Startrelais voor jouw auto

Startmotor solenoid Voor Top automodellen
- Startrelais VOLKSWAGEN GOLF
- Startrelais BMW 3-serie
- Starter solenoid VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Startrelais OPEL ASTRA
- Startrelais VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Starter solenoid FORD FOCUS
- AUDI A4
- Startrelais OPEL CORSA
- Startrelais MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Starter solenoid AUDI A3
- FORD FIESTA
- Startrelais BMW 1-serie
- Startrelais VOLKSWAGEN PASSAT
- Starter solenoid RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Startrelais SEAT IBIZA
- Startrelais SEAT LEON
- Starter solenoid TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Startrelais defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Klein, doch onmisbaar: de magneetschakelaar van de startmotor
De magneetschakelaar is een klein onderdeel dat op de startmotor van een auto zit. Alhoewel de startmotor en magneetschakelaar er als één onderdeel uitzien, zijn het niettemin afzonderlijke componenten die apart van elkaar vervangen of gerepareerd kunnen worden.
De taak van de magneetschakelaar van de startmotor
De startmotor is een kleine doch zeer krachtige elektromotor. Hij heeft de taak, de bewegende delen van een motor zodanig en zo lang elektrisch in beweging te zetten, totdat de ontsteking heeft plaatsgevonden. Om slijtage en brandstofverbruik te beperken, wordt de startmotor alleen voor de startprocedure ingeschakeld. Tijdens de rit is hij mechanisch van de motor afgekoppeld. Om dit te garanderen, is de starter van de magneetschakelaar voorzien: de magneetschakelaar van de starter dient ertoe, de as van de startmotor in het passende rondsel van de motor te trekken.
Constructie van een magneetschakelaar
De magneetschakelaar bestaat uit een behuizing, waarin een elektromagneet, een trekveer, een cilinder en een klauw zijn ingebouwd. Bij het starten van de motor wordt de magneetschakelaar bediend. De cilinder draait door de in werking gezette magneetkracht naar buiten en trekt met behulp van de klauw het starterrondsel in de motor. Zodra de contactsleutel wordt losgelaten, stort de magnetische kracht in de magneetschakelaar in en een trekveer trekt de stalen cilinder weer terug in zijn uitgangspositie.
Defecten aan de magneetschakelaar
De magneetschakelaar van de startmotor is een mechanisch-elektrisch onderdeel, dat met hoge spanningen en temperaturen te maken krijgt. Alhoewel ze zeer stevig zijn gebouwd, is hun levensduur met 7 – 10 jaar begrensd. Slijtageverschijnselen kunnen zijn:
- klemmende cilinder door binnengedrongen vuil
- klemmende cilinder door ontbrekende smering
- klemmende cilinder door braamvorming
- onvoldoende magnetische werking
- mechanische slijtage aan de klauw
Bij zeer koude buitentemperaturen kan het gebeuren, dat ook een magneetschakelaar blijft hangen. Met een paar voorzichtige hamerslagen tijdens de startprocedure kan de klemming weer worden verholpen. Oudere startmotoren, die blijven hangen, zijn meestal kapot en aan onderhoud toe.
Met name het klemmen is voor de startmotor niet optimaal. Weliswaar is ook deze stroomkring beveiligd; kabels kunnen echter doorbranden. In elk geval kan de magneetschakelaar afzonderlijk worden vervangen.
Reparatie van de magneetschakelaar
Het controleren van de werking van de magneetschakelaar is heel eenvoudig. Hoort u bij het omdraaien van de contactsleutel een klik, is het onderdeel in orde. Hoort u niets, is hij kapot. Dit kan heel simpele oorzaken hebben:
- doorgebrande zekering
- verroeste contacten
- kabelbreuk / marterbeet
Pas wanneer deze foutbronnen kunnen worden uitgesloten, zou de startmotor mogen worden gedemonteerd. De startmotor zelf is slechts met een paar schroeven met het motorblok verbonden. De startcontacten zijn ook geschroefd. Met behulp van een oplader of een startkabel kan de startmotor apart van de motor worden getest. Daarbij moeten zowel de koppelfunctie / uitloopfunctie van de magneetschakelaar als het draaien van de startmotor onberispelijk functioneren. Wanneer dit het geval is, en de startmotor na installatie toch de startprocedure weigert, is waarschijnlijk een massafout de oorzaak. Dit betreft meestal de massakabel, die van de batterij naar de carrosserie loopt. Deze dient gecontroleerd en desnoods gereinigd te worden, en de contacten geschuurd. Voorafgaand aan installatie van de startmotor kan het niet schaden, hem grondig met remmenreiniger te wassen. Vooral de contacten moeten blankgeschuurd zijn, zodat de startstroom ongehinderd in de startermodule loopt. De schroefverbinding met de stroomkabel moet tevens goed zijn uitgevoerd, zodat hij niet door de trillingen van de motor kan losraken. Met een beetje batterijpoolvet aan de schroeven wordt een opnieuw roesten van de contacten op betrouwbare wijze verhinderd.
Is de magneetschakelaar echter eenduidig defect, kan hij met een paar handgrepen van de startmotor worden afgehaald. Hij is meestal slechts met 2 – 3 schroeven aan de startmotor zelf bevestigd.
Vervanging van de magneetschakelaar
Een nieuwe magneetschakelaar voor de startmotor kost ongeveer 10 euro. Niettemin zijn al te goedkope vervangingsonderdelen niet aan te bevelen. De magneetschakelaar is een elektrisch aangedreven onderdeel dat tegen hoge spanningen bestand moet zijn. Om niet na korte tijd weer met een defect te maken te krijgen, bevelen wij bij de vervanging van de magneetschakelaar van de startmotor een hoogwaardige variant van een gevestigd merk aan. Deze zijn vanaf ca. 40 euro in de handel verkrijgbaar.