeduid. Daarbij wordt de auto met speciale folie bekleed. Deze folie wordt met behulp van een föhn elastisch gemaakt, zodat hij ook bij complexe hoekgeometrie betrouwbaar hecht. Car wrapping klinkt makkelijk. Het is echter even goed als lakken een vak dat aangeleerd moet worden.
Niettemin brengt car wrapping een aantal voordelen:
– onbeperkte keuze aan kleuren en designs – extreem goede lakbescherming – aanzienlijk sneller en goedkoper dan lakken – individuele designs mogelijk – kleureffecten uitvoerbaar, die met lakken onmogelijk zijn. |
Grof gerekend kunt u voor wrappen op 30 – 50% van de kosten voor een professionele lakbeurt rekenen. Het resultaat is meestal verbazingwekkend: waar net nog een deerniswekkende tweedehandswagen stond, ziet u na het wrappen een adembenemende flitser met spektakulaire effecten staan.
Zo is een flip-flopeffect ook als folie verkrijgbaar, hetgeen met lakwerk bijna onbetaalbaar is. Zelfs individuele vormgeving is mogelijk: het patroon wordt regelrecht op de rol gedrukt – aan een fractie van de prijs die het bij de autolakker zou kosten.
Zelf wrappen?
De raad luidt over het algemeen, voor car wrapping liever een vakman op te zoeken. Wij zeggen: wie niet waagt, wie niet wint. Het voordeel bij wrappen is, dat er niet veel fout kan gaan. Wanneer u ernaast zit, kunt u nog altijd de professional opzoeken. Dat is bij lakken niet zo eenvoudig. Wanneer u hier de fout in gaat, wordt de reparatielakbeurt eens zo duur.
Voorafgaand aan zelf wrappen dient u alle informatie en tutorials in het internet te raadplegen, die u maar kunt vinden. U heeft een en ander aan gereedschap nodig, dat echter niet al te duur is.
Ook is de folie voor de auto echt goedkoop: een rol hoogwaardige merkfolie kost ongeveer 20 euro. Daarvoor kunt u best een keertje experimenteren. Het belangrijkste dat u voor het wrappen van een auto nodig heeft, is geduld, een vaste hand, frustratietolerantie en plezier in het resultaat.
Wanneer te wrappen?
Het is in principe altijd zinvol om de auto van een beschermingslaag te voorzien. Zo blijft de zich daaronder bevindende lak perfect in orde.
- Dit maakt het wrappen van lease-wagens tot een echte besparingsfactor: bij teruggave wordt de folie erafgetrokken en een onberispelijke auto aan de handelaar teruggegeven – zo haalt u al snel het drievoudige van de kosten voor het wrappen eruit.
- Deze stap is met name aanbevolen bij bestelwagens: Ducato, Sprinter etc, worden door hun fabrikanten heel slordig gelakt. Een snelle roestontwikkeling is bij deze sterk belaste wagens een gevolg daarvan. Voorzien van een beschermingslaag kan het tijdstip van teruggave met aanzienlijk meer vertrouwen tegemoet worden gezien. Waar andere bestelwagens al op weg naar de schroothoop zijn, kan een gewrapte bus nog jarenlang mee.
Verder is wrappen een snelle manier om een bijzonder extravagant kleurpatroon op de wagen te krijgen. Hartstochtelijke autoliefhebbers hebben hiermee een goedkoop alternatief om werkelijk het beste uit hun auto te halen.
- Wrappen heeft twee zwaarwegende nadelen. De folie is heel gevoelig voor reiniging. Eén keer door de eerste, de beste wasstraat rijden kan het hele werk teniet doen. Krassen kunnen niet uit de folie worden gepolijst.
- In dit geval is lak duidelijk in het voordeel. Gewrapte auto’s moeten daarom altijd met de hand worden gewassen. Heel belangrijk is het, de auto na het wassen met een microvezeldoek af te drogen. In de volle zon werken waterdruppels als brandglaasjes die de folie en de daaronder liggende kleefstof beschadigen. Het tweede nadeel van de folie is zijn beperkte houdbaarheid. Na hoogstens zeven jaar laat de kleefstof los en begint het omhulsel af te bladderen. Dit betekent opnieuw wrappen.
Aanvulling – doch geen vervanging
Car wrapping is een interessante aanvulling van lakwerk. Een volwaardige vervanging is het echter niet. Een wrapping kan dan wel de waarde van een nieuwe auto beter handhaven. Wat het niet kan, is de waarde van een tweedehands wagen in dezelfde mate verhogen als een professionele lakbeurt.
De aanbeveling ligt daarom, als zo vaak in dit soort gevallen, in het midden. Lakken en wrappen kunnen elkaar bij oudere tweedehandswagens prima aanvullen. Metaal wordt door professioneel lakwerk weer mooi en waardevol. Sterk belaste kunststoffen componenten zoals buitenspiegel of bumper worden door een wrapping snel en voordelig beschermd.
Een speciale steenslagfolie aan de voorkant van de auto kan er extra toe bijdragen, de waardevolle lak te behoeden. Het komt er ook hier weer op aan, wat u wilt bereiken. Wrapping en lakwerk zijn twee manieren voor de opwaardering van de kleur van een auto, die niet zozeer in concurrerende maar eerder in complementerende verhouding tot elkaar staan.
Foto: Faruk Akcay, loraks, Pretty Vectors, Africa Studio, zoulgraphic, hedgehog94, kevin leah / shutterstock.com