Auto slopen & tweedehands onderdelen – Is er niets meer aan te doen, rest enkel de sloop!

Auto slopen & tweedehands onderdelen - Is er niets meer aan te doen, rest enkel de sloop!

Kapot, verroest en in de prak gereden – vroeg of laat komt elke auto aan het einde van zijn leven. Wanneer de reparatiekosten de vervangingswaarde overstijgen, is het voorbij met de vrijheid op de weg. Dat betekent echter niet dat u met de auto geen geld meer kunt verdienen. Wanneer repareren, oplappen en verkopen geen opties meer zijn, kunnen vervangingsonderdelen nog een hoop geld in de kassa doen stromen. En zo kun je de auto slopen.

Auto slopen – juridisch opzicht

In principe is het demonteren en auto slopen van een oude auto een zaak voor een gecertificeerde autorecycler – een vakbedrijf, dus. Auto’s bevatten tal van gifstoffen die professioneel moeten worden verwijderd. Een gecertificeerd autorecyclingbedrijf beschikt over de benodigde systemen en apparatuur.

Auto slopen - juridisch opzichtNiemand kan een auto-eigenaar echter voorschrijven, wat hij met zijn eigendom doet. Wie zijn auto in de thuisgarage demonteren en verkopen wil, kan daaraan juridisch gezien niet worden gehinderd. Beginnen de halfgesloopte auto’s zich op de oprit op te stapelen, is het bezoek van het bevoegd gezag slechts een kwestie van een paar dagen. Dat geldt met name wanneer de auto’s in de openbare ruimte staan. U krijgt binnen korte tijd een waarschuwing en vervolgens worden ze weggesleept.

De gemeentelijke overheid maakt veel werk van de opsporing van de laatste eigenaren. Deze zijn dan voor het wegslepen, de opslag en de sloop van de wagens aansprakelijk.

Auto slopen: APK afgelopen

auto slopen - APK afgelopenDe APK-keuring is het keerpunt in een autoleven. Een recente APK-keuring verhoogt de waarde van een auto met minstens 500 euro. Vaak wordt met het felbegeerde vignet zelfs 1000 euro waardestijging bereikt. Wanneer de auto niet meer door de keuring komt, daalt zijn waarde meestal dramatisch. De niet langer keuringsdeugdelijke auto’s zijn vaak zo oud, dat reparatie niet meer loont.

Dit heeft echter ook voordelen: auto’s van een bepaalde autogeneratie verouderen logischerwijs relatief synchroon. Dit geldt met name voor de auto’s van de afgelopen 20 jaar. De extreem lange productieperiodes zoals van de VW Kever en dergelijke worden tegenwoordig nauwelijks nog bereikt. Dit betekent dat u bij afgelopen APK ervan kan uitgaan, dat voor duizenden eendere autotypes hetzelfde lot dreigt. En die kunnen allemaal klanten betekenen.

auto slopen beschadigde carrosserieVoor zover de beschadigingen redelijkerwijs geen reparatie meer toelaten, is de carrosserie het eerste dat van de auto kan worden verzilverd: deuren, achterkleppen, voorfront, spiegels en zijruiten zijn, afhankelijk van model felbegeerd. Dat geldt met name voor auto’s die opvallen door een uitgesproken roestgevoeligheid. De Mercedes-modellen van 1992 tot 2015 kunnen in dit verband worden genoemd. De op zich onverwoestbare C-klasse (W202) is hierdoor bijzonder zwaar getroffen. Talrijke van deze betrouwbare, mooie en duurzame wagens brokkelen al jaren genadeloos door de roest af. Wie hier zo’n wagen met intacte spatborden, deuren en achterkleppen sloopt, vindt gegarandeerd een koper. Inmiddels bestaat er een regelrechte markt voor de oude Mercedes-modellen: ook met middelmatige, doch repareerbare roestschade vindt dit plaatwerk nog afname.

auto slopen slijpen, spatelen en gronderenTip: slijpen, spatelen en gronderen verhoogt de herverkoopwaarde van deze onderdelen aanzienlijk.

