De startmotor: feiten m.b.t. de vervanging

De startmotor: feiten m.b.t. de vervanging

De startmotor is een centraal element in elk motorvoertuig. Een ottomotor noch een dieselmotor kunnen vanuit stilstand zomaar starten. Dit ligt daaraan dat de brandstof in het binnenste van de motor door aanzuiging en daaropvolgende compressie van zuurstof wordt voorzien voordat hij vervolgens wordt ontstoken. Om nou juist dit proces in de motor op gang te brengen, is de startmotor nodig. Wanneer de starter defect is, kunnen er zich al snel problemen voordoen.

Zo werkt de startmotor

Zo werkt de startmotorDe startmotor zet de motor in gang. Een verbrandingsmotor heeft hulp nodig om massatraagheid, wrijvings- en drukweerstand te overwinnen. Daar dient de starter voor.

Het betreft een direct door de batterij aangedreven elektromotor die op zijn beurt het zogenaamde vliegwiel aandrijft. Wanneer de motor wordt gestart, zet de starter het vliegwiel via het starterrondsel met ongeveer 300 omwentelingen per minuut in beweging. Dit is voldoende om de motor op gang te brengen en het volgende proces automatisch te laten verlopen. Zodra de ontsteking voltooid is en de motor zelfstandig draait, wordt de starter uitgeschakeld.

Eigenlijk heeft een startmotor geen onderhoud nodig want hij behoort tot de meest betrouwbare onderdelen van een auto. Niettemin kunnen ook hier defecten optreden.

Deze tekenen wijzen op een defecte startmotor

Tekenen van de defecte starterVerschillende symptomen wijzen op een defecte starter. Het is belangrijk deze symptomen in een vroeg stadium te herkennen om snel genoeg te kunnen reageren. Is de startmotor volledig defect, kan de auto helemaal niet meer gestart worden.

Startmotor met 30% korting

Startmotor met 30% korting

van 37,31 € van premiumfabrikanten

Koop nu

Tot de belangrijkste symptomen behoren de volgende drie:

een luid gepiep na het starten van de motor
– een rondsel dat langzamer draait dan gewoonlijk
– starten lukt niet ondanks geladen batterij.

controleer de batterij in geval van startproblemen

Foutenbronnen startermotor

  • Start de wagen ondanks nieuwe batterij noch steeds niet, ligt het probleem in alle waarschijnlijkheid bij de starter. Nu moet deze zo gauw mogelijk om verder gebruik van de wagen te kunnen maken. Voordat u tot deze stap overgaat, dient u echter eerst een paar andere foutbronnen uit te sluiten.

Andere mogelijke foutbronnen behalve de starter

die Zuleitung des elektrischen Stroms als Fehlerquelle des Anlassers

  • Naast de batterij speelt natuurlijk ook de stroomtoevoer een rol. Een enkele defecte kabel kan de starter al lamleggen en zo problemen veroorzaken. Meet indien mogelijk ook de bijbehorende kabels door om eventuele mankementen of een kabelbreuk uit te sluiten.

Vliegwiel in startmotor defect

  • Ook de vliegwielstarterkrans kan verslijten. Hiermee kan de startmotor de noodzakelijke omwentelingen genereren. Wanneer de vertanding niet meer grijpt, draait de starter door en ontsteekt de motor niet. In een dergelijk geval moet niet de gehele starter maar enkel het starterkrans worden vervangen. Dit is aanzienlijk goedkoper al komt er wel meer werk bij kijken. Zo bespaart u in ieder geval de kosten voor een compleet nieuwe starter.

Vliegwiel online bestellen

De startmotor vervangen: garage of DIY?

  • In principe is het aan te bevelen bij werkzaamheden aan de motor een vakgarage op te zoeken.
  • Niettemin hangt dit voor de vervanging van de startmotor ook sterk van het automodel en de fabrikant af.

de starter in moderne voertuigen vervangenVooral in moderne auto’s zijn startmotoren vaak heel verborgen ingebouwd en moeilijk bereikbaar. Wijs worden uit tal van afdekkingen en beschermkappen is voor een doe-het-zelver vaak niet eenvoudig.
de starter in oudere voertuigen vervangenBij oudere auto’s is de vervanging heel eenvoudig. Hier kan meestal direct bovenin de motorruimte de startmotor worden vervangen.

Als u het heel goed wilt doen, maakt u zich een beeld van de positie van de starter en beslist dan of u de vervanging zelf aandurft.

Deze gereedschappen heeft u nodig

Voor vervanging van de starter heeft u een en ander aan gereedschap nodig. Dit kan van auto tot auto variëren maar met deze lijst bent u aan de veilige kant. U heeft voor de vervanging nodig:

– een sleutelset
– een set schroevendraaiers
– een set imbussleutels
– een multimeter

Met deze gereedschappen kunt u aan de vervanging beginnen

Startervervanging stap voor stap

Volg voor de vervanging van de startmotor de volgende stappen:
Startervervanging stap voor stap

– lokaliseer de starter in de motorruimte.
– krik de wagen desnoods op om bij de startmotor te komen.
– koppel de negatieve pool van de batterij af en leg deze terzijde.
– houd precies bij welke kabel waar met de starter is verbonden.
– Draai de montageschroeven van de starter los. Begin met de moeilijkst toegangelijke schroef.
– trek nu de afzonderlijke kabels eruit. Maak nogmaals nota van de kleuren en de aansluitingen.
– Verwijder de starter. Bij sommige automodellen moet u hiervoor andere onderdelen zoals de aandrijfas of delen van de uitlaat verwijderen.
– Vergelijk de gedemonteerde startmotor met het vervangingsonderdeel.
– controleer direct de vertanding van de vliegwielstarterkrans.
– installeer de nieuwe starter.
– haal de schroeven aan.
– verbind de kabels met de startmotor.
– sluit de batterij van de auto weer aan.
– Test de nieuwe starter.

Deze fouten dient u absoluut te vermijden

Ook al klinken montage en vervanging van een startmotor niet al te gecompliceerd, denk er niet te gemakkelijk over.
Daarom moet u een paar belangrijke fouten in elk geval vermijden.
Daarbij hoort o.a. het niet afkoppelen van de batterij.
Ook het verwisselen van de afzonderlijke kabels is een veel voorkomende fout. Dit kan er echter toe leiden dat u de nieuwe starter beschadigt.
Daarom moet u absoluut erop toezien welke kabel bij welke aansluiting hoort.

Wanneer u al deze tips ter harte neemt, is de vervanging van een starter geen probleem. Afhankelijk van autotype en model kunt u het werk in 30 minuten tot twee uur zonder probleem uitvoeren.

Werk rustig en bezonnen. Zo is het werk ook voor doe-het-zelvers een makkie.

Foto: udaix, Aleksandr Kondratov, Supit Choosavang, Ivan Krawchuk, Chonlawut, PAKULA PIOTR, Sergey Ryzhov, Patcharapa, Eblis, Andriy Smalchuk, kurhan, Alraun / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (25 Stemmen, gemiddelde: 5,00 uit 5)
Loading...