De ruitensproeiers maken onderdeel uit van het ruitenwissysteem en zijn bedoeld om een droge, vieze ruit met water en reinigingsmiddel te besproeien. Hoe gelijkmatiger de reinigingsvloeistof daarbij wordt aangebracht, des te efficiënter het reinigingsproces.
De ruitensproeier treedt automatisch in werking wanneer de wis/was-functie wordt ingeschakeld. In de meeste gevallen trekt u hiervoor de ruitenwisser- of multifunctionele hendel naar u toe. Zolang de schakelaar wordt bediend, sproeit de wisserpomp waswater op de ruit. Tegelijkertijd bewegen de ruitenwissers in normale snelheid heen en weer. Wanneer de schakelaar wordt losgelaten, stopt de pomp. De ruitenwissers wissen nog een paar keer na om de ruit weer schoon en droog te krijgen.
Defect aan het ruitenwissysteem
Het ruitenwissysteem kan enkele defecten vertonen. Typische mankementen zijn:
– er komt geen vloeistof uit de sproeiers. – er druppelt wat water uit de sproeier dat de ruit niet bereikt. – de waterstraal schiet over de ruit heen of er zijdelings aan voorbij |
![]() Ruitensproeiers Online Shopgoedkoop vanaf 1,61 €Koop nu ⇒ |
Deze mankementen kunt u in de meeste gevallen zelf verhelpen.
Geen reinigingsvloeistof uit de ruitensproeier
![]() |
Wanneer er geen water uit de ruitensproeier komt, kan dit drie oorzaken hebben: |
Wanneer de pomp niet werkt, komt geen water uit de sproeier. Bovendien draait ook de motor van de pomp in dit geval niet. Dit kunt u nagaan door de hendel voor het ruitenwisser te bedienen en u hoort daarbij de motor niet. Het beste parkeert u hiervoor de wagen, schakelt de motor uit en draait de contactsleutel op “ontsteking“. Vervolgens opent u de motorkap en vraagt een helper of hij de wisser wil bedienen.
Zo kunt u ook bij hoogwaardige, goed geïsoleerde auto’s de werking van de wisserpompmotor controleren. Bij gewoon testen tijdens het rijden bestaat het risico dat het (ontbrekende) pompgeluid omwille van alle andere geluiden niet te onderscheiden is.
Wanneer de motorkap toch al open staat en een helper aanwezig is, kan ook meteen de toevoerslang van de sproeiers worden geïnspecteerd. De wassproeiers zijn met eenvoudige rubberen slangen verbonden. Ze kunnen door trillingen losgeraakt zijn. Bij oudere auto’s wordt de elasticiteit van de slang minder op de plek waar hij met de sproeier verbonden is. Dit is te zien aan het uitgelubberde mondstuk van de slang. De eenvoudigste en snelste oplossing is in dit geval, het uitgelubberde stuk af te snijden en de slang weer te bevestigen. Het best vervangt u de hele slang gewoon.
Wanneer lekken te zien zijn, is het oppassen geblazen! Heel waarschijnlijk heeft een marter zich in de motorruimte uitgeleefd! Een aangeknabbelde wisserslang is hiervoor een duidelijk bewijs.
Dan moeten alle kabels en slangen in de motorruimte grondig op verdere beetsporen worden gecheckt. Wanneer een aangeknabbelde water- of olieslang onopgemerkt blijft, loopt u het risico op grote motorschade!
De meest voorkomende oorzaak voor een niet-functionerend wissysteem is echter verstopte sproeiers. Drie oorzaken kunnen zich voordoen:
– de ruitenwisservloeistof is bevroren. – de wisservloeistof is vervuild. – de ruitensproeiers zijn van buitenaf verstopt geraakt. |
Wanneer de ruitenwisservloeistof bevroren is, bent u vergeten het op de winter voor te bereiden. Hier helpt enkel het ontdooien in een warme garage of met een lange autorit. Vervolgens dient u de vloeistof volledig af te tappen en door wisservloeistof met antivries te vervangen. Pas echter op: wanneer wissertank volledig vol was voordat hij dichtvroor, moet hij eerst nauwkeurig worden geïnspecteerd. Water zet zich voor ongeveer 10% uit zodat de tank kan zijn gebarsten.
Vervuilde wisservloeistof komt slechts zelden voor. Het treedt hoogstens op wanneer vreemde deeltjes in de wissertank terecht zijn gekomen. Normaal gezien is dit onmogelijk al kan het niet helemaal worden uitgesloten. Bij de reparatie van het wissysteem moet daarom een blik op de zuiverheid van de wisservloeistof worden geworpen. Wanneer er zich vreemde deeltjes in bevinden, moet de tank grondig worden gereinigd.
- Ruitensproeiers verstoppen meestal van buitenaf. Regenwater neemt stof en stuifmeel mee terwijl het langs de voorruit omlaag loopt. Een deel daarvan kan in de sproeier terechtkomen en deze op den duur laten dichtslibben.