Voorkant levert geld op

auto slopen voorkantBij zowat alle auto’s is de voorkant uiterst vermarktbaar: radiateurgrille, lampen, bumpers, knipperlichten, motorkap en voorste spatborden. Ook de innerlijke onderdelen zoals de radiateur alsmede de aan de carrosserie vastgeschroefde dragers zijn felbegeerd. De reden is heel eenvoudig: deze kwetsbare onderdelen gaan bij een ongeluk altijd als eerste stuk. Zolang het basisframe niet verbogen is, kan een lichtbeschadigde wagen met deze tweedehands onderdelen weer worden gerepareerd.Richtingaanwijzers tot absolute topprijzen - gratis levering en retourlevering Een zwakke plek vormen hier de lampen. De sinds ca. 15 jaar in de mode geraakte koplampen met helder glas vertonen nu sinds kort hun dramatische achilleshiel: ze worden dof. Afhankelijk van auto en zijn leeftijd kunnen de koplampen dermate blind zijn geworden, dat ze alleen al daarom niet door de keuring kwamen.

auto slopen koplampen polijstsetEen tip: zolang het glas onbeschadigd is, kunnen de doffe plekken en krassen vaak worden weggepolijst. Bij lichte gevallen is tandpasta en een keukenhanddoek hiervoor voldoende. Bij zwaardere gevallen moet er een professionele polijstset aan te pas komen. Fris gepolijst en weer helder doorzichtig bereiken deze koplampen weer topprijzen.

Dit geldt met name voor de extreem dure xenon-koplampen. Hun montage en vervanging is niet bepaald eenvoudig. Ze zijn echter zeer gevraagd en kunnen makkelijk, idealiter als paar, worden verkocht.

Binnenin

Om delen van de motor te verkopen hoeft er niet te worden gedemonteerd. Voor zover hij nog goed start, zijn twee onderdelen bijzonder eenvoudig toegankelijk: de starter en de dynamo.

auto slopen de starterDe starter of startmotor zit boven in het motorblok. Het betreft een kastje van gietijzer waaraan twee dikke draden hangen. De starter zit meestal met slechts vier schroeven gemonteerd. Om hem te demonteren, moet u hem onder hopen kunststof en andere aangebouwde onderdelen “uitgraven”. Eenmaal gedemonteerd, is hij eenvoudig op te slaan totdat u een koper hebt gevonden.enorm assortiment voor starters - bestel nu
auto slopen de dynamoDe dynamo is net zo makkelijk te verwijderen. Hij zit aan een goed toegankelijke plek met drie schroeven vast. Men herkent de generator aan de uitgaande kabels en de verbonden aandrijfriem. Is het een oude V-snaargenerator, is zijn demontage bijzonder eenvoudig. Om de demontage te bespoedigen, kunt u de riem eenvoudigweg doorsnijden. Bij multiriemgeneratoren is het aanbevelenswaard, de spanner ook te demonteren. Deze kan in de set worden meeverkocht.

Bij de starter en de dynamo mag u echter in geen geval de kabels doorsnijden. Altijd de complete aansluitkabel aan het onderdeel laten zitten. Dit verhoogt de waarde aanzienlijk.

