De cabriolet is een heel bijzonder type auto. Het rijgevoel bij het rijden met geopend dak is met niets te vergelijken. Zon, frisse lucht en levensvreugde gaan bij het cabrio rijden hand in hand. Om zo lang mogelijk hiervan plezier te hebben, heeft het dak bijzondere aandacht nodig. Lees in deze bijdrage alles, wat u over het cabriodak moet weten.
Twee typen – één functie
Bij de eerste modellen waren er van de cabriokap al meteen twee concurrerende systemen: het metalen vouwdak (hardtop) en de softtop. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.
1. Het vouwdak
Het vouwdak is in gesloten toestand een vast dak uit metaal of kunststof.
|
|
Deze constructie maakt de auto geschikt voor gebruik in alle seizoenen en verhoogt de algemene gebruikswaarde aanzienlijk.
![]() Auto-onderdelen voor de cabriogereduceerde aanbiedingen!Koop nu ⇒ |
Om ook met een vouwdak de cabrio-ervaring optimaal te benutten, zijn deze daken voorzien van een complex mechanisme. Dit is een dure constructie, maar ook heel comfortabel. Het klapdak beschikt over een elektromotorische of hydraulische ondersteuning. Dit maakt het openen en sluiten gemakkelijk. Afhankelijk van autotype kan het dak zelfs tijdens de rit worden geopend en gesloten.
De constructie van een vouwdak is echter complex en duur. In ingeklapte toestand reduceert het de plaats in de kofferruimte tot een absoluut minimum. Heeft men bij het inklappen grote voorwerpen in de kofferruimte vergeten, kan het vouwdak grote schade oplopen.
Bekende cabriolets met een vouwdak zijn:
Mercedes SLK
Peugeot 206 CC
Ford Fairlane (1955-1959)
2. Een stoffen kap
Een stoffen kap bestaat uit flexibel afdekmateriaal in één of twee lagen. Vroeger werd daarvoor standaard geïmpregneerde stof gebruikt. Daaraan ontleent deze kap zijn naam. Tegenwoordig komen veel verschillende stoffen voor dit doel in aanmerking: echt leer, kunstleer, vinyl, gecoate stoffen en zelfs glasvezelversterkte materialen werden reeds tot cabriodak verwerkt.
|
|
“Goedkoper” dan een vouwdak is weliswaar juist. Men moet echter van de kosten voor de vervanging van een stoffen kap geen verkeerd idee krijgen: een vervanging is altijd een dure aangelegenheid van minstens een aantal honderden euro. Dat is bij een versleten stofdak van een budget-cabriolet al snel een financiële ramp. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan de levensduur van een stoffen dak worden verlengd. Vroeg of laat komt echter het tijdstip waarop vervanging de enige optie is.
Cabriolets met softtops hebben meestal een goed bruikbare kofferruimte. Bij mooi weer hebben zij daarom een hogere gebruikswaarde dan de hardtop-cabriolets.
Het lage gewicht van de stoffen kap maakt de auto in zijn geheel lichter. Dit voordeel komt echter alleen bij gesloten toestand volledig tot zijn recht. Met geopend dak is de aerodynamiek van een cabrio zodanig verlaagd, dat het verbruik van brandstof wel moet stijgen.
Zon, wind, zoute zeelucht, UV-straling en hoge temperatuurverschillen tasten de kap onvermijdelijk aan. Voor zover geen mechanische inwerking voor scheuren of gaten in het stoffen dak zorgt, doet de geleidelijke verbrozing van weekmaker en weefsel een duit in het zakje. Vroeg of laat scheurt het cabriodak ineens open. Dan is vervanging de enige optie.
Dieven hebben het bij stoffen kappen bijzonder makkelijk. Een goedkoop stanley-mes is voldoende om zich snel toegang tot het interieur van de wagen te verschaffen. Daarom: nooit voorwerpen van waarde in de auto achterlaten!
Wanneer de cabrio het hele jaar door moet worden gereden, is een hardtop verplicht. Alleen met het afneembare, vaste dak kan de auto sneeuwlast dragen. De hardtop biedt bovendien een zo goed als gesloten passagierscabine, die goed kan worden verwarmd. Een hardtop is echter zelden onder de 2000 euro verkrijgbaar. Afhankelijk van cabriolet kan dit de waarde van de hele wagen overschrijden.
Onderhoud van het cabriodak
Vouwdaken hebben nauwelijks specifieke verzorging nodig. Af en toe moet het klapmechanisme worden gesmeerd. Dit is echter eerder een taak voor de garage omdat daar de neuralgische punten beter bekend zijn. Gewoon rijkelijk met WD-40 besproeien heeft een kortstondig effect en kan voor grote vervuiling zorgen.
Het stoffen dak daarentegen heeft een speciale behandeling nodig om het er onberispelijk uit te laten zien en lang te kunnen gebruiken. De stoffen kap is voorzien van een ruw oppervlak waarin stof zich kan nestelen. In het stof kunnen sporen van mos uitstekend wortel schieten. Het UV-licht van de zon, de schurende werking van stof en zelfs de microscopisch kleine wortels van mos, korstmossen en algen kunnen een onbehandeld cabriodak binnen een paar jaar volledig vernielen. Dit betreft vooral de impregnering en de rubberen laag. Beide worden opgelost, hetgeen het dak steeds brozer maakt. Met de juiste verzorging kan dit proces lang worden tegengegaan. Daarvoor heeft men nodig:
1 sproeifles met zeepoplossing
1 dikke schilderskwast of behangerskwast
1 waterslang
1 borstel
impregneerspray
Een stoffen dak is zeer gevoelig. Daarom wordt het in principe enkel met de hand gewassen. In een wasstraat heeft een cabriolet absoluut niets te zoeken!
Eerst wordt het dak met de waterslang compleet afgespoeld. Daarbij in geen geval de hogedrukreiniger gebruiken! Een gewone tuinslang met lage druk is voldoende. Behalve het afspoelen van de ergste vervuiling gaat het hierbij vooral erom, het dak nat te maken
Een hogedrukreiniger richt veel meer schade dan nut aan. Laat de Kärcher daarom staan!
Het vuil moet nu met zo weinig mogelijk kracht uit de poriën van het stoffen dak worden gewassen. Daarvoor wordt het dak stapsgewijs met zeepschuim besproeid. Met het schilders- of behangerskwast wordt nu in lineaire bewegingen de zeep ingemasseerd. Door kruislings te werken, verkrijgt men de beste resultaten. Vervolgens wordt het schuim met het opgenomen vuil afgespoeld. Het proces wordt zo vaak herhaald, tot de plek mooi zwart is en niet meer groen-bruin glanst.
De borstel is alleen voor die plekken bedoeld waar de kwast niet bij kan. Dit zijn vaak vooral de naden onder de achterruit waar mos zich kan vastzetten. Bij het gebruik van de borstel tevens weinig kracht zetten. Normaal is een keer er doorheen gaan genoeg om de naad schoon te krijgen.
Nadat het stoffen dak op deze ontzienende wijze diep gereinigd is, moet het drogen. Daarvoor kan de zon zorgen of u helpt met een luchtstroom een handje. Gerichte druklucht is enkel voor de naden geschikt. De oppervlakken kan men goed met een sterke haarföhn drogen. Geen heteluchtföhn gebruiken! Wanneer het dak volledig droog is, wordt het grondig met impregneerspray besproeid – klaar.
Zwakke plek achterruit
De achterruit bij een vouwdak heeft bijzondere aandacht nodig. Hij vergeelt mettertijd, wordt dof en krijgt een onappetijtelijke geellaag. Dit is geen doodsoordeel voor het dak. Hiervoor biedt de handel speciale kunststofreiniger aan, waarmee de achterruit goed kan worden opgeknapt. Ook wanneer de oorspronkelijke toestand misschien niet meer kan worden bereikt, kan met een ontzienende reiniging weer een acceptabel uiterlijk en zicht worden hersteld.
Gaten repareren
Wanneer de gaten en scheuren van ongelukken of vandalisme stammen, kunt u een reparatiepoging ondernemen. De reparatie van broze en poreuze stoffen daken heeft geen zin omdat het dak toch al aan het oplossen is. De handel biedt sets aan die uit stickers en opzetstukken bestaan, waarmee scheuren en sneeën kunnen worden gedicht. Dat ziet er dan wel niet optimaal uit.
Wij bevelen daarom aan, een professionele reparateur op te zoeken en de reparatie daar te laten uitvoeren.
Wanneer een nieuw cabriodak nodig is
Een oude Ford Escort, VW Golf of Opel Astra Cabrio met een nieuw cabriodak uitrusten loopt omwille van de kosten vaak nergens op uit. Een origineel vervangingsdak is meestal zo duur dat het de restwaarde van de auto overstijgt. Er bestaat een andere mogelijkheid:
In de USA heeft zich een grote industrie rondom de vervaardiging van vervangingsdaken voor cabriolets ontwikkeld. Daar zijn voor praktisch elke serie-cabriolet de passende vervangingsovertrekken in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Voor een goedkope cabrio, die het nog één tot twee zomers moet uithouden, zijn vinyl-daken een praktisch alternatief. Ze zijn qua uiterlijk heel acceptabel en bieden de volledige functionaliteit.
Het eenlaags-vinyl is kwalitatief natuurlijk niet met het tweelagige, gecoate stofdak vergelijkbaar. De montage is voor een geoefende doe-het-zelver op een zaterdagmiddag gebeurd. Wanneer het dak bij montage iets spant, kan er met de föhn voorzichtig worden geholpen. De hoge spanning is echter gewenst zodat het vinyldak optimaal over de stangen ligt.
De zon doet dan de rest: gewoon de auto met gesloten, doch niet vergrendeld dak in de zon zetten. Het vinyl geeft dan mee, totdat uiteindelijk het dak kan worden vergrendeld. Deze oplossing is al voor 200 – 300 euro verkrijgbaar.
Foto: Vladyslav Starozhylov, fourth try, Yuri Schmidt, Sista Vongjintanaruks, Thomas Sandberg, baranq, sylv1rob1 / shutterstock.com