Gloeilampen in de auto vervangen: doe het zelf!

Gloeilampen in de auto vervangen: doe het zelf!

Voor sommige defecten of mankementen hoeft u niet meteen naar de garage te rijden. Afhankelijk van automodel kunnen bepaalde problemen door de auto-eigenaar zelf worden verholpen. Dit geldt voor veel auto’s waarbij een gloeilamp is uitgevallen. Deze bijdrage levert u een doe-het-zelfhandleiding voor het vervangen van gloeilampen in de auto. Het is echter niet in elke auto even makkelijk.

Lampen en verlichting van de auto

Lampen en verlichting van de autoEerst moet worden bepaald met welke verlichtingstechnologie we te maken hebben van de lampen waarbij de peertjes moeten worden vervangen.

Qua autoverlichting kan onderscheid worden gemaakt tussen de volgende verlichtingsproducten:

– gloeilampen (met gloeidraad)
– xenon- en bi-xenonlampen (gasontladingslampen)
– LEDs

1. Vervanging van xenonlampen

Vervanging van xenonlampenXenon wordt in de auto voor grootlicht (bi-xenon) en dimlicht van de koplampen gebruikt. Vanaf de 90-er jaren is xenon geleidelijk de halogeenlamp gaan vervangen, doch is tot op heden bij veel automodellen tegen een meerprijs beschikbaar. Een bepaald automodel wordt dan ook niet per se met xenonverlichting geleverd.

Voor xenon schrijft de wet bepaalde eigenschappen voor. Zo moet de lichtveldregeling automatisch en traploos kunnen veranderen. Vaak is ook een koplampreinigingssysteem verplicht. Om het gas in de xenon-buislamp te ontsteken, is een elektronisch voorschakelapparaat (VSA) noodzakelijk.

Het VSA voorziet voor een heel kort moment in ontsteking tot wel 25.000 Volt van het in de buislamp aanwezige gas. In principe bestaat hierbij levensgevaar. Alleen al daarom mogen defecte xenonlampen niet door leken worden vervangen. Bovendien is niet altijd de buislamp defect. Ook het VSA of de kabel kunnen beschadigd zijn.

2. LED-lampen vervangen

LED-lampen vervangenBij LED-lampen moet een bepaald onderscheid worden gemaakt. Aan de ene kant zijn er de LEDs als directe opvolgers van de gloeilamp en dus in dezelfde fittings passen als de oorspronkelijke gloeilampen. Deze LEDs kunt u dan ook zelf vervangen, net zoals u dat bij gewone gloeilampen zou doen. Daarvoor raadpleegt u de traditionele handleiding voor lampenvervanging.

Anders ziet het eruit voor de moderne LED-verlichting en de nieuwste generatie koplampen. De LEDs zijn hier in het achterlicht of de koplamp geïntegreerd. Dit betekent dat in de regel de gehele koplamp of het betreffende achterlicht volledig wordt vervangen. Hiervoor is bezoek van een bevoegde vakgarage noodzakelijk.

Gloeilampen in de auto zelf vervangen

Bij gloeilampen moet eerst onderscheid worden gemaakt tussen de belangrijkste verlichting:

koplampen en mistlampen– koplampen en mistlampen
voorste richtingaanwijzers– voorste richtingaanwijzers
zijverlichting en parkeerlicht– zijverlichting (parkeerlicht)
achterlichten en mistachterlicht– achterlichten, eventueel met apart achteruitrijlicht en/of mistachterlicht
Gloeilampen op de kentekenplaatverlichting– kentekenverlichting
Gloeilamp binnenverlichting– interieurverlichting
Auto gloeilampen kortingswinkel

Auto gloeilampen kortingswinkel

vanaf slechts 0,22 €

Ontdek nu!

Bij koplampen hebben halogeenlampen de biluxlampen al sinds tientallen jaren verdrongen. De tweedraads-biluxlampen zijn hoogstens nog in oldtimers tot in de 60ies te vinden. Afgezien van de reeds genoemde LEDs en xenonlampen worden voor koplampen halogeenlampen gebruikt. Die zijn er in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het verlichtingsconcept van een voertuig. Zo zijn H1 tot H3- en H7-lampen voorzien van een enkele gloeidraad en H4 – H6 van een dubbele gloeidraad.

De indeling ziet er over het algemeen als volgt uit:

– H4 – H6-systemen met twee koplampen ( 1 x links, 1 x rechts)
– H1 – H3 en H7-systemen met vier koplampen (2 x links, 2 x rechts)

De passende halogeenlampen

De passende halogeenlampenAnaloog aan het systeem met vier koplampen zijn ook compacte koplampen een optie. Deze brengen verschillende lichten inclusief mistlampen samen. Veel Mercedes-koplampen zijn daar een voorbeeld van. Bovendien zijn H7-koplampen voorzien van helder lampglas en H4 van gestructureerd lampglas. Wanneer u niettemin onzeker bent welke lampen u voor de koplamp van uw auto nodig heeft, kunt u dit in de auto- of reparatiehandleiding nalezen.