Ruitensproeiers reinigen
Tot op enkele jaren geleden waren eenvoudige, kogelvormige ruitensproeiers met geboorde gaten gebruikelijk. Ze konden gewoon met een naald worden gereinigd en bijgesteld. Tegenwoordig worden in nieuwe auto’s “waaiersproeiers” en “microsproeiers” ingezet. Ze verspreiden een fijnere straal en beslaan daarmee een groter oppervlak per pomphandeling. Fijnere sproeiers neigen echter sneller tot dichtslibben en zijn niet zo maar schoon te krijgen. Daarvoor bestaat gelukkig een eenvoudig truukje:
- Het beste reinigingsmiddel voor ruitensproeiers is perslucht. Om ze efficiënt te reinigen, worden ze van achterlangs schoongeblazen. Daarvoor moeten de sproeiers echter worden verwijderd. De montage van de sproeiers is bij autofabrikanten heel verschillend.
- In de meeste gevallen is er echter geen of nauwelijks gereedschap nodig. Meestal kunnen ze er eenvoudig worden afgetrokken. Vaak zijn ze met een borgmoer bevestigd, die gewoon kan worden losgeschroefd. Ook de verbinding met de toevoerslang is heel verschillend.
- Vroeger werd daarvoor meestal een eenvoudige rubberen slang gebruikt die direct op de mof van de sproeier werd gestoken. Tegenwoordig zit hier een eindstuk met een bevestigingsklem. Beide kunnen echter net zo makkelijk zonder gereedschap worden losgemaakt.
- Wanneer u de sproeier heeft verwijderd, kan hij worden doorgeblazen.
- Daarvoor is het bandendrukapparaat aan een tankstation meestal voldoende. U drukt de aansluitmof gewoon in de sproeier van het persluchtapparaat todat de stalen pen de leiding opent.

- Vervolgens schakelt u de perslucht aan. Na 3 – 4 seconden is de sproeier schoongeblazen. Vervolgens bevestigt u de sproeier weer in de omgekeerde volgorde zoals u hem heeft verwijderd. Al bij al zou de controle en onderhoud van de ruitenwisinstallatie niet meer dan 15 minuten in beslag mogen nemen.
Ruitensproeier juist instellen
De grote kogelvormige sproeiers worden ook vandaag nog gebruikt, vooral bij goedkopere wagens. Er bestaat weliswaar speciaal gereedschap voor het afstellen van ruitensproeiers. Dit is in principe echter overbodig. Met een dunne boor, een precisie-schroevendraaier of gewoon een veiligheidsspeld kan het ook.
De ruitensproeier wordt zo ingesteld dat hij het gezichtsveld van de bestuurder besproeit. Wanneer u hem te hoog afstelt, gaat veel vloeistof over het dak heen verloren. Wordt hij te laag ingesteld, bereikt onvoldoende vloeistof het gezichtsveld. De plek waar het water op de ruit treft, moet daarom midden in het bovenste derde deel van de voorruit liggen. Zijdelings worden de wassproeiers symmetrisch afgesteld zodat de gehele voorruit gelijkmatig van water wordt voorzien.
Bij hoogwaardige auto’s is de instelling van de ruitensproeiers iets gecompliceerder. De brede, fijne straal wordt niet meer door kogelvormige sproeiers gegenereerd, maar door echte nauwkeurige high-tech-sproeiers. Ze hebben aan de zijkant een instelschroef die met een torx-schroevendraaier kan worden afgeregeld.
Grenzen van de sproeierinstallatie
De wisserinstallatie van voor- en achterruit heeft zijn technische grenzen. Hij dient met name ertoe, een licht vervuilde of stoffige ruit weer schoon te krijgen. Grote modder- of sneeuwklonten, vogelpoep of vastgeplakte insecten krijgt u niet zo makkelijk weg. Wanneer u teveel van de wisserinstallatie vergt, kan hij de gehele ruit zodanig volsmeren dat u er niet meer doorheen kunt kijken.
Tijdens de rit kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. De bestuurder “vliegt dan blindelings“. Bij te sterke vervuiling moet u het dichtstbijzijnde tankstation opzoeken. Daar staat een emmer met water en een aftrekker klaar waarmee u de voorruit volledig zelfs van het meest grove vuil kunt bevrijden.
Truukje tegen het piepen
Ook de beste ruitenwisserinstallatie kan een lastig probleem vertonen: het enerverende piepen van de ruitenwissers. Het piepen ontstaat wanneer de ruitenwissers oud en broos worden.
![]() Wisserbladen van Boschmet 50% kortingnaar de winkel ⇒ |
Goedkope ruitenwissers zijn vaak van hard rubber vervaardigd. Dit heeft de neiging, eerder tot piepen over te gaan. Niettemin kunnen ook hoogwaardige en nieuwe ruitenwissers dit geluid ontwikkelen. Dan is er vaak vet op de wisserbladen achtergebleven. De wisinstallatie kan dit slechts gedeeltelijk reinigen.
Hier helpt enkel het afvegen met een schone doek en veel reinigingsvloeistof. Dan zou het piepen moeten ophouden.
Foto: Aleksandrs Tituskins, Chirachai Phitayachamrat, Oscar Carrascosa Martinez, g0d4ather, Pepgooner, Dan Race, LastMan21, Siarhei Tolak, Patryk Kosmider, rocharibeiro, Chonlawut, DaViDa S, Shanti Hesse / shutterstock.com