Spanningsregelaar auto

Regulator alternator Voor Top automodellen
- Spanningsregelaar VOLKSWAGEN GOLF
- Spanningsregelaar BMW 3-serie
- Spanningsregelaar dynamo VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Spanningsregelaar OPEL ASTRA
- Spanningsregelaar VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Spanningsregelaar dynamo FORD FOCUS
- AUDI A4
- Spanningsregelaar OPEL CORSA
- Spanningsregelaar MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Spanningsregelaar dynamo AUDI A3
- FORD FIESTA
- Spanningsregelaar BMW 1-serie
- Spanningsregelaar VOLKSWAGEN PASSAT
- Spanningsregelaar dynamo RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Spanningsregelaar SEAT IBIZA
- Spanningsregelaar SEAT LEON
- Spanningsregelaar dynamo TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Spanningsregelaar defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Betrouwbaar stroom produceren met de spanningsregelaar
De spanningsregelaar is onderdeel van de dynamo. In principe zorgt hij er enkel voor, dat de door de dynamo geproduceerde wisselstroom in gelijkstroom en bovendien in gelijkblijvende spanning wordt omgezet. Met "spanningsregelaar" wordt een onderdeel bedoeld waarin meer onderdelen dan alleen de eigenlijke regelaar onder gebracht zijn. De gehele unit, bestaand uit dioden, regelaars en koolborstels wordt ook wel als "spanningsregelaar van de dynamo" aangeduid. Het is een eenvoudig te vervangen onderdeel.
Functioneren van de spanningsregelaar
De spanningsregelaar voor de dynamo zit aan de achterkant van de dynamo tegenover de aandrijfschijf. Hij bestaat uit de daadwerkelijke regelaar, de koolborstels, de dioden en een behuizing die het gehele element samenhoudt. Bovendien zit aan de spanningsregelaar nog de aansluitstekker voor de stroomvoorziening. De spanningsregelaar past zijn laadvermogen altijd aan het seizoen aan. Bij lagere temperaturen heeft de batterij een ander laadgedrag dan in de zomer. De regelaar zorgt ervoor dat met de temperatuurverschillen bij het laden rekening wordt gehouden. Zo kan de dynamo permanent de batterij opladen, boordstroom leveren en voor de ontstekingsstroom zorgen.
Defecten aan de spanningsregelaar voor de dynamo
De regelaar zelf gaat normaal gezien niet kapot. Uitgesproken slijtageonderdelen zijn echter de koolborstels. Het gaat hier in feite om een of twee stiften uit geperst grafiet die losjes in een kunststoffen houder zijn gelagerd. Aan de binnenkant zijn ze met een veer bevestigd. De buitenkant glijdt permanent over de sleepring aan de binnenkant van de dynamo. De koolborstels dienen ertoe, de gegenereerde stroom uit de dynamo te leiden. De veer aan de koolborstels drukt de stiften daarvoor permanent met gelijkblijvende druk tegen de sleepring. Vroeg of laat zijn de koolborstels afgesleten zodat de veerkracht niet meer voldoende is. Dan treden storingen aan de laadkring van de dynamo op. Een defect aan de dynamo verraadt zich meestal door een permanent oplichten van de controlelampjes voor het opladen of door een foutmelding. Blijft deze melding uit, kan schade aan de spanningsregelaar worden vastgesteld door het feit dat de batterij niet meer wordt geladen. De verlichting wordt steeds zwakker of de auto start niet meer.
Spanningsregelaar repareren
Onder bijzonder gunstige omstandigheden kan het voorkomen dat de koolborstels alleen maar in hun houders klemmen maar niet volledig afgesleten zijn. De reden daarvoor is koolstofslijpsel dat bij het contact tussen de grafietstift en de sleepring ontstaat. In elk geval moet de regelaar worden gedemonteerd. Deze is doorgaans met een of twee schroeven aan de dynamo bevestigd. De stekkerverbindingen worden eruitgehaald en de regelaar afgeschroefd. Soms moet daarvoor de hele dynamo eruit worden gehaald om de achterplaat eraf te schroeven. Meestal is dit niet nodig. Toch is het controleren van de spanningsregelaar voor de dynamo een goede gelegenheid, ook de aandrijfriem van de generator te controleren. Is deze versleten of piept hij, kan hij meteen worden vervangen. Is de spanningsregelaar voor de dynamo/generator gedemonteerd, moet hij krachtig met remmenreiniger worden doorgespoeld. Hiervoor draagt u het beste handschoenen omdat remmenreiniger zeer sterk ontvet. Dit kan bij direct contact tot huidproblemen leiden. Steken de koolborstels er nu ver uit, bouwt u de spanningsregelaar gewoon weer in. In de meeste gevallen werkt de generator dan weer. Is de grafietstift echter nog maar enkele millimeters lang, wordt de spanningsregelaar compleet vervangen. Voorafgaand aan vervanging dient eerst een blik op het spoor in de dynamo te worden geworpen. Daar heeft u wellicht een zaklamp voor nodig. Hebben de koolborstels al te diepe groeven in de koperen sleepring achtergelaten, zal de nieuwe regelaar het niet lang uithouden. In dit geval moet de hele dynamo worden gerepareerd of vervangen. Een verdere tip is, een keer stevig aan de as van de generator te schudden en hem met de hand vrij te laten ronddraaien. Zo controleert u het lager van de dynamo op slijtage en speling.
Spanningsregelaar van de merkproducent
De spanningsregelaar van de dynamo is een zeer hoog belast onderdeel. Gebruik van goedkope oplossingen kan grote problemen veroorzaken. In het ergste geval vat de dynamo vlam, hetgeen ernstige gevolgen voor de gehele auto en zijn inzittenden kan hebben. Een spanningregelaar voor de dynamo van een merkproducent is daarom altijd de juiste beslissing voor maximale veiligheid en prestatie.