De voorruit is het belangrijkste venster van de bestuurder. Zonder ongehinderd en duidelijk zicht op de weg is veilig rijden niet mogelijk. Daarom is de wet bijzonder streng wanneer het om de toestand van de voorruit gaat. Lees in dit artikel waarop u bij uw voorruit moet letten en wat u in een schadegeval kunt doen.
Welke schaderisico loopt de voorruit?
Een voorruit beschermt tegen de rijwind, die steeds sterkere druk uitoefent naarmate de snelheid steeds groter wordt. Zo krijgt hij het volle geweld van de wind en alle meegevoerde voorwerpen tegen zich aan. Dan kan het gebeuren dat het kleinste steentje een blijvend spoor op de ruit achterlaat. Behalve de sterretjes en beschadigingen draagt het constant over de voorruit schurende stof ook tot een geleidelijke verblinding bij.
Behalve steenslag en geleidelijke krasvorming kan de torsie van de carrosserie tot een plotselinge barst in de ruit leiden. Vervormt de carrosserie ook maar in geringe mate, treden in de voorruit dermate hoge spanningen op, dat hij ineens kan barsten. Hier moeten dan wel productiefouten of slordigheden bij de montage met andere factoren samenkomen. Uitsluiten kan men de plotselinge barst in de ruit echter nooit helemaal. Reden hiervoor is, dat de voorruit een dragende functie in de carrosserie heeft. Hij draagt tot de algehele stevigheid van de auto bij en staat daarom aan permanente spankrachten bloot.
Wanneer u een wisserblad verliest en de ruitenwissers aanzet, zijn krassen op de ruit onvermijdelijk. Een voorruit wordt weliswaar door speciale processen gehard. Deze veredeling dient er echter toe, het schurende stof en zand in de rijwind zo lang mogelijk het hoofd te bieden. Tegen een harde behandeling van een naakte ruitenwisserarm is ook de beste voorruit niet bestand. Dit geldt overigens ook voor de achterruit.
Glas kan worden gerepareerd
De voorruit van een auto bestaat uit drie lagen: de geharde bovenlaag, een verbindende laag polyvinylbutyral (PVB) en de binnenruit. Meestal wordt slechts de bovenste laag beschadigd. Dit maakt hem zeer geschikt voor reparatie.
Een schadeplek aan de voorruit kan onder bepaalde omstandigheden door de injectie van kunsthars zodanig worden verzegeld dat de breuk onzichtbaar verdwijnt. Bovendien maakt dit de ruit aan de gebarsten plek bijzonder stabiel zodat hier geen verdere schade meer te verwachten is. Voor een gegarandeerd succes moeten echter een aantal gunstige factoren samenkomen. Hoe reparabel een ruit is, kan alleen een vakman bepalen.
Doorbraak bij polijsten van glas
De techniek heeft op het gebied van de verwijdering van krassen op voorruiten een ware doorbraak kunnen optekenen: de nieuwste middelen zijn beschikbaar om blinde plekken of lichte krassen op de voorruit weg te polijsten. Dat is weliswaar een moeizaam werk omdat het glas omwille van zijn hardheid zich tegen een afschurende behandeling verzet. Met het juiste glaspolijstmiddel, een polijstmachine en veel geduld kunnen echter verbazingwekkende resultaten worden behaald. Deze doorbraak kan u helpen, veel tijd en geld te besparen
Voor niets gaat de zon op
Na een aantal jaren met de meest enerverende radioreclames te zijn gebombardeerd, weet iedereen inmiddels dat glasschade onder bepaalde omstandigheden te repareren is. Eén ding op voorhand: gratis zoals de reclamebazuin permanent rondtoetert, is ruitreparatie allerminst. Zelfs met casco-verzekering heeft de verzekerde altijd met eigen risico te maken, die hij in geval van reparatie moet betalen. En die kan afhankelijk van het tarief even duur als de reparatie zelf zijn.
Wanneer moet een ruit worden gerepareerd?
Het is omwille van de beschreven hoge spanningen in een autoruit niet aan te bevelen, met een grotere schade lang rond te rijden. Ook de kleinste ster kan vroeg of laat tot een grotere schade uitgroeien. Een verzegelde en geplakte plek herstelt daarentegen weer de volledige veiligheid. De repareerbaarheid van gaten in de ruit kent echter zijn grenzen.
Het gat – mag zich niet in het directe zichtveld van de bestuurder bevinden – mag zich niet binnen een afstand van 10 cm van het ruitframe bevinden – mag alleen de bovenlaag doorboren – mag niet groter dan 5 millimeter in doorsnee zijn – mag in totaal niet groter dan een 2 euro-stuk zijn. |
Met behulp van een 2-euro-stuk kan elke leek zich van de reparatiebehoefte van zijn ruit zelf vergewissen.
Nuttige directe maatregel
Laat een steentje een zichtbare schade op een voorruit achter, moet direct worden gehandeld. Met speciale, daarvoor geschikte beschermingsstickers kan de scheur snel worden verzegeld, hetgeen vervolgschade voorlopig vertraagt. Dringt water in de barst, stijgt het gevaar voor de voorruit sterk. Zowel bevroren water in de winter als verdampend water in de zomer verhoogt de interne spanning in de voorruit sterk. Daarom moet een barst zo snel mogelijk worden verzegeld. De passende stickers zijn in de accessoirehandel te vinden.
TIP: altijd uit voorzorg een paar verzegelingsstickers voor de schade aan voorruit in de auto bij de hand hebben.
Wanneer de vervanging verplicht is
De wet bepaalt dat in het gehele directe zichtveld van de bestuurder geen schade van de voorruit mag optreden. Tot het directe zichtveld telt echter alleen het gedeelte waar de bestuurder doorheen kijkt wanneer hij rechtuit kijkt. In dit veld mag de ruit in principe niet worden gerepareerd. Ook is de randzone van ca. 10 cm vanaf het ruitframe van reparatie uitgesloten. Bovendien kan geen gat in de ruit worden opgevuld, waarvan de kerndiameter meer dan vijf millimeter bedraagt. Valt schade hierbuiten, mag de ruit enkel nog worden vervangen.
Vervangen of laten vervangen?
De vervanging van een voorruit is absoluut geen geschikte oefening om doe-het-zelf-ervaring in de autoreparatie op te doen. Er is een grote mate aan speciale kennis, bijzonder gereedschap en veel ervaring vereist om een ruit te verwijderen en schadevrij weer in te bouwen. De vroeger gebruikte voorruiten met rubberen rand waren iets eenvoudiger te repareren dan de tegenwoordig gebruikelijke geplakte ruiten. In ieder geval was hun verwijdering makkelijker, zodat een tweedehands ruit van de schroothoop kon worden gehaald. Dat is met de geplakte ruiten van tegenwoordig nauwelijks nog mogelijk.
Daarom blijft de aanbeveling, bij de vervanging van de voorruit een vakman op te zoeken, wanneer u de kennis, het gereedschap en de middelen ontbreken. Zo krijgt u een gegarandeerd geslaagd resultaat aan redelijke kosten.
U kunt niettemin bij de ruitvervanging helpen, de kosten enigszins te drukken. Van verwijdering van de ruit met grof geweld raden wij af. Al heel gauw vult u op deze wijze het gehele interieur met glassplinters. U kunt echter zelf alle bekledingsonderdelen van de ruit aan de binnenkant verwijderen. Wanneer de dragerbekleding, de achteruitkijkspiegel en de zonnekleppen zijn verwijderd, versnelt u de demontage aanzienlijk. Ook hebben veel auto’s een opgeschroefde randbescherming aan de ruit. Deze kan ook makkelijk worden verwijderd zodat de monteurs direct met hun werk kunnen beginnen.
TIP: Maak op voorhand foto’s van de gehele voorruit en elke afzonderlijke sticker. Alleen zo vergeet u niet, het tolvignet, het mileuvignet en andere stickers weer te vervangen. Tolvignetten kunnen over het algemeen goedkoop tot gratis worden vervangen.
Upgraden van de voorruit?
Wanneer de ruit sowieso moet worden vervangen, kan over een mooie upgrade worden nagedacht. Lichte kleuring is wettelijk toegestaan voor de voorruit, volledige blindering zoals voor achterruiten en achterste zijruiten echter in geen geval! De tegenwoordig toegestane en ook voor vervangende voorruiten beschikbare verkleuringen verlenen echter reeds voldoende intimiteit en anonymiteit voor de bestuurder en zijn passagiers.
Waardestijging en rijveiligheid door nieuwe voorruit
Met de installatie van een nieuwe voorruit verleent u de auto meestal ook een interessante waardestijding. Veilig is het rijden met een heldere, kras- en schadevrije voorruit in elk geval.
Foto: sima, Guas, jarabee123, Yuri2010, Novikov Alex, Martin Lehmann, Dmitry Kalinovsky, goodluz, Africa Studio, Ikonoklast Fotografie, NicoElNino / shutterstock.com