Hardnekkig vocht in de auto is niet alleen bijzonder onaangenaam. Wanneer het muf ruikt, de ruiten van binnen constant beslagen zijn en de voetmatten doorweekt, kan dit een ernstig waarschuwingssignaal zijn. Deze gids verduidelijkt uitgebreid, wat u in een dergelijk geval moet doen.
Waaraan herkent u vocht in het interieur van uw auto?
Vocht in het interieur is te ruiken, te voelen en te zien. Bij normaal gebruik van een auto is de muffe geur het eerste teken. Wanneer deze ook na grondige reiniging niet verdwenen is, dient u wat nauwkeuriger te inspecteren.
Een typische plek voor vocht dat zich verzamelt, is de voetenruimte. Het beste drukt u een keukendoek stevig met de hand op het tapijt. Vocht dat in de doek trekt, is op deze wijze eenduidig en snel vast te stellen.
Verdere symptomen zijn: beslagen en soms zelfs beijzelde binnenruiten, schimmelvorming in het interieur, natte zetels.
![]() Pollenfiltervoor de aanbiedingsprijs vanaf 5,96 €Koop nu ⇒ |
Oorzaken voor vocht in het interieur
Het meeste vocht wordt door normaal gebruik veroorzaakt. Sneeuw dat aan de schoenen is blijven hangen, is de meest voorkomende oorzaak voor vocht dat in het interieur terechtkomt. Dit is meestal geen probleem en wordt tijdens de rit duidelijk. De airconditioning van de auto is een goede ruimte-ontvochter en kan hiervoor ook in de winter gebruikt worden. Wanneer er een echt waterprobleem in de auto wordt vastgesteld, dient u nader te inspecteren.
Een vochtig interieur kan op vele verschillende wijzen ontstaan. Wat ze gemeen hebben, is dat er ongewenst water binnendringt. Water is bij een auto echter niet gelijk water. Daarom is de eerste maatregel bij een auto, vast te stellen waar het vocht binnendringt. Water kan op drie manieren in het interieur binnendringen:
1. Regenwater:![]() |
2. Opspattend water aan de onderkant:![]() |
3. Water van de interieurverwarming:![]() |
Schakel vervolgens de verwarming aan en zet de interieurblazer op ventilatie van de voorruit. Wanneer deze direct bij het luchtmondstuk beslaat, is met grote waarschijnlijkheid de warmtewisselaar defect. Wanneer de bodem al nat is, neemt u een wit, vocht absorberend doek. Toiletpapier, keukenpapier of papieren zakdoeken zijn hiervoor het beste geschikt. Absorbeer wat van het vocht in het doek en kijk naar de kleur. Is het helder, gaat het waarschijnlijk om opspattend water van onderen. Is het echter de kleur van het koelmiddel, heeft u de oorzaak gevonden.
Tip: Een warmtewisselaar is een zeer goedkoop vervangingsonderdeel. Afhankelijk van auto kost hij tussen de 15 en 50 euro. De installatie is tamelijk complex. Meestal moet het gehele dashboard met stuur en airbag worden gedemonteerd. Dit werk is technisch niet heel moelijk, maar als leek kan men hiervoor rustig een heel weekeinde inplannen.
Vocht uit de auto krijgen
Wanneer u de oorzaak heeft vastgesteld, is uw auto tegen verder binnendringen van ongewenst water weer beschermd. Nu moet u het aanwezige vocht verwijderen om de auto weer zijn volledige comfort terug te geven.
Ga grondig te werk, anders kunnen geur en schimmel zich in de auto vastzetten.
Hoe men vocht in de auto verwijdert |
1. Controleren van het textiel
|
2. Restvocht verwijderen
|
Het overige vocht kunt u met behulp van een droogmiddel verwijderen. Daarvoor zijn absorbtiedrogers met silica-gel uitstekend geschikt. Deze kosten in een driedelige set ca. 12 – 15 euro. Wanneer u ook hier de voorkeur geeft aan een bijzonder goedkope methode, kunt u zich met zout of houtskool behelpen. Neem een leeg koekjesblik en perforeer het deksel met een spitse hamer. Hoe meer kleine gaatjes u maakt, hoe beter de werking. Vul vervolgens het blik met houtskool. Let erop dat u uitsluitend stukken gebruikt, die groter zijn dan de gaatjes. Plak het blik met plakband rondom dicht en zet hem onder de passagierszetel. Het droge houtskool zal nu geleidelijk alle vocht uit het interieur opzuigen. Hoe meer interieurdroger u in de auto gebruikt, hoe groter de werking. In plaats van houtskool en een blik kunt het ook met een paar oude sokken proberen, die u vult met zout of kattenzand.
Tips voor snelle lezers:
– In de herfst en winter kranten in de voetenruimte leggen
– Interieurdroger zelf maken met houtskool, kattenzand of zout
– Defecte warmtewisselaar meteen repareren
– Afvoerkanalen op verstopping checken
– Rottende voetmatten of tapijt vervangen
Foto: nikhg, 290712, FotoDuets, Kzenon, FotoDuets, Photographee.eu, photosthai, Alexey Ryazanov/ shutterstock.com