auto slopen de regeleenheidHet volgende, makkelijk toegankelijke component is de regeleenheid. Hij zit meestal achter het schutbord tussen passagierscabine en motorblok. De regeleenheid is een kastje uit aluminium met een aangesloten verdeelstekker.
auto slopen de turboladerOok de turbolader kan voor veel kopers interessant zijn. Als nieuw onderdeel is hij extreem duur. Jammer is er niet aan te af te zien, hoe lang hij al meegaat. Daarom zijn afnemers van gebruikte turboladers niet bepaald toeschietelijk. Niettemin is het te proberen.
EGR-klep en aanzuigkanaal zijn weliswaar makkelijk te verwijderen; voorafgaand aan verkoop dienen deze echter grondig te worden gereinigd. Met aanslag en korsten zal er voor deze onderdelen nauwelijks interesse van kopers bestaan.
Voor de injectiepomp geldt hetzelfde als voor de turbolader: zij zijn zeer gevraagd, de aanschaf blijft echter een groot risico. Niettemin, wanneer u toch al aan het auto slopen bent, moet u dit onderdeel ook demonteren.
auto slopen de cilinderkopWanneer u nu nog tijd en zin heeft, kunt u ook de cilinderkop demonteren. Betreft het een veelgevraagd model, kunt u nu ook een investering overwegen: een professioneel gerepareerde cilinderkop met ingeslepen of vervangen kleppen en geschuurd drukvlak kan ettelijke honderden euro waard zijn. Hier dient u echter vooraf de markt te scannen. De cilinderkop demonteren is eenvoudiger dan de hele motor. Wilt u auto slopen, komt u ook daar niet onderuit.

Het hart: Motorblok & versnellingsbak

auto slopen motorblok met aandrijvingEen koper voor een gebruikt motorblok met aandrijving vinden is niet zo eenvoudig. Het hangt sterk van het model af of aandrijving en versnellingsbak verkoopbaar zijn. Daar komt nog eens bij dat deze onderdelen in gedemonteerde toestand niet meer te testen zijn. Aan de andere kant kunnen motorpakkingen en koppeling niet meer zo makkelijk worden gerepareerd wanneer de aandrijving gedemonteerd is. Met een grondige reiniging en een vooraf georganiseerde verzendoplossing (verzending per pallet & expeditie) wordt de verkoop aanzienlijk eenvoudiger.

De woonkamer

auto slopen een leren uitrustingBij de sloop van het interieur komt het op de uiterlijke waarde aan. Een leren uitrusting levert meer op dan een eenvoudige zetelgarnituur. Is deze echter onbeschadigd, vlekvrij en niet doorgezeten, kan ook een eenvoudige interieuruitrusting geld opleveren. De verzending is hier wat problematisch. Meestal komt hier ook enkel goederenexpeditie in aanmerking.

Veelgevraagd doch gevaarlijk: de airbags

auto slopen airbags demonterenHet kan niemand worden verboden, de airbag van de eigen auto te demonteren. Dit is echter een gevaarlijke klus die zelfs dodelijke verwondingen kan veroorzaken. Onze tip is hier, de hulp van een professionele mecanicien in te roepen.
Airbags zijn felbegeerd omdat ze als nieuw onderdeel heel duur zijn. De installatie van een tweedehands airbag wordt dringend afgeraden omdat dit een veiligheidsrelevant onderdeel betreft. De verantwoordelijkheid ligt wel bij de koper en niet de verkoper, zolang deze de tweedehands airbag niet als nieuw onderdeel aanbiedt.

Wielen en radio

auto slopen wielenDe muziekinstallatie en de wielen kunnen ook nog geld opbrengen. Bij de wielen bestaat het probleem dat dan de sloopauto niet meer rijdt.
auto slopen schroot autoTip: vooraf goedkope vervangingswielen van de sloop aanschaffen. De auto hoeft immers alleen nog een trailer op te kunnen rijden. Alles, wat met twee schroeven kan worden aangebracht, is goed genoeg.

Auto slopen: en de rest…

auto slopen in gesloopte toestandOok al kon u alles goed verkopen – de rest moet u ook nog kwijt. Het probleem is dat de meeste slopers de auto in gesloopte toestand niet meer kostenloos accepteren. Met 100 euro sloopkosten mag u in geval van een totaal uit elkaar gehaalde auto rekenen. De opbrengst van de onderdelenverkoop kan deze kosten echter goed compenseren.

Foto: Dmitry Kalinovsky, ChiccoDodiFC, Take Photo, Basar, VGstockstudio, DedMityay, vikorn, J. Lekavicius, Patcharapa, Comedstock, sima, hookmedia, Opanas, testing, kostastudio / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (30 Stemmen, gemiddelde: 4,97 uit 5)
Loading...