Remklauw houder auto achter en vóór

Remzadel houder Voor Top automodellen
- Remklauw houder VOLKSWAGEN GOLF
- Remklauw houder BMW 3-serie
- Remzadel houder VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Remklauw houder OPEL ASTRA
- Remklauw houder VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Remzadel houder FORD FOCUS
- AUDI A4
- Remklauw houder OPEL CORSA
- Remklauw houder MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Remzadel houder AUDI A3
- FORD FIESTA
- Remklauw houder BMW 1-serie
- Remklauw houder VOLKSWAGEN PASSAT
- Remzadel houder RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Remklauw houder SEAT IBIZA
- Remklauw houder SEAT LEON
- Remzadel houder TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Remklauw houder defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Krachten veilig absorberen met de remdrager
De remdrager is een belangrijk onderdeel, dat tot de unit van de remschijf behoort. Hij is de dragende constructie waarin de remklauwen zijn gemonteerd. De remklauwen zijn op hun beurt de dragers van de remvoeringen. Wanneer de rem wordt bediend, drukken de remvoeringen met grote kracht tegen de draaiende remschijf. Deze is eveneens van massief staal. Bij het remmen treden aanzienlijke krachten op. Deze moet een remklauwdrager veilig kunnen absorberen.
Welke krachten werken op de remklauwdrager?
Eerst veroorzaken de remvoeringen bij het aandrukken op de remschijf een proportionele tegenkracht. Bji een normale volledige remhandeling kan de remdruk al 150 bar bedragen. In geval van een noodstop, veroorzaakt door de rembekrachtiging, kan de remdruk zelfs voor korte tijd tot 400 bar stijgen. Bij deze lineair werkende krachten niet uiteenvallen betekent al een grote uitdaging voor de drager van de remklauw.
De remmen worden in de regel niet staand gebruikt, maar tijdens het rijden. Hoe sneller de remschijf draait, des te groter het effect van de schuifkrachten bij het remmen. Bij het aanlopen werkt de wrijvingskracht niet verticaal, maar parallel op de remschijf en de remvoeringen. Deze parallelkracht wordt samen met de aandrukkracht in een schuine krachtvector omgezet, die bovendien constant van richting en intensie verandert. Deze hoge, schuine en wisselende werking vereisen een compromisloze kwaliteit en stabiliteit van dit onderdeel.
Bouw van een remklauwdrager
Een remdrager is een verbazingwekkend dun, monolithisch onderdeel uit verzinkt gietstaal. Hij is altijd exact op het wagetype afgestemd. In essentie bestaat hij uit een beugel die zowel van schroefpunten aan de wielgeleiding als opnamepunten voor de remvoeringen is voorzien. In normale gevallen is de remklauwdrager zeer duurzaam en houdt het een autoleven lang uit. Niettemin dient hij bij elke vervanging van de remvoeringen te worden gereinigd en gecontroleerd.
Levensduur van een remklauwdrager
Een remdrager staat weliswaar onder hoge belasting, doch houdt het over het algemeen lang uit. Voor een leek is zijn kwaliteit nauwelijks te verifiëren. Die hangt met name van het materiaal af, dat voor zijn constructie werd gebruikt alsmede de deugdelijkheid van zijn afwerking. Enkel gegoten en persgegoten onderdelen, met het juiste verhouding van legeringsbestanddelen geproduceerd en professioneel geperst en afgebraamd, komen in aanmerking. Duidelijke bramen op de remdrager zijn reeds een aanwijzing voor ontbrekende kwaliteitscontrole van de fabrikant.
Productie van remdragers
Remklauwdragers zijn technisch dermate belangrijke onderdelen, dat zij een bijzonder intensieve kwaliteitscontrolesysteem vereisen. Veel autofabrikanten schrijven bij de certificatie van hun leveranciers met name bij de modellen met een hoog aantal PK een 100% controle van de onderdelen voor. Hierbij wordt met behulp van ultrageluid en röntgenstraling vastgesteld of er zich holle ruimten in het onderdeel hebben gevormd of dat er vreemde voorwerpen tijdens het gietproces zijn ingesloten. Het is heel belangrijk dat deze foutieve onderdelen er in de fabriek uit worden gesorteerd. Bij gebruik hebben deze mankementen een uiterst verzwakkend effect op het onderdeel.
Defecten aan de remdrager
Na jarenlang gebruik kunnen remdragers doorgaans vroeger of later een defect vertonen. In de regel betreft dit een barst. Hier geldt een bijzondere raad: zodra een barst wordt vastgesteld, moet het onderdeel onmiddellijk worden vervangen. Een remklauwdrager kan niet worden gelast of geplakt. Het enige, dat de volledige verkeersveiligheid herstelt, is complete vervanging. De vervanging van een remklauwdrager is heel eenvoudig: hij is meestal slechts met twee bouten bevestigd. De bouten worden tevens vervangen en met het correcte draaimoment vastgedraaid. De waarden van het draaimoment zijn in de reparatiegegevens van de auto te vinden.
Geen dure zaak
Remklauwdragers zijn technisch uiterst belangrijke, maar ook zeer eenvoudige onderdelen. Dit maakt hun prijs heel laag. Ook een merkproduct, bijvoorbeeld van TRW, is zelden duurder dan 60 euro. De prijs voor een nieuw onderdeel hangt natuurlijk sterk van de auto af, waarin het wordt geïnstalleerd. Hoe hoger het motorvermogen en hoe zwaarder de auto, des te groter zijn de op de remklauwdrager werkende krachten. Daarom dient hij voldoende massief te zijn vervaardigd. Wij raden installatie van tweedehands onderdelen dringend af. Speel niet met uw veiligheid maar kies altijd voor nieuwe merkkwaliteit.