Remtrommel auto achter en vóór

Remtrommels Voor Top automodellen
- Remtrommel VOLKSWAGEN GOLF
- Remtrommel BMW 3-serie
- Remtrommels VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Remtrommel OPEL ASTRA
- Remtrommel VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Remtrommels FORD FOCUS
- AUDI A4
- Remtrommel OPEL CORSA
- Remtrommel MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Remtrommels AUDI A3
- FORD FIESTA
- Remtrommel BMW 1-serie
- Remtrommel VOLKSWAGEN PASSAT
- Remtrommels RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Remtrommel SEAT IBIZA
- Remtrommel SEAT LEON
- Remtrommels TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Remtrommel defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
De remtrommel is een onderdeel van de trommelrem. Dit remsysteem bestaat al vele jaren en heeft zich vooral gehandhaafd vanwege zijn stevigheid en levensduur alhoewel de trend zich steeds meer in de richting van schijfremmen ontwikkelt. Ondanks zijn weerstand is een defect niet uitgesloten en alhoewel het hier niet de "hoofdrem" betreft, mag daar niet lichtvaardig mee worden omgegaan. erslechtering van remweg en totale stopafstand kunnen in geval van mankementen zware ongevallen veroorzaken.
Waar is de remtrommel te vinden?
- Trommelremmen worden tegenwoordig enkel nog aan de achterste as ingezet. Daar moet u met zoeken beginnen.
- Bij een gemonteerd wiel zit de remtrommel achter velg en band verstopt. Wanneer beide verwijderd zijn, vindt u aan de voorkant de wielremcilinder, remschoenen en de beide remvoeringen. De eigenlijke remtrommel ligt er als een soort behuizing omheen.
Hoe functioneert hij?
- Een remhandeling verhoogt de druk in de wielremcilinder, waarvan de zuigers in beweging worden gezet. Deze zijn direct met de remschoenen verbonden die daardoor naar buiten in de richting van de remtrommel worden gedrukt. De aan de remschoenen gemonteerde remvoeringen komen met de trommel in aanraking waardoor de wrijvingsweerstand verhoogt, het opgebouwde momentum daalt en de wagen tot stilstand komt.
Wat gebeurt bij een defect?
- Zowel schijf- als trommelremmen zijn voorzien van een controlesyseem. Lichtjes op het dashboard waarschuwen voor eventuele problemen.
- Een defect treedt zelden aan twee kanten tegelijk op. De wagen trekt bij het remmen naar één kant of gaat "dwarsliggen" omdat de remkracht ongelijk is. Ook een plotselinge verslechtering van de remprestatie is een typisch symptoom.
- De handrem functioneert niet meer naar behoren.
- Wanneer de remtrommel "doorgeroest" is, lekt hij mogelijk remvloeistof, hetgeen te zien is aan de donkere vlekken rondom de getroffen plaatsen.
Mogelijke oorzaken:
- Vaak tast ouderdom het materiaal aan. Vuil en weer veroorzaken roest die zich onverbiddelijk in het metaal invreet totdat er gaten ontstaan. Veel remtrommels beschikken over een "remring". Ook dit interne metalen component kan door roest zijn aangetast en de remkracht verminderen.
- Hoge mechanische stress kan tot koudvervorming leiden. Dit is bijvoorbeeld bij ongelukken het geval maar kan ook andere oorzaken hebben. Dan kan het gebeuren dat de remtrommel "onrond" loopt, gaat trillen of zijn totale remkracht verliest.
Naar de garage of zelf vervangen?
- De trommelrem is een veiligheidsrelevant onderdeel waarvan de werking essentieel is voor de APK-keuring. Alleen uit verzekeringstechnische overwegingen dienen reparaties daarom door een vakman te worden uitgevoerd. Onvakkundig gemonteerde remmen leiden tot rijontzegging.
Levensduur verlengen – verglaasde remmen schoonmaken
Koper, messing, molybdeen, zinksulfide – de remvoering bestaat uit een complexe mix van materiaal met verschillende smeltpunten. Wanneer het smeltpunt van bepaalde materialen reeds bereikt is, terwijl die met hoger smeltpunt hun kristallijne structuur handhaven, vormt zich een harde laag op de bovenkant die de wrijvingskracht aanzienlijk benadeelt. Dit zogenaamde "verglazen" treedt met name in stadsverkeer op, waar door "stop and go" de remmen permanent gedeeltelijk worden belast. Verglaasde remmen hoeven niet per se te worden vervangen. Vaak is het voldoende, de remvoeringen goed op temperatuur te brengen om de verglaasde laag letterlijk "weg te smelten". Daarvoor zoekt u een parkeerplaats of een rechte weg (let op verkeer!) op, die lang genoeg is om een snelheid van minstens 80 km/u te bereiken. Vervolgens trapt u bij deze snelheid hard op de rem en herhaalt deze procedure net zolang totdat een verbetering van de remkracht voelbaar is. Ook op zicht kan worden vastgesteld hoe de melkachtige laag op de remmen langzaam verdwijnt.
Hoeveel moet ik investeren?
Weliswaar is de trommelrem voor slechts 25% van de remhandeling verantwoordelijk. Toch kan hij het verschil tussen een ongeluk en een bijna-ongeluk uitmaken. Fabrikanten beloven bij duurdere producten daarom een gelijkblijvende remkracht voor de gehele levensduur die in dit geval vele jaren kan bedragen. Afhankelijk van of ze met of zonder wiellager worden verkocht, kunnen remtrommels tussen ongeveer 70 EUR en 250 EUR kosten. Iedereen wil een hogere levensduur en betere remkracht van zijn trommelrem. De prijs kan daarbij echter behoorlijk oplopen. Om dit te voorkomen, dient u in elk geval onze shop eens te bezoeken. Hier bieden wij premium producten tegen lage prijzen aan, waarmee u dankzij dagaanbiedingen en permanente kortingen een hoop geld kunt besparen.