In weerwil van zijn naam kan de pollenfilter veel meer dan enkel pollen filteren. Daarom is de benaming “interieurfilter” eigenlijk beter op zijn plaats. Het is een belangrijk vervangingsonderdeel dat de luchtkwaliteit in de auto direct beïnvloedt en daarbij voor het juiste klimaat zorgt. Helaas wordt hij vaak vergeten en rijden veel autobestuurders met een compleet vervuilde pollenfilter rond. Dat is jammer, want de vervanging is bij de meeste auto’s heel eenvoudig.
De pollenfilter – zijn taken
De belangrijkste taak van de interieurfilter ligt voor de hand, namelijk het uitfilteren van ongewenste deeltjes uit de van buitenaf aangezogen lucht. Met name in steden is dit heel belangrijk, omdat behalve stof en vuil hier ook schadelijke deeltjes zoals roet, stikstof, ozon, zwaveldioxide en koolwaterstoffen uit de lucht worden gefilterd. Deze stammen ten dele van andere autobestuurders, maar zijn tevens bijprodukten van de industrie. In de lente en zomer is het ook nog eens van belang dat het voor allergische personen zo schadelijke stuifmeel wordt gefilterd. Wanneer de filter nog in orde is, zal hem dit voor bijna 100% lukken en wordt de auto een oase van frisse lucht.
Hoe beter een interieurfilter functioneert, des te minder werk moeten verwarming en airco leveren voor het bereiken van de gewenste interieurtemperatuur. Dit heeft dan weer het gevolg dat de auto minder brandstof verbruikt en dus minder CO2 en andere deeltjes uitstoot. Een regelmatige vervanging is daarom niet alleen voor het eigen gemak belangrijk, maar ondersteunt actief een schoner milieu.
Mogelijke signalen voor vervanging
De pollenfilter is direct en indirect bij tal van processen betrokken en daarom zijn de signalen heel verschillend. Vaak is een muffe geur in de auto een eerste indicatie voor de noodzaak van vervanging; dit kan echter ook te maken hebben met een vervuilde airco. Wanneer bovendien nog eens de prestatie van de verwarming en de luchtstroom uit de blaasinstallatie minder worden, zijn de tekenen ondubbelzinnig. Andere symptomen kunnen een stijging van het brandstofverbruik en zelfs beslagen ruiten zijn. Dat laatste doet zich voor omdat in de lucht hangende waterdeeltjes nu ook het interieur in kunnen worden geblazen. In de zomer zullen allergische patiënten een vervuilde interieurfilter omwille van de stuifmeelbelasting direct opmerken. Een vettige laag op de ruiten is ook een indicatie.
Voorschriften voor vervanging zijn er niet. De meeste fabrikanten bevelen echter een vervanging na 15.000 kilometer aan voor zover niet anders aangegeven. Wie zijn auto lang laat staan en dit aantal kilometers niet haalt, dient niettemin eenmaal per jaar een filtervervanging in te plannen. Voor allergische mensen is het begin van de lente het beste tijdstip.
In de herfst en winter is de belasting van de filters het hoogst en een vervanging garandeert de optimale filtercapaciteit.
Pollenfilter – welke is de juiste?
Je hebt pollenfilters en pollenfilters. Afhankelijk van de fabrikant biedt de markt heel verschillende soorten die zich vooral onderscheiden door de aard van het gebruikte materiaal:
![]() Pollenfilter Shopgoedkoop vanaf 4,24 €Nu kopen ⇒ |
![]() |
![]() |
![]() |
Een pollenfilter reinigen – is dat mogelijk?
Vaak wordt in plaats van de directe vervanging eerst een reiniging van de pollenfilter aanbevolen. Dit kan bijvoorbeeld met een stofzuiger of een persluchtinstallatie worden doorgevoerd en verwijdert op z’n minst een groot deel van de zichtbare vuildeeltjes. Met deze procedure bereikt u echter niet de diepere lagen van de filter. Daarom wordt ook na reiniging de filterprestatie niet merkbaar beter. U komt over het algemeen niet onder een vervanging uit.
Het belangrijkste over het vervangingsonderdeel in een overzicht:
Welke taak heeft de pollenfilter? |
Wat zijn typische symptomen van slijtage? |
Wanneer moet de filter worden vervangen? |
Welke filter moet ik aanschaffen? |
Doe het zelf – de pollenfilter eigenhandig vervangen
Waar en hoe de interieurfilter in de auto is ingebouwd, kan verschillen. Daarom is deze handleiding in twee opties ingedeeld.
Optie A is voor auto’s waarbij de interieurfilter achter de windgeleider en op het schutbord bovenaan onder de motorkap zit.
Deel B is voor auto’s waar de interieurfilter in het interieur is ingebouwd.
Om te uit vinden welke optie voor u van toepassing is, raadpleegt u de gebruikshandleiding van uw wagen. Op de afbeeldingen en schema’s wordt deze gemarkeerd door drie evenwijdige, golvende lijnen.
Optie A:
2. Open de motorkap en zet hem met de motorkapsteun vast. 3. Bij de meeste auto’s moeten de ruitenwissers worden verwijderd. De bijbehorende schroeven kunt u met een passende moersleutel bij gesloten motorkap losschroeven. 4. De plastic plaat direct onder de voorruit is de rijwindgeleider. Deze zit met een aantal clips vast die er met een schroevendraaier uit kunnen worden gewipt. 5. Het frame van de pollenfilter zit met clips vast. Deze kunnen gewoon langs de rand naar boven worden geschoven. Trek vervolgens de oude filter met het frame eruit. 6. Controleer de grootte en de plaatsing van het frame voordat u de nieuwe filter plaatst. Zo bent u zeker dat de montagerichting klopt. Als geheugensteuntje vindt u op het frame pijlen, gemarkeerd met “Air Flow”. Deze moeten in de richting van het interieur wijzen. 7. Zet de clips weer op de filterbehuizing en monteer de windgeleider met behulp van de schroefclips weer aan het schutbord vast. Tenslotte kunt u de ruitenwissers weer met de bijbehorende moeren bevestigen. 8. Start de wagen en de airconditioning. Controleer of de ingestelde temperatuur wordt bereikt en hoe snel het duurt van warm naar koud. Is alles in orde, is de reparatie geslaagd. |
Optie B:
2. Is dit niet het geval, moet een deel van het handschoenvakje met de bijbehorende schroeven worden verwijderd om bij de behuizing te komen. 3. De filterbehuizing zit met clips dicht. Om deze los te maken, moeten ze beide gelijktijdig eerst naar binnen worden geschoven en vervolgens langs boven verwijderd. 4. Trek de pollenfilter compleet met frame uit de behuizing. 5. Vergelijk grootte en plaatsing van het frame met de nieuwe filter. Let op de juist montagerichting. Bij wijze van hulp staan er pijlen met “Air Flow” op het frame. Deze moeten in de richting van het wageninterieur wijzen. 6. Plaats de clips op de behuizing en schuif deze op zijn plaats totdat hij vastklikt of totdat u duidelijke weerstand voelt. 7. Bevestig het handschoenvakje met de bijbehorende schroeven weer aan het dashboard. 8. Start de motor en de airco. Controleer de werking en de wissel van warm naar koud. Let er daarbij op hoe snel de gewenste temperatuur wordt bereikt. Wanneer er geen problemen zijn, was de vervanging geslaagd. |
Mogelijke fouten bij de montage
Normaal gezien is de vervanging van de pollenfilter zo makkelijk dat zelfs beginners geen grote fouten kunnen maken. Enkel bij de montage van de ruitenwissers of andere onderdelen is het mogelijk dat deze niet juist werden vastgeschroefd. Daardoor kunnen er trillingen ontstaan die tijdens de rit geluiden veroorzaken. Dan moeten de schroeven en clips nog eens extra worden aangehaald.
De enige echte serieuze fout betreft de montagerichting van de filter. Wanneer deze ondanks vergelijking en de pijlen toch verkeerd om wordt geplaatst, slibben de fijne lagen met grof vuil dicht. Het resultaat is een aanzienlijk kortere levensduur en slechtere filterfunctie. Daarom dient u bij montage absoluut de montagerichting in het oog te houden.
Foto: Lukatme, Zhou Eka, wellphoto, faithvera, ZhdanHenn, MicrostockStudio, Alraun, iMolly, kostasgr, dashadima / shutterstock.com