Krukaskeerring voor jouw auto

Krukaskeerring Voor Top automodellen
- Krukaskeerring VOLKSWAGEN GOLF
- Krukaskeerring BMW 3-serie
- Krukas-keerring VOLKSWAGEN POLO
- BMW 5-serie
- Krukaskeerring OPEL ASTRA
- Krukaskeerring VOLKSWAGEN TRANSPORTER
- Krukas-keerring FORD FOCUS
- AUDI A4
- Krukaskeerring OPEL CORSA
- Krukaskeerring MERCEDES-BENZ C-Klasse
- Krukas-keerring AUDI A3
- FORD FIESTA
- Krukaskeerring BMW 1-serie
- Krukaskeerring VOLKSWAGEN PASSAT
- Krukas-keerring RENAULT CLIO
- MERCEDES-BENZ E-Klasse
- Krukaskeerring SEAT IBIZA
- Krukaskeerring SEAT LEON
- Krukas-keerring TOYOTA YARIS
- AUDI A6
Krukaskeerring defect? » Mankement herkennen • Reparatie • Handleiding voor vervanging
Het vliegwiel olievrij houden met de keerring
De keerring, of krukaskeerring dicht de krukas aan de krukkast af. Dit is noodzakelijk om te verhinderen dat aan de draaiende as olie ontsnapt. Voor dit doel hebben keerringen ook "simmerringen" genoemd, zich bewezen en doorgezet. Bij productie worden krukaskeerringen van de hoogste kwaliteit gebruikt omdat hun vervanging zeer omslachtig is.
Draaiende assen afdichten met simmerringen
Waar assen uit een behuizing steken, ontstaat de moeilijkheid, de smeerstof van de interne mechaniek de ontsnapping te verhinderen. De ontwikkeling van dichtingen heeft hiervoor tal van oplossingen opgebracht. In de autotechniek is de askeerring het meest gebruikte onderdeel. De simmerring bestaat uit een stabiele ring van rubber en kunststof. In het centrum heeft de keerring een boorgat, waardoor de as wordt gestoken. Om tussen as en keerring zo weinig mogelijk wrijving te laten ontstaan, bestaat het contactoppervlak slechts uit een dunne lip. Deze lip wordt bij hoogbelaste afdichtingspunten, zoals het bij de krukas bijvoorbeeld het geval is, door een ringveer versterkt. Deze drukt de lip permanent stevig op de as. Een deel van de smering wordt tevens gebruikt om de wrijving tussen dichting en as te minimaliseren. Dit is door groeven aan de as zodanig ondersteund, dat er geen olie kan uittreden.
Defecten aan de askeerring
Een defect aan de keerring is lastig en duur. Om hem te vervangen moet, afhankelijk van de auto, de hele motor worden gedemonteerd. Een lekkende keerring is niet alleen een reden voor de weigering van een keuringsvignet. Lekkende olie kan, vooral wanneer het aan de krukas ontsnapt, grote schade aanrichten. Aan de koppelingszijde benadeelt een ongewenste olielaag de werking van de koppeling aanzienlijk. Dat kan ertoe leiden dat de auto nauwelijks nog manoeuvreerbaar is. Aan de kant van de riemschijf kan de olie ertoe leiden dat de nevenaggregaten niet meer juist worden aangedreven. Dan wordt de sturing zwaar omdat de servopomp niet meer genoeg druk genereert. Net zo goed kan de dynamo niet meer voldoende worden geladen of de waterpomp doet het niet meer, hetgeen in een oververhitting van de motor kan eindigen. Bijzonder fataal is echter wanneer de poelie van de distributieriem met olie besmeurd raakt. Raakt de distributieriem omwille van een defecte keerring besmeurd met olie, kan hij altijd overspringen. Ook een scheur of van de poelie afglijden is mogelijk. Dan slaat een zuiger op een uitlaatklep en de motor loopt massieve en dure schade op. Daarom mag de reparatie van een keerring niet veronachtzaamd worden.
Reparatie van de keerring
De keerring zit aan een van de openingen in de krukkast. In elk geval bevindt zich een simmerring aan de kant van de koppelingsplaat. Een andere ring zit, met auto's met riemaandrijving, achter het aandrijfwiel. Omwille van het ruimtegebrek in de motorruimte is het nauwelijks mogelijk, deze keerringen vrij te leggen zonder eerst de motor te demonteren. Deze grote ingreep is dan wel heel omslachtig. De noodzakelijke hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een motorkraan zijn tegenwoordig met 80 – 120 euro best wel voordelig. Voor het verwijderen en plaatsen van krukaskeerring biedt de handel tegenwoordig speciaal gereedschap aan. Met dit gereedschap is het niet meer noodzakelijk, de motor uit elkaar te halen en de krukas te verwijderen wanneer men de keerringen wil vervangen. Wanneer de motor echter al gedemonteerd is, kan met weinig investering meteen een grote revisie doorgevoerd worden. De vervanging van de distributieriem, waterpomp en koppeling is bij een gedemonteerde motor bijzonder eenvoudig. Dan wordt de vervanging van de keerringen wel onderdeel van een middelgrote revisie; daarvoor heeft u echter weer een behoorlijk onderhouden motor die voor vele tienduizenden kilometers storingsvrij kan draaien.
Voordelige kwaliteitsproducten
Hoe moeilijk het ook is, een krukaskeerring te vervangen, zijn prijs is verbazingwekkend voordelig. Zelfs bij de merkproducent kost een keerring zelden meer dan 10 euro. De meeste vervangingsonderdelen van dit soort zijn al voor 2 – 5 euro verkrijgbaar. De uitdaging bij de vervanging van dit onderdeel bestaat in de verwijdering en de plaatsing. Hier is het gebruik van speciaal gereedschap aanbevolen. Dit is met 280 euro wel duur. Vaak kan dit hulpmiddel bij een vertrouwde garage ook worden geleend.