Nog een herkenningspunt van de verschillende halogeenlampen zijn de verschillende lampvoeten.

  • H1 – H3 hebben een kort stuk kabel, waaraan afhankelijk van H-bouw een stekker in uiteenlopende vormen aan het uiteinde zit.
  • H5 en H6 hebben een verschillende diameter van lampvoet, maar worden sowieso nauwelijks voor auto’s gebruikt.
  • H7 en H4 zijn te herkennen aan de pinnen die uit de lampvoet steken.

Bijzonderheden en belangrijke tips bij H4-gloeilampen

tips bij de H4-lampenBij de H4-lampen zijn drie pinnen in min of meer gelijke afstand in de lampvoet aangebracht. Alhoewel deze pinnen een verschillende breedte hebben en eigenlijk maar in één positie in de fitting passen, kunnen ze met een beetje kracht zetten al gauw verkeerd om worden geplaatst. Daarom willen wij u een ezelsbruggetje voor de nog vaak gebruikte H4-lampen meegeven: in de buislamp ziet u de gloeidraad aan een reflector zitten die van voren een welving als een pannetje heeft. U moet (in gedachten) in het pannetje kunnen spugen bij het aanbrengen. Dan staat de H4-lamp in de juiste richting geplaatst.

Bovendien hebben wij voorafgaand aan de eigenlijke handleiding voor lampenvervanging nog een belangrijke tip:

Neem de lampen uitsluitend aan de lampvoet vast en nooit aan het glas. Aan onze handen bevindt zich een laagje vet, vocht en vuil. Het vet en het vocht verhitten en kunnen de gloeilamp beschadigen. Heel vaak leidt een vingerafdruk op de buislamp tot een beslagen lampglas (de ruit van de koplamp). Nieuwe gloeilampen en met name halogeenlampen vanwege de hoge temperaturen dus altijd uitsluitend aan de metalen lampvoet beetpakken om beslagen koplampen te vermijden.

Vervanging van gloeilampen in de koplamp zelf uitvoeren

Jammer genoeg hebben wij hier mogelijkerwijs slecht nieuws voor u. Niet bij alle automodellen is de vervanging van gloeilampen een kwestie van een paar minuten. Vaak zit er aan de achterkant van de koplamp een opgeschroefde kap de grootte van een hand. Deze kap moet worden verwijderd en dan heeft u zicht op de gloeilamp en de lampvoet. Bij sommige auto’s is de gloeilampvervanging echter niet meer zo eenvoudig.

gloeilamp op de koplamp zelf vervangenSoms moet de hele koplamp, bij een aantal modellen zelfs ook nog eens de radiateurgrille, de wielkastbeplating en zelfs de frontbeplating worden verwijderd. Een aantal fabrikanten, zoals Volkswagen, pogen na heftige kritiek van klanten de vervanging van gloeilampen bij sommige modellen weer te vereenvoudigen. Zo moet de Golf IV voor gloeilampenvervanging naar de garage, bij de Golf V kan de bestuurder het weer zelf doen.
gloeilampenvervanging VW Golf

  • Open de motorkap en werp een blik op de achterkant van de koplamp. Wanneer meteen te zien is hoe hij moet worden geopend, staat niets een vervanging van de gloeilamp in de weg.
  • Voor een aantal modellen moet u bij de autofabrikant informeren of en hoe de gloeilampenvervanging kan worden uitgevoerd. Een nuttige ondersteuning zijn de talrijke forums van bepaalde automodellen in het internet.
  • Andere auto-eigenaars plaatsen hier vaak zeer gedetailleerde handleidingen voor doe-het-zelvers.

Handleiding voor de vervanging van gloeilampen in de koplampen van de auto

Handleiding voor de vervanging van gloeilampen in de koplampen van de auto

  • Schaf allereerst de passende lampen aan, dus bijvoorbeeld de H7- of H4-gloeilampen.
TYC-Koplampen shop

TYC-Koplampen shop

vanaf 15,84 €

Bestel nu in de online winkel

  • Schakel de ontsteking uit. Het beste trekt u de contactsleutel er helemaal uit.
  • Vervolgens opent u de motorkap.

koplamp van de auto verwijderen

  • Aan de achterkant van de koplamp ziet u een grijze of zwarte ronde overkapping die vastgeschroefd zit. Hij is ongeveer zo groot als een hand.
  • Wanneer de kap heel vast zit, gebruikt u een handdoek of handschoenen om meer kracht te kunnen zetten.

ontdekken de lampvoet van gloeilampen

  • Wanneer de overkapping verwijderd is, heeft u vrij zicht op de onderkant van de lampvoet. Trek de stekker eruit. Nu ziet u een beugel van metaaldraad die meestal aan beide zijden van de lampvoet in de fitting zit. Wanneer u de beugel volgt, ziet u dat deze aan de achterkant van de koplamp in een gleuf hangt. Om hem eruit te halen, drukt u de beugel aan deze positie lichtjes naar beneden en buigt u de beide uiteinden licht naar elkaar toe. Nu kan de beugel naar beneden worden geklapt. De gloeilamp kan hierbij uit de fitting vallen.

de kapotte gloeilamp verwijderen

  • Verwijder de kapotte gloeilamp, neem de nieuwe halogeengloeilamp aan de lampvoet uit de verpakking en plaats de voet of de pinnen in de fitting. Denk bij de H4-gloeilampen aan onze tip met het reflectorpannetje. Vervolgens hangt de de metalen beugel weer op zijn plaats, steekt u de kabelstekker weer op de lamp en brengt u de koplampoverkapping weer aan.

gloeilampen controleren

  • Tenslotte checkt u dimlicht en grootlicht.
  • Bovendien moet u tot vlak voor een muur rijden en het lichtbeeld van het dimlicht controleren. Met name wanneer ze niet even hoog schijnen of er ongelijkmatig uitzien, dient u de koplampen af te stellen. Daarvoor moet u naar een garage of een hiervoor uitgerust tankstation. Deze service wordt vaak kostenloos aangeboden.

Doe-het-zelfvervanging van andere gloeilampen in de auto

1. Parkeerlicht zelf vervangen

Parkeerlicht zelf vervangenHet parkeerlicht is vaak aan een andere positie van de reflector en is vaak wat moeilijk te bereiken.

Check de exacte positie met ingeschakeld parkeerllicht m.b.v. het nog functionerende parkeerlicht aan de andere kant.
 
 

2. Knipperlichten vooraan en zijdelings zelf vervangen

Knipperlichten vooraan en zijdelings zelf vervangenDit kan moeilijk worden. Bij sommige modellen zijn de lampglazen van de richtingaanwijzers van buitenaf opgeschroefd. Vaak zijn de knipperlichten echter op gecompliceerde wijze opgehangen aan een veer en moet een vertrouwde garage worden ingeschakeld.

3. Gloeilampen van de achterlichten zelf vervangen

Het vervangen van de gloeilampen van de achterverlichting gebeurt bij de meeste auto’s via de kofferruimte.
Gloeilampen van de achterlichten zelf vervangen

  • Aan de achterkant van de achterverlichting bevindt zich een in de interieurbekleding hangende of vastgeschroefde afdekking.

 de interieurbekleding van de auto koplamp verwijderen

  • Verwijder deze en haal het deksel van de lampen af. Nu ziet u een soort printplaat, de lampendrager. Deze zit oftewel aan het achterlicht geschroefd, ligt er los in of zit geklemd. Verwijder hem volgens de reparatiehandleiding van de fabrikant.

de afzonderlijke gloeilampen vervangen

  • Nu kunt u de afzonderlijke gloeilampen vervangen. Bij sommige modellen moet het kunststoffen lichtglas van buitenaf worden afgeschroefd om de gloeilamp te vervangen.

aandacht schenken aan gloeilampen met twee gloeidraden

  • Al deze gloeilampen moeten ter verwijdering van bovenaf (buislamp-kant) naar beneden in de richting van de fitting worden gedrukt, vervolgens zijwaarts gedraaid en dan losgelaten. Deze gloeilampen bezitten zijwaartse uitstulpingen waaraan de lampvoet vast hangt. Afhankelijk van lampvoet kunnen er verschillende aantallen uitstulpingen zijn en ook verschillend zijn gepositioneerd.
  • Bij gloeilampen met twee gloeidraden dient u erop te letten dat u de gloeilamp in de juiste richting plaatst, aangezien het een gloeilamp voor dimlicht (5 W) en remlicht (21 W) betreft. Wanneer u de gloeilamp verkeerd om plaatst, zijn de beide contacten aan de lampvoet en daarom ook remlicht en achterlicht verwisseld. Let op de correcte plaatsing van rubber pakkingen tussen lichtglas en lampdrager of het achterste afsluitdeksel.

4. Gloeilampen in het interieur en aan de kentekenplaatverlichting vervangen

Gloeilampen in het interieur en aan de kentekenplaatverlichting vervangen

  • Bij sommige modellen wordt de nummerplaat door het achterlicht beschenen. Bij andere is een speciale nummerplaatverlichting voorhanden. De lampen daarvoor worden simpelweg ingeschroefd, net zoals de meeste lampen in het interieur.
  • De hier gebruikte plafondlampen zien eruit als glazen zekeringen. Ze worden met een schroevendraaier voorzichtig eruit gewipt.
  • Dan wordt de nieuwe plafondlamp erin gedrukt tot hij vastklikt.

Foto: NONGASIMO, Dmitry Kalinovsky, pryzmat, Nasib Demlite, Bignai, sylv1rob1, lcrribeiro33@gmail, dudinart, Alex, NorGal, piggypa, motorradcbr, yauhenka, Denis Dryashkin, kanofoto, VitaminCo, Jeerasak banditram, lush, John M Anderson, ampol sonthong / shutterstock.com

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (26 Stemmen, gemiddelde: 4,85 uit 5)
Loading...