Meer comfort en veiligheid met het multifunctioneel stuurwiel!

Meer comfort en veiligheid met het multifunctioneel stuurwiel!

Een multifunctioneel stuurwiel voegt iets aan uw auto toe: gerieflijke bediening van verschillende functies zonder de handen van het stuur te hoeven nemen. Met beide handen aan het stuur en de blik op de weg is de maximale rijveiligheid gegarandeerd – zo levert het multifunctioneel stuurwiel een effectieve bijdrage tot betere veiligheid in de auto.

De posities van de afzonderlijke knoppen prent u zich snel genoeg in. Zo hoeft u ook niet langer naar beneden te kijken en kunt u de blik op de weg gericht houden. De verschillende knoppen kunnen gemakkelijk met de duim bediend worden terwijl u het stuur stevig in beide handen houdt.

Wat kan een multifunctioneel stuurwiel?

Wat kan een multifunctioneel stuurwielAan een multifunctioneel stuurwiel zitten knoppen en schakeltoetsen voor bediening van de aanwezige of toegevoegde functies van de auto. De gebruikelijke functies zijn:

– volume van de radio
– zenderkeuze
– bronkeuze (CD/MP3/radio)
– cruise control
– menu voor multifunctionele display (navigatie, communicatie, entertainment)
– e.v.a.

Idealiter bestelt u de auto inclusief multifunctioneel stuurwiel meteen in de fabriek. Dit is echter nogal duur en daarom wordt dit vaak achterwege gelaten. Deze functie is niet hetgeen kopers van tweedehands wagens het eerste op letten en het ontbreken van een multifunctioneel stuurwiel wordt dan aanvankelijk op de koop toe genomen. Wanneer het echter wel aanwezig is, verhoogt dit de waarde van de auto. Voor degene die niet zonder deze toegevoegde comfort en veiligheid kan, biedt de industrie sets voor achterafmontage aan.

Welke auto is geschikt?

achteraf inbouwen van een multifunctioneel stuurwielBij het achteraf inbouwen van een multifunctioneel stuurwiel komt het erop aan, wat u ermee wilt bereiken. Gaat het enkel om de veilige en comfortabele bediening van dashboardfuncties, is het achteraf inbouwen relatief makkelijk. Pas bij de achteraf-installatie van een multifunctioneel stuurwiel inclusief cruise control dient het project nauwkeurig te worden gecheckt.

auto van cruise control te voorzienOm een auto van cruise control te voorzien, strekt het tot voordeel wanneer deze met een elektronisch gaspedaal is uitgerust. Heeft de auto een mechanisch gaspedaal met trekkabelbediening, is het achteraf monteren weliswaar ook mogelijk. In dit geval moeten echter extra servomotoren worden ingebouwd. Dit maakt het hele project tamelijk gecompliceerd en ook duur.

alleen een elektronisch gaspedaal is geschikt voor het multifunctioneel stuurwielDaarom is onze aanbeveling, met name aan gemotiveerde doe-het-zelvers met beperkt budget en ervaring: enkel auto’s ombouwen die van een elektronisch gaspedaal zijn voorzien. Dit ombouwproject is ook dan al een ware uitdaging. De gemotiveerde doe-het-zelver loopt echter een groot risico, zich aan de installatie van een cruise control met mechanisch gaspedaal de handen te branden.

Uitdaging voor iedereen geschikt?

Uitdaging voor multifunctioneel stuurwielAlhoewel de fabrikanten van sets voor achterafmontage het tegendeel beweren, is voor dit project wel degelijk de nodige competentie en ervaring vereist. Het achteraf inbouwen van een multifunctioneel stuurwiel is niet te vergelijken met de vervanging van een autoradio of de installatie van LED-verlichting.

Airbag verwijderen en installerenVoor vervanging en montage van het stuur moet bijvoorbeeld ook de airbag gedemonteerd en weer correct geïnstalleerd worden. Worden hier fouten gemaakt, loopt u bij de montage het risico op zware verwondingen of in geval van schade het falen van dit veiligheidssysteem. Wij raden daarom aan, uw competenties goed in te schatten en bij twijfel de installatie liever aan een vakman over te laten.

Wij wijzen dan ook elke aansprakelijkheid voor fouten die ontstaan uit nabootsing van deze beschrijving nadrukkelijk van de hand. De alhier beschreven handelingen en stappen zijn slechts algemene richtlijnen en is geen daadwerkelijke montagehandleiding.

Procedure van installatie

installatie van een multifunctioneel stuurwielBij installatie van een multifunctioneel stuurwiel houdt u de volgende stappen aan:

1. Batterij afkoppelen
2. Kabelboom aanpassen
3. Regeleenheid aanpassen
4. Bekleding van het stuur verwijderen
5. Airbag demonteren
6. Evt. stuurwiel demonteren
7. Achterafmontageset installeren
8. Alles weer monteren
9. Regeleenheid programmeren

  • De manier waarop de kabelboom en de regeleenheid moeten worden aangepast, verschilt sterk van fabrikant tot fabrikant. Bij veel ombouwsets wordt een eenvoudige stekkermodule geleverd. Bij andere oplossingen moeten leidingen van de kabelboom doorgeknipt worden en extra stekkers geplaatst.
  • In elk geval is het raadzaam, de installatiehandleiding vóór ombouw aandachtig te lezen. Bovendien is het verstandig zoveel mogelijk informatie over de ombouwkit te verzamelen d.m.v. internetrecherche. Veel fouten en storingen hebben zich bij andere gebruikers reeds voorgedaan en zij delen deze ervaringen graag met andere geïnteresseerden.
  • Zo geeft bijvoorbeeld bij installatie van een multifunctioneel stuurwiel in een VW Golf de elektronica van de rem vaak een foutmelding omdat deze de stuurhoek niet meer herkent. Dit kan met de juiste expertise en gereedschap weliswaar snel worden verholpen – u moet als gebruiker echter eerst weten waarnaar u heeft te zoeken.
Tot -50% op onderdelen voor auto's binneninrichting

Auto’s Binneninrichting

Tot -50% op onderdelen

Naar de winkel

Kosten voor een multifunctioneel stuurwiel

Een ombouwkit voor een multifunctioneel stuurwiel kost tussen de ca 150 en 300 EUR, afhankelijk van type en merk. Tot een kit behoren:

– bedieningspad of compleet stuurwiel.
– ombouwkit voor de kabelboom.
– tie-wraps of stickers.
– uitgebreide handleiding.

Een nieuwe airbag is niet in de kit inbegrepen. Een vakgarage heeft voor een vakkundige installatie ongeveer 2 – 3 uur nodig. Dit betekent nog eens ca. 200 EUR arbeidskosten. Met het oog op de complexiteit van deze ingreep wordt deze procedure echter nadrukkelijk door ons aanbevolen. Met alle dingen die bij dit project fout kunnen gaan, bent u met een vakkundige installatie gewoon aan de veilige kant.

Schakeltoetsen achteraf inbouwen

Schakeltoetsen achteraf inbouwenWanneer het stuur voor de inbouw van de multifunctionele knoppen toch al is gedemonteerd, is het de moeite waard om over de installatie van schakeltoetsen na te denken. Dit zijn direct achter het stuur geplaatste grote wipschakelaars die met de wijsvinger kunnen worden bediend. Bij halfautomatische of automatische versnelling vergemakkelijken ze het schakelen van de versnelling. Omdat de schakeltoetsen aan het stuur zitten, draaien ze bij het sturen altijd mee.

Schakeltoetsen maken een bijzonder dynamische en sportieve rijstijl mogelijk. Zoals het multifunctioneel stuurwiel dragen ze ook aanzienlijk tot de rijveiligheid bij: u hoeft voor het schakelen niet meer de handen van het stuur te nemen.

Kosten voor achteraf ingebouwde schakeltoetsen

Schakeltoetsen voor achterafmontage zijn met name in vergelijking met de achterafmontagekit voor het multifunctionele stuur verbazingwekkend duur. Als nieuw onderdeel gaat het al snel om 300 – 400 EUR voor de complete set. Zelfs tweedehands zijn deze functies zelden voor minder dan 150 EUR verkrijgbaar.

Vóór installatie moet in ieder geval worden gecontroleerd of de auto voor de installatie achteraf van schakeltoetsen geschikt is. Afhankelijk van type en merk moeten zowel stuurwiel als regeleenheid compleet worden vervangen. Dat maakt het project nog eens duurder.

Ook bij het achteraf inbouwen van de schakeltoetsen is onze nadrukkelijke aanbeveling dit door een vakgarage te laten doen. Het ideale tijdstip is de gelegenheid van montage van het multifunctioneel stuurwiel. Een groot deel van de werkzaamheden is voor beide ombouwprojecten hetzelfde.

Waardeverhoging, veiligheid en comfort

Multifunctioneel stuur als investeringWie het geld ervoor over heeft en voor een complete ombouw van zijn stuurwiel kiest, wordt daarvoor rijkelijk beloond. De auto wordt in zijn totaal veiliger, dynamischer en comfortabeler. Omdat deze functies, vooral de schakeltoetsen, niet vanzelfsprekend zijn, wekken ze altijd de interesse van potentiële kopers op.

De auto wordt hiermee bij de verkoop beter op de markt gepositioneerd en behaalt een hogere wederverkoopwaarde. Overigens is op dit tijdstip een kwitantie van de vakgarage heel nuttig. Daarmee krijgt de koper de garantie dat de ombouwwerkzaamheden correct werden uitgevoerd.

Foto: irin-k, ZoranOrcik, rumruay, otomobil, Holyshyn Oleh, Memory Stockphoto, anatoliy_gleb, Gargantiopa, nikkytok, Aleksey Korchemkin / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (26 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...