In de herfst en de winter hebben veel autobestuurders niet genoeg aan de gewone autoverwarming. Met een extra zetelverwarming ontstaat meer comfort en een aangename atmosfeer op alle ritten. In dit artikel is te lezen of en hoe de achterafmontage bij oudere wagens mogelijk is.
Is de achterafmontage van de zetelverwarming überhaupt mogelijk en de moeite waard?
Onafhankelijk van leeftijd en bouwreeks van de auto is het mogelijk, zich het comfort van een zetelverwarming te gunnen. De vraag is hoogstens, hoeveel geld u daarin wilt investeren en welke zetelverwarming hiermee kan worden gefinancierd. Daar er meer mogelijkheden zijn om uw autozetel tijdens het koude jaargetijde te verwarmen, dient u uw voorkeuren voor opwaardering van uw auto en de kosten naast elkaar te houden.
Met name bij zeer oude wagens met een beperkte levensduur tot aan de schroothoop is de ingewikkelde achterafmontage zelden zinvol. Hier is het beter, zich met eenvoudige hulpmiddelen zoals zetelbedekking te behelpen. Bij nieuwere wagens kan een vervanging of een bewerking van de zetel zinvol zijn, omdat alle moderne autofabrikanten modelreeksen met verwarmbare zetels hebben en met hun accessoires technisch voor achterafmontage uitgerust zijn.
Uit welke varianten van zetelverwarming bestaat de keuze?
Wanneer u in de toekomst met een aangename warmte de wintermaanden door wilt rijden, heeft u de keuze uit drie varianten van zetelverwarming:
– los zitkussen – integratie van stoelmatten in de overtrek – vervanging van de zetel |
Het gebruik van zitkussens is een zeer eenvoudige en voordelige mogelijkheid voor zetelverwarming. Hoogstens de kabels zitten wat in de weg, omdat dit soort kussens via de sigarettenaansteker werken. De integratie van een laag uit verwarmbare metaal- of koolstofvezels is technisch gezien het meeste werk, maar maakt bij professionele uitvoering de beste indruk. De vervanging van de zetel door een verwarmbaar model is de duurste oplossing, wanneer u voor een nieuw artikel van een merkfabrikant kiest. Een alternatief is, een kijkje nemen op de sloopwerf in de buurt. Hier vindt u misschien nog een verwarmbare zetel voor uw bouwreeks. Of deze er nog goed uitziet, is een ander verhaal.
Zelf monteren of naar de garage gaan?
Wanneer het om een eenvoudig zitkussen gaat, kunt u natuurlijk de achterafmontage zonder problemen zelf uitvoeren. Het inbouwen van stoelmatten in de zetelbekleding of de vervanging van de gehele zetel vereist de juiste kennis en vaardigheden. Het grootste probleem zijn hierbij de zijdelingse airbags van de zetel. De ingebouwde matten mogen niet in de weg zitten. Anders vervullen de airbags niet meer hun functie en betekent dit een verlies aan veiligheid in de passagierscabine. In het ergste geval worden de airbags zelfs een veiligheidsrisico.
Wanneer de zetels van uw oudere wagen voorzien zijn van zijdelingse airbags, moet de achterafmontage in ieder geval met een vakman worden besproken. De complicaties ontstaan alleen bij het integreren van de zetelverwarming in de zetel. De daaropvolgende bekabeling en aansluiting aan de auto-elektronica is te vergelijken met achterafmontage van andere elektrische componenten. Wilt u geld sparen en de moeite van een garagebezoek in elk geval vermijden, kiest u voor losse zitkussens.
Onze stap-voor-stap-handleiding voor achterafmontage van de stoelverwarming
De exacte stappen voor installatie van een nieuwe zetelverwarming hangen van automodel en de verwarming zelf af. Toch kan de achterafmontage onafhankelijk van model in de volgende stappen worden beschreven:
1) Losmaken van de zetelbekleding![]() Bij alle andere modellen kan de stof- of lederovertrek makkelijk worden verwijderd, omdat deze bijvoorbeeld met een ritssluiting over de zetelvulling is getrokken. Neem hierna de centrale vullingen van de zetels eraf en leg hiermee de oppervlakken vrij, waarop de stoelmatten van de zetelverwarming worden gelegd. |
2) Aanbrengen en bekabeling van de zetelverwarming![]() Het aanbrengen van de stoelmatten zelf geschiedt bij de meeste fabrikanten via dubbelzijdig plakband dat meestal wordt meegeleverd. Het verloop van de zittingsnaad moet vooraf met isoleerband worden afgedekt en vervolgens in de overeenstemmende naad worden gelegd. Na het inleggen moet de zittingsnaad zodanig worden gekort, dat er geen mogelijkheid tot contact met de positieve of negatieve pool bestaat. Is een dergelijke inkorting niet mogelijk, moet de naad extra worden geïsoleerd. |
3) Stroomaansluiting en test![]() Wanneer de aansluiting deugdelijk is aangebracht, test u tenslotte de ingebouwde zetelverwarming uit. Omdat het warmteëffect alleen door stuwwarmte kan ontstaan, dient u of een andere persoon tijdens de testfase in de autozetel plaats te nemen. Het volledige vermogen kan bij de meeste zetelverwarmingen alleen bij gestarte motor worden geleverd. Gun uzelf een klein ritje om het functioneren van de zetelverwarming te testen en in twijfelgevallen de elektronica te controleren. |
Afsluitende tips betreffende uw nieuwe zetelverwarming
– Wanneer u de voorkeur geeft aan externe zitkussens in plaats van een echte achterafmontage, let dan op artikelen van merkkwaliteit. Deze houden qua formaat rekening met de aanwezigheid van zij-airbags en hebben de toepasselijke uitsparingen. Bij goedkope waren heeft u deze zekerheid jammer genoeg niet.
– Onafhankelijk van de soort achterafmontage kan de investering in een hoogwaardiger model de moeite waard zijn. Daarvan kunt u een gelijkmatige verwarming over het gehele zittingsoppervlak verwachten. Bovendien verhoogt u hierdoor de levensverwachting van de zetelverwarming, zodat u niet na een paar maanden alweer over een reparatie of weer een vervanging hoeft na te denken.
Foto: Babich Alexander, Peter Gudella, zenstock, ssuaphotos, Corepics VOF, Yunava1 / shutterstock